Parhaat näytöt – Tammikuu 2016

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Uutta – Tammikuu 2016

LFC:n lisäksi AMD on julkaissut listan uusista HDMI FreeSync-näytöistä, joita julkaistaan vuoden 2016 kuluessa. FreeSync over HDMI on AMD:n oma poropietariratkaisu dynaamisen virkistystaajuuden lisäämiseksi HDMI-liitäntään, ja toisin kuin DisplayPort-liitännän kautta toimiva Adaptive-Sync, se ei ole käytännössä avoin standardi. HDMI-standardi mahdollistaa kolmansien osapuolien omat lisäosat HDMI-liitäntään, ja tätä mahdollisuutta hyödyntämällä AMD on saanut FreeSyncin toimimaan myös HDMI:n alla.

Ensimmäiset HDMI-pohjaiset FreeSync-mallit ovat yksinomaan HDMI 1.4-liitännällä varustettuja, joten 4K-malleja ei ainakaan alkuun tulla näkemään. HDMI FreeSync-mallit jäänevät enimmäkseen budjettikategoriaan, mutta ainakin teoriassa HDMI-liitäntäinen FreeSync-näyttö saattaisi olla ainakin teoriassa yhteensopiva pelikonsolien kanssa. Tukea ei ole kuitenkaan julkistettu, ja käytännössä useimmat konsolipelit toimivat automaattisesti Vsync-pystytahdistus päällä.

AMD:n tuleva näytönohjainsukupolvi tulee tukemaan HDMI 2.0a -liitäntää, jossa on tuki HDR-näytöille. HDR tekee tuloaan Hollywoodista, ja Dolby Vision -tuettuja UHDTV-malleja on luvassa, mutta lähinnä korkeimpiin hintaluokkiin. Dolby Vision on vain yksi versio HDR-standardista, joten nähtäväksi jää mihin standardeihin elokuvateollisuus ja PC-puoli asettuvat. Näillä näkymin työpöytänäyttöjen osalta peruskuluttajan on kuitenkin turha odotella HDR-näyttöjä tämän vuoden puolella. HDR vaikuttaisi kuitenkin olevan pitemmän aikavälin suunnitelma, ja siitä tullaan epäilemättä kuulemaan jatkossa paljonkin. HDR:n vaatimuksina on vähintään 10-bittiset värit, sekä entistä suurempi maksimikirkkaus, aina 10 000 nitsiin saakka. Käytännössä televisiopuolella parhaimmat kuluttajamallit ovat vasta 1000 nitsin tienoilla, joten matkaa optimaaliseen HDR-elämykseen on vielä jäljellä luultavasti useita vuosia.Vaikka paneelin maksimikirkkaus onkin HDR:ssä olennaista, näin on myös mustan syvyys. LG on tällä hetkellä OLED-markkinoiden johtaja, ja muut valmistajat ovat vasta nyt palaamassa OLED-kehitykseen, ja LG:n valmistamia White OLED-paneeleita tullaan näkemään myös kolmansien osapuolien myymissä televisioissa. LG on myös viimeisimpien uutisten mukaan aloittamassa vihdoin OLED-näyttöpaneelien valmistuksen kannettaviin ja pöytäkoneisiin. OLED-paneelien ongelmana on ollut kuvaruudun palaminen kiinni plasmatelevisoiden tapaan, mutta LG:n uskotaan nyt korjaanneen ongelman siinä määrin, että OLED-paneeleita voitaisiin käyttää myös staattisemman kuvan toistossa.AMD lupasi HDMI 2.0a -liitännän lisäksi myös DisplayPort 1.3:n seuraavan sukupolven näytönohjaimiinsa. DP 1.3 lupaa taas kaksinkertaistaa maksimikaistan, mikä vuorostaan mahdollistaa entistä suuremmat resoluutiot ja virkistystaajuudet. Konkreettisimpana esimerkkinä tästä AMD:n mukaan vielä vuoden loppuun mennessä pitäisi tulla saataville 4K-näyttöjä 120 Hz virkistystaajuudella – ja tietysti FreeSync-tuella varustettuna. Myös 3440x1440-resoluution ja 144 Hz pelinäytöt pitäisivät olla mahdollisia DP 1.3 -liitännän kautta, mutta näitä ei ole ainakaan ennen CES-messuja julkistettu. Ennen näyttöjä koneesta on kuitenkin löydyttävä DP 1.3-tuettu näytönohjain, joita odotellaan aikaisintaan vuoden toiselle neljännekselle.

Kommentoi artikkelia