Pikakäynti Intelin emolevypajalla

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen

Älykkyyttä virtasuojauksiin


Voiko virtaa syöttää älykkäästi?

Intelin ensimmäisen sukupolven virrantarkkailuteknologiaa nähtiin ensimmäistä kertaa DP67BG-emolevyssä. Siihen on integroitu ylijännitesuojaus (joka pitäisi löytyä virtalähteistä, mutta kaikissa tapauksissa sitä ei ole), joka suojaa komponentteja vaarallisilta kytkentävirroilta sekä yli- ja alijännitteiltä. Ominaisuus löytyy ainoastaan P67-piirisarjasta, mutta tulevaisuudessa se tulee olemaan osa kaikkia Intelin emolevyjä. Ylijännitesuojauksen lisäksi Intel kaavailee lepotilasuojauksen lisäämistä emolevyihinsä.

Intelin teknologia on kuitenkin vielä alkutekijöissään, eikä se suojaa komponentteja kipinäpurkauksilta aivan niin hyvin kuin sen olisi tarkoitus. Forbesin mukaan heillä on vielä kaksi vuotta aikaa kehittää tekniikkaa. Hän on luottavainen sen suhteen, että suojaustoiminnot ovat kolmannessa sukupolvessa lähellä sitä tasoa mikä niille on suunniteltukin.



Suojausmekanismeja tarvitaan siksi, että maailmalla myydään hyvin monenlaisia virtalähteitä, joiden laadusta voidaan olla montaa mieltä. Intelin mukaan noin 30–40 prosenttia heidän emolevypalautuksista johtuu yhteensopivuusongelmista. Kolmannen sukupolven suojausmekanismien myötä yhteensopivuusongelmien pitäisi hävitä radikaalisti. Forbes on jo testilaboratoriossa testannut mekanismeja eurooppalaisilla, aasialaisilla ja brasilialaisilla virtalähteillä, jotka eivät ole toimineet nykyisten emolevyjen kanssa. Tulokset ovat olleet rohkaisevia, sillä uusien virtasuojien ansiosta ongelmat on saatu nitistettyä pois päiväjärjestyksestä.

Uusissa emolevyissä tulee olemaan myös MSI:n lankuista tutut APS-LED-valot. Valojen avulla käyttäjä näkee kuinka monta vaihetta virransyötössä on milläkin hetkellä aktiivisena. Tämä ei itsessään ole uusi asia. Uutta on se, että käyttäjä näkee täsmälleen sen hetken, jolloin yksi vaihe sammuu (virran säästämiseksi) tai aktivoituu.

Intelin tarjosi meille mahtavan mahdollisuuden kuvata heidän tilojaan, nähdä miten emolevyjä valmistetaan, kysellä yksityiskohdista ja kurkistaa keskeneräisiin projekteihin. Suuret kiitokset Intelille ja erityisesti Brian Forbesille.

Artikkeli perustuu Chris Angelinin kirjoittamaan juttuun Tom's Hardware Visits Intel's Motherboard Team

Kommentoi artikkelia