Mitä DirectCompute tarkoittaa pelaajien kannalta?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Testitulokset: Civilization 5


Viimeisenä halusimme varmistaa aiemmat havaintomme testaamalla myös Civilization 5 -peliä vanhemmalla Radeon HD ohjaimella. Silti ensiksi vuorossa on Radeon HD 7970.





Tässäkin pelissä FX-sarjan prosessori antaa AMD:n nopeimmalle yhden GPU:n näytönohjaimelle mahdollisuuden näyttää nopeutensa, mikä ei yksinkertaisesti onnistu A8-sirun neljällä ytimellä.

Nopean prosessorin kanssa ruudunpäivitysnopeus tipahtaa 28 prosenttia, kun DirectCompute otetaan käyttöön. A8-prosessorilla vaikutus on vain 17 prosentin luokkaa. Yleisesti ottaen FX-suoritin parantaa keskimääräistä suorituskykyä 41 prosentin verran.



Kun A8-prosessorin seuraksi asennetaan Radeon HD 5870, DirectCompute hidastaa ruudunpäivitysnopeutta 19 prosenttia. Mutta verrattuna Radeon HD 7970 -malliin, kokonaissuorituskyky tipahtaa jopa puoleen. Aiemmissa GPGPU-toteutuksissa riitti kun näytönohjaimesta löytyi nimellinen tuki tekniikalle. Civilization 5:n tulosten perusteella kuitenkin nykyisissä ohjaimissa myös laskennan suorituskyky tuntuisi skaalautuvan sen suhteen, kuinka tehokas näytönohjain on. Käytännössä siis maksamalla enemmän saa myös nopeampaa laskentaa, mikä varmasti miellyttää ainakin näytönohjainvalmistajia.



Vaikka Civilization 5 on äärimmäisen viihdyttävä peli, todellisuutta jäljittelevä realismi ei ole (eikä edes tarvitse olla) sen suurimpia ansioita. Siinä DirectX 11 -tekniikkaa on käytetty parantamaan suorituskykyä eikä niinkään näyttävien visuaalien rakentamiseen. Tästä syystä nopeampi testikokoonpanoista kykenee yli 500 FPS:n piirtonopeuteen.

Samasta syystä myös A8-piiri saavuttaa 85 FPS vielä 1920x1080 resoluutiolla. Se on hieno tulos ja alleviivaa myös sitä tosiasiaa, että jokainen DirectX 11 -peli ei ole nykyisen tietokonegrafiikan rajoja koetteleva tehosyöppö. Tämän testin perusteella myös hitaammissa APU-piireissä voi riittää tehoa peruskäyttäjälle, joiden tarpeet ovat hieman vaatimattomampia kuin perinteisen tehokäyttäjän kohdalla.



Yhdistetty näkymä ei taaskaan tarjoa yllätyksiä. Tehokas näytönohjain on edelleen tehokkain tapa hyvän suorituskyvyn varmistamiseen niin DirectCompute-tekniikkalla kuin ilmankin.

kommentti 1

hannibal_pjv

Mielenkiitoinen artikkeli. Mutta noita ei dx11 kortteja on vielä aika tavalla markkinoilla, joten ei liene vielä useampaan vuoteen isoja uudistuksia tulossa?

Kommentoi artikkelia