Parhaat SSD-asemat – Joulukuu 2014

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Toimituksen valinnatVarsinaisten mallisuosituksien osalta SSD-asemat ovat tällä hetkellä suhteellinen yksinkertainen ja suppea kategoria. Valtaosa käyttäjistä hakee SATA III -liitäntäistä asemaa, ja asemien väliset erot ovat kaventuneet suorituskyvyn osalta vähäisiksi. Peruskäyttäjän kannalta valinta kannattaa tehdä enemmän hinta/kapasiteetti-perusteella, mutta joitain sudenkuoppia on edelleen havaittavissa.

Tarjolla on vielä monia vanhemman sukupolven SSD-levyjä varsinkin pienempien kapasiteettien osalta, ja näistä saattaa löytyä suurempiakin eroja kirjoitus- ja lukunopeuksien osalta. Lisäksi jotkin valmistajat ovat sortuneet muuttamaan tuotteitaan julkaisun jälkeen käyttämään hitaampaa muistia. Kannattaa siis olla tarkkana jos on aikeissa ostaa halpa pienikapasiteettinen SSD.

Arvosteluja yksittäisistä SSD-asemista löytyy helposti Googlella, mutta kattavia testejä eri SSD-asemien välillä on harvakseltaan. Eri asemien tuloksien vertailua voi tehdä esimerkiksi Anandtechin sivuilla, tai Hardware.infon megatestin perusteella. Alla kuitenkin Hardware.fi toimituksen suosikit.

SATA III -liitäntäiset SSD-asemat


Valmistaja: Crucial
Mallinimi: MX100
Kapasiteetti: 128 Gt, 256 Gt, 512 Gt
Hinta: 70€, 105€, 195€

Micronin muistipiirejä käyttävä Crucialin MX100-sarja edustaa tällä hetkellä peruskäyttäjälle parasta arvoa. Kyseessä ei ole markkinoiden nopeimmat mallit, mutta erinomainen hinta/laatu-suhde tekee MX100-sarjasta varman valinnan. Vaihtoehtona Crucialille on vielä ainakin vähän aikaa markkinoilta löytyvät Samsungin 840-sarjan levyt. Samsungin levyissä havaittiin jokin aika sitten ongelmia, jotka on kuitenkin sittemmin saatu korjattua.Valmistaja: Sandisk
Mallinimi: Ultra II
Kapasiteetti: 120 Gt, 240 Gt, 480 Gt, 960 Gt
Hinta: 82€, 110€, 210€, 400€

Sandisk on iso nimi muistiratkaisujen saralla, ja on onnistunut julkaisemaan myös TLC-muisteilla varustettuja asemia, joita aiemmin tarjosi vain Samsung. Näin ollen Sandiskin levyjä voi löytyä kohtuuhintaan, ja esimerkiksi 960 Gt asema voi olla monen hintatietoisen valinta.Valmistaja: Samsung
Mallinimi: 850 EVO
Kapasiteetti: 120 Gt, 250 Gt, 500 Gt, 1000 Gt
Hinta: 90€, 135€, 245€, 450€

Samsungin uudet 850 EVO -sarjan asemat käyttävät uusia 3D TLC-muistipiirejä sekä hieman karsitumpaa kaksiytimistä MGX-kontrolleria. Tästä huolimatta ne tarjoavat hyvää suorituskykyä kohtuuhintaan. Tarjolla on myös teratavun kokoinen levy. Tällä hetkellä hinnat ovat vielä MX100-sarjaa korkeammat, mutta jatkossa Samsungin uudempi valmistustekniikka saattaa viedä voiton.Valmistaja: Samsung
Mallinimi: 850 Pro
Kapasiteetti: 128 Gt, 256 Gt, 512 Gt, 1024 Gt
Hinta: 110€, 170€, 335€, 570€

850 Pro tarjoaa tällä hetkellä yhden nopeimmista SATA III -liitäntäisistä levyistä, mikä tekee siitä peruskäyttöön suunnattujen asemien osalta kärkikaartin tuotteen. Sen tuoma lisänopeus ei kuitenkaan välttämättä ole lisähinnan arvoinen, joten sitä voi suositella tällä hetkellä vain jos lompakossa polttelee paljon tuohta.

M.2 -liitäntäiset SSD-asemat

Valmistaja: Crucial
Mallinimi: M550
Kapasiteetti: 128 Gt, 256 Gt, 512 Gt
Hinta: 95€, 159€, 299€

M.2 -liitäntä on vielä verrattain uusi ja harvinainen, mutta teoriassa se mahdollistaa SATA III -levyjä paremmat nopeudet. Crucialin M550-sarjan M.2-liitäntäiset mallit ovat hyvä vaihtoehto jos käytöstä löytyy uudempi kannettava tai emolevy kyseisellä liitännällä. M.2-liitäntään pätee kuitenkin pitkälti samat suositukset kuin SATA III -levyjen osalta, jos mallia sattuu löytymään tällä liitäntätyypillä. Näin on myös vanhemman mSATA-liitännän osalta.

PCI-e SSD-kortit

Valmistaja: G.Skill
Mallinimi: Phoenix Blade
Kapasiteetti: 480 Gt
Hinta: ~600€

G.Skill lienee tunnetumpi DRAM-muistien osalta, mutta siltä löytyy muutamia malleja myös SSD-puolelta. Uusinta uutta on Phoenix Blade PCI-e SSD, joka käyttää PCIe 2.0 x8 -liitäntää. Sisältä löytyy kuitenkin neljän SandForce SF-2282-kontrollerin RAID 0 -lomitus. Aseman suorituskykylukemat ovat luonnollisesti kovat, mutta peruskäyttäjän kannalta hinta ja kapasiteetti tuskin kohtaavat. Näin ollen asemaa voi suositella vain niille, joilla on todella tarvetta SATA III -asemaa nopeammalle asemalle, esimerkiksi nauhoituslevyksi. Saatavuus Suomesta on myös tällä hetkellä heikkoa, joten Phoenix Bladen saattaa joutua tilaamaan esimerkiksi Saksan suunnalta.

Kommentoi artikkelia