Parhaat työpöytäsuorittimet – Kesäkuu 2015

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Hintaluokka: 100-200€

AMD FX-6300
Suoritinkanta: AM3+
Ytimet: 6 (4,1 GHz Turbo)
Hinta: ~105€


AMD:n FX-malliston edullisemmasta päästä löytyy suhteellisen korkeilla spekseillä varustettu FX-6300, jossa on peräti kuusi ydintä. Nämä ovat myös lukitsemattomia, joten suoritinta voi helposti ylikellottaa tehokkaammaksi, toisin kuin suurin piirtein vastaavan tehoista Intelin Core i3-4160 –mallia. FX-sarjan suorittimista ei löydy integroitua näytönohjainta, joten sen kanssa on käytettävä erilliskorttia. Näin ollen FX-6300 sopii hyvin budjettipelaajille, ja ei jää esimerkiksi kalliimmasta 8-ytimisistä FX-malleista kauas. Ylikellottajille AMD:n suorittimista FX-6300 on ehkä juuri se malli, jota kannattaa harkita, jos ei ole varaa Intelin kerroinlukottomaan K-malliin.
Intel Core i3-4170
Suoritinkanta: LGA 1150
Ytimet: 2 (4 säiettä, 3,7 GHz)
Hinta: ~130€

Edullisempaa tarjontaa Intelin puolelta edustaa Core i3 –sarja. Tällä hetkellä se koostuu kaksiytimistä malleista, joilla on kuitenkin HyperThreading-tuki, eli ne toimivat käytännössä neljällä säikeellä. Näin ollen ne ovat myös Intelin puolelta halvimpia malleja, jotka toimivat niissäkin peleissä, jotka vaativat vähintään neljä säiettä. Valitettavasti i3-mallistossa ei ole yhtään suoritinta, jota voisi ylikellottaa.
AMD A10-7870K
Suoritinkanta: FM2+
Ytimet: 4 (4 GHz Turbo)
Hinta: ~150€


AMD:n toistaiseksi tehokkain APU on A10-7870K. Se riittää jo itsessään kevyempään pelailuun 1080p-asetuksilla, sillä sen sisältämä R7-sarjan integroitu näytönohjain on yksi markkinoiden nopeimmista integroiduista malleista. Toisaalta, parempaa suorituskykyä peleissä saattaa saada esimerkiksi valitsemalla halvemman suorittimen, ja panostamalla erillisnäytönohjaimeen. Ylikellotettuna tehonkulutuskin alkaa nousta sen verran korkeaksi, ettei A10-7870K välttämättä ole enää omiaan pienimmissä HTPC-koteloissa. Teoriassa A10-7870K toimii myös Dual Graphics -tilassa esimerkiksi R7 250:n parina, mutta emme juurikaan suosittele tätä komboa Dual Graphicsin heikon toimivuuden takia. Suoritin + tehokkaampi erillinen näytönohjain on myös hintatietoisen kannalta parempi ratkaisu.
AMD FX-8320
Suoritinkanta: AM3+
Ytimet: 8 (4,0 GHz Turbo)
Hinta: ~160€


AMD:n FX-malliston yläpäästä löytyy useampia suorittimia, jotka käyttävät tosiasiassa samaa Vishera-koodinimellistä piiriä kahdeksalla ytimellä, ja eroavaisuudet löytyvät kellotaajuuksista, ja hinnasta. FX-8320 edustaa näiden edullisinta versiota, mutta sen pystyy helposti ylikellottamaan melkein samalle tasolle kuin kalliimmat isoveljensä. Yhdistä FX-8320 hyvään edulliseen AIO-vesijäähyyn, niin lopputuloksena on usein yhtä tehokas suoritin kuin paljon kalliimpi FX-9590. Intelin vaihtoehtoihin nähden pelisuorituskyky ei välttämättä ole yhtä hyvä, mutta hyvin säkeistetyissä sovelluksissa ylikellotettu FX-8320 on ehdottomasti hintansa arvoinen. Haittapuolena on toki suurempi tehonkulutus ja sekä vanha AM3+-alusta ja sen rajoitukset. Mukaan on myös mahdutettava erillisnäytönohjain, vaikka kokoonpano ei olisikaan tarkoitettu pelikäyttöön.

Kommentoi artikkelia