Parhaat SSD-asemat – Heinäkuu 2016

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Toimituksen valinnatVarsinaisten mallisuosituksien osalta SSD-asemat ovat tällä hetkellä suhteellinen yksinkertainen ja suppea kategoria. Valtaosa käyttäjistä hakee SATA III -liitäntäistä asemaa, ja asemien väliset erot ovat kaventuneet suorituskyvyn osalta vähäisiksi. Peruskäyttäjän kannalta valinta kannattaa tehdä enemmän hinta/kapasiteetti-perusteella, mutta joitain sudenkuoppia on edelleen havaittavissa.

Tarjolla on vielä monia vanhemman sukupolven SSD-levyjä varsinkin pienempien kapasiteettien osalta, ja näistä saattaa löytyä suurempiakin eroja kirjoitus- ja lukunopeuksien osalta. Lisäksi jotkin valmistajat ovat sortuneet muuttamaan tuotteitaan julkaisun jälkeen käyttämään hitaampaa muistia. Kannattaa siis olla tarkkana jos on aikeissa ostaa halpa pienikapasiteettinen SSD.

Arvosteluja yksittäisistä SSD-asemista löytyy helposti Googlella, mutta kattavia testejä eri SSD-asemien välillä on harvakseltaan. Eri asemien tuloksien vertailua voi tehdä esimerkiksi Anandtechin tulosvertailussa, tai Hardware.infon testien perusteella. Alla kuitenkin Hardware.fi toimituksen suosikit.

SATA III -liitäntäiset SSD-asemat

Valmistaja: Kingston
Mallinimi: SSDNow UV400
Kapasiteetti: 120 Gt, 240 Gt, 480 Gt
Hinta: 40€, 65€, 115€

Kingstonin asemia on laajalti saatavilla Suomessa, ja uusi UV400-sarja korvaa vanhemmat V300-sarjan asemat paremmalla suorituskyvyllä sekä hinnalla. Pienen käyttöjärjestelmäaseman saa jo todella kohtuulliseen hintaan. Samoja Toshiban muistipiirejä löytyy muun muassa OCZ:n Trion 150 -sarjasta, mutta tällä hetkellä niiden hinnat ja saatavuus Suomessa on hieman heikompaa.
Valmistaja: Samsung
Mallinimi: 850 EVO
Kapasiteetti: 120 Gt, 250 Gt, 500 Gt, 1 Tt, 2 Tt, 4 Tt
Hinta: 75€, 90€, 150€, 300€, 675€, 1400€

Samsungin uudet 850 EVO -sarjan asemat käyttävät uusia 3D TLC-muistipiirejä sekä hieman karsitumpaa kaksiytimistä MGX-kontrolleria. Tästä huolimatta ne tarjoavat hyvää suorituskykyä kohtuuhintaan.

Edellisen katsauksen aikaan 120 Gt mallia sai vielä hieman edullisemmin n. 65€ tienoilta. 250 Gt malli on pysynyt paikoillaan, ja 500 Gt ja 1 Tt mallien hinnat ovat molemmat tippuneet kymmenisen prosenttia reilun puolen vuoden aikana. Joukkoon on lisätty myös uudet 2 Tt ja 4 Tt asemat, joiden €/Gt-suhde ei ole vielä optimaalinen.

Valmistaja: Crucial
Mallinimi: MX300
Kapasiteetti: 750 Gt
Hinta: 220€

Crucial on edustanut pitemmän aikaa parasta hinta/kapasiteetti arvoa, mutta Micronin piirejä hyödyntävällä valmistalalla on ollut vaikeuksia kilpailla Samsungin 850 EVO -sarjan kanssa. MX300-sarjan myötä Micronin ja Intelin IMFT 3D NAND TLC -muistia hyödyntävän aseman pitäisi olla jatkossa hyvä ostos, mutta vain yksi kapasiteettivaihtoehto voi jäädä rajoitteeksi. MX300 ei ole nopeampi kuin MX200-sarja, mutta se on varsin energiatehokas, ja näin ollen hyvä vaihtoehto läppäriin.Valmistaja: Samsung
Mallinimi: 850 Pro
Kapasiteetti: 128 Gt, 256 Gt, 512 Gt, 1 Tt, 2 Tt
Hinta: 100€, 130€, 225€, 445€, 930€

850 Pro tarjoaa tällä hetkellä yhden nopeimmista SATA III -liitäntäisistä levyistä, mikä tekee siitä peruskäyttöön suunnattujen asemien osalta kärkikaartin tuotteen. Sen tuoma lisänopeus ei kuitenkaan välttämättä ole lisähinnan arvoinen, joten sitä voi suositella tällä hetkellä vain jos lompakossa polttelee paljon tuohta.

Viime katsaukseen verrattuna erityisesti 512 Gt malli on tippunut hinnaltaan. Markkinoille ei ole saapunut uusia SATA-pohjaisia asemia kilpailemaan Samsungin Pro-malliston kanssa, vaan lisäsuorituskykyä etsitään jatkossa PCIe-pohjaisten NVMe-tuettujen asemien muodossa.

Kommentoi artikkelia