Parhaat näytöt - Huhtikuu 2015

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Hardware.fi osto-opas: Työpöytä- ja pelinäytöt: Huhtikuu 2015


Johdanto

Tässä artikkelissa nostamme esiin hyviä valintoja eri kokoluokista ja budjettikategorioista. Emme syvenny tarkasti kuvankäsittelijöille tarkoitettuihin yksityiskohtiin, vaan etsimme sopivaa näyttöä yleiseen työpöytäkäyttöön sekä pelailuun. Tarkoituksena on antaa yleiskatsaus nykyiseen tilanteeseen markkinoilla, ja siihen, mitä ominaisuuksia kannattaa pitää silmällä kun lähtee ostamaan uutta näyttöä tietokoneelleen.

Artikkelin tuotevalinnat on tehty kirjoitushetken hintojen ja saatavuuden mukaan, ja tuttuun tapaan huomioon ei oteta yksittäisiä tarjoustuotteita. Mitään suoranaista paremmuusjärjestystä ei tässä artikkelissa tehdä, vaan nostamme kaikista budjettikategorioista esiin muutamia suositeltavia malleja, jotka tuovat hinnalleen konkreettista vastinetta ominaisuuksillaan. Pyrkimyksenä on valita tuotteita joiden saatavuus Suomessa olisi kunnossa, mikä ei valitettavasti ole aina taattua. Suositeltujen mallien lisäksi mukana on myös muutama silmällä pidettävä tuote jota ei ole vielä saatu myyntiin asti Suomessa.

Uutta – Huhtikuu 2015Uusi vuosi on tuonut tullessaan AMD:n FreeSync-näytöt, joita onkin odoteltu jo reilun vuoden ajan AMD:n ensimmäisistä lupauksista. FreeSync on AMD:n vastine Nvidian G-Syncille, joka poistaa kuvaruudun repeilyn pelatessa ilman Vsync-asetusta. Uudet FreeSync-mallit ovat lupausten mukaisesti hieman G-Sync-näyttöjä edullisempia, mutta samalla niiden toiminta-alue FreeSync-tilassa vaihtelee malleittain. Tarjolla on esimerkiksi 48-75 Hz alueella toimivia FreeSync-näyttöjä, ja laajin toiminta-alue on toistaiseksi BenQ:n 2560x1440 TN-paneelin 40-144 Hz. Adaptive-Syncin ollessa avoin standardi jää sen toteutus pitkälti näyttövalmistajien harteille, ja FreeSync toimiikin vain AMD:n laatusertifikaattina.Uusien G-Sync ja FreeSync-näyttöjen lisäksi pelinäytöissä nähdään tänä vuonna kehitystä myös IPS-paneelien muodossa. Acerilta on juuri tulossa markkinoille ensimmäinen 144 Hz 2560x1440 IPS-paneeli G-Sync-tuella, ja Asus on vastikään julkistanut tuovansa markkinoilla vastaavan 144 Hz IPS-paneelin FreeSync-tuella.

Myös 4K:n osalta markkinat ovat kehittyneet, ja muun muassa Samsungilta on tulossa aina 32-tuumaiseen kokoon asti FreeSyncillä varustettuja 4K-näyttöjä. Vastikään arvostelimme myös Hardware.fi:ssä Philipsin massiivisen 40-tuumaisen 4K-näytön, jonka saatavuus Suomessa alkaa vihdoin olla parantumaan päin.

Yleisellä tasolla työpöytänäyttöjen hintakehitys on ottanut hieman takapakkia euron heikentymisen takia, ja useat näytöt ovat kallistuneet sitten viime marraskuun katsauksen. Positiivista kehitystä onkin tapahtunut lähinnä uusien G-Sync ja FreeSync-mallien osalta. Seuraavaa näyttöjen julkaisubuumia joutunee odottelemaan taas syksylle, jolloin on luvassa taas lisää G-Sync ja FreeSync-malleja etenkin 21:9 ultralaajakuvasuhteella.

kommentti 1

Taeco

Kuinkakohan kauan saa odottaa 21:9 2160p-näyttöjä?

Intel i7-3820 @ 5,1Ghz | HIS HD7950 @ 925Mhz | Kingston 16Gt DDR3 | Samsung 250Gt SSD | Sonera 100/100M

Kommentoi artikkelia