Parhaat työpöytäsuorittimet – Heinäkuu 2016

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Hintaluokka: 50-100€



Kevyeen työpöytäkäyttöön riittää halvempikin suoritin kahdella ytimellä, ja näillä myös pelaa joitakin vanhempia ja vähemmän vaativia pelejä. Jos puhutaan uudemmista peleistä, alkaa vaatimukset kuitenkin äkkiä nousta, ja jotkin uudet pelit eivät välttämättä enää suostu edes toimimaan jos käytössä on vain kaksi säiettä, kuten listan ensimmäisellä suosituksella.

AMD:n suorittimet ovat työpöytäpuolella tällä hetkellä selvästi altavastaajana, mutta tästä huolimatta ne ovat edelleen edullisia ja täysin kelvollisia Intelin suorittimiin verrattuna. Niiden etuna on tehokkaampi integroitu näytönohjainpiiri, joka riittää kevyempään pelailuun, mutta varsinaiseen pelikoneeseen kannattaa kuitenkin hankkia erillisnäytönohjain.



Intel Pentium G3258 Anniversary Edition
Suoritinkanta: LGA 1150
Ytimet: 2 ydintä (3,2 GHz)
Hinta: ~75€


Intelin toissavuonna julkaisema juhlavuosimalli on siitä erikoinen, että se on ainoa Intelin budjettitason suoritin, jota voi ylikellottaa helposti kerrointa nostamalla. Normaalisti tähän vaaditaan K-malleillakin Z-sarjan emolevy, mutta G3258:n ylikellotus onnistuu myös useilla halvemmilla H- ja B-sarjan emolevyillä. Osa malleista tarjoaa paremmat mahdollisuudet jännitteen nostoon, mutta sitä varten kannattaa myös vaihtaa Intelin vakiocooleri järeämpään. Tätä suoritinta ei voi kuitenkaan suositella uusimmille peleille, sillä yhä useampi peli vaatii jo neljä säiettä toimiakseen ongelmitta. Yhden säikeen pelailuun esimerkiksi Dolphin-emulaattorilla G3258 on kuitenkin omiaan hintaansa nähden ylikellotuksen jälkeen.



AMD Athlon II X4 860K Black Edition
Suoritinkanta: FM2+
Ytimet: 4 (3,7 GHz Turbo)
Hinta: ~80€


Yhä useampien pelien vaatiessa vähintään neljä säiettä lisää painetta budjettikategoriaan, ja AMD tarjoaa vastaukseksi edullisimman neliytimisen mallin. 860K ei sisällä integroitua näytönohjainta, joten sen kanssa on aina oltava erillisnäytönohjain vaikka suoritinta ei tarvitsisikaan pelikäyttöön.



AMD A8-7600
Suoritinkanta: FM2+
Ytimet: 4 (3,8 GHz Turbo)
Hinta: ~85€


Tiivistä ja vähävirtaista kokoonpanoa etsiville AMD:n A8-7600 APU saattaa olla harkinnan arvoinen suoritin. Se ei tarvitse erillisnäytönohjainta, vaan sen integroitu grafiikkaydin riittää pyörittämään kevyempiä pelejä esimerkiksi HTPC-kokoonpanossa. Suorituskyvyltään itse prosessori jää ehkä muiden mallien jalkoihin, mutta se todennäköisesti riittää kuitenkin moneen käyttötarkoitukseen.

Kommentoi artikkelia