Mikro-stutterointi ja GPU-skaalaus CrossFirellä ja SLI:llä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

CrossFire, SLI, ja mikro-stutterointi



Ajurit vai ajetut?

Paras tulos on yleensä riippuvainen ajurien laadusta. Yhdellä piirillä rutiininomainen ruudunpäivitys onkin yllättävän hankalaa kun käytössä on kaksi piiriä.

SLI:n tapauksessa on välillä ongelmallista saada toimimaan kahta eri valmistajan korttia toimimaan yhdessä. Kuudesta GeForce GTX 580 -kortista vain kaksi suostui kunnolla yhteistyöhön keskenään. Viidestä GeForce GTX 570:stä vain kolme toimi yhdessä. Ongelmia oli eri kellotaajuuksissa, BIOS-versioissa, alustoissa jne.

AMD on edellä yhteensopivuudessa, sillä CrossFire toimii kunhan käytetyt piirit ovat samoja. Etu kuitenkin katoaa kun yrität saada kahta tuplapiirillistä korttia toimimaan Quad CrossFiressä, mikä johti usein koneen kaatumiseen. Käyttäjät eivät voi myöskään luoda tai muokata omia CrossFire-profiilejaan. Useamman kortin käyttö vaatii edelleenkin vaivannäköä, eikä sovi helppoa haluaville.

CrossFire kahdella kortilla

Keskimääräisen ruudunpäivityksen mukaan kahden kortin CrossFire on erinomainen. Valitettavasti mikrostutterointi pilaa tämän monessa pelissä, eikä peli tunnu sen sulavammalta kuin yhdellä kortilla, vaikka FPS-lukema olisikin lähes kaksinkertainen.

Jopa yli 50 FPS nopeudella mikrostutterointi voi häiritä pelikokemusta. AMD:n ja Nvidian on selvästi otettava itseään niskasta kiinni ja ratkaistava tämä ongelma. Jos tällä hetkellä mietit, onko parempi ostaa kaksi halpanäyttistä yhden kalliimman sijaan, en voi hyvällä omantunnolla suositella sitä mikro-stutteroinnin takia. Radeon HD 6950:ä heikompia kortteja ei yksinkertaisesti kannata käyttää CrossFiressä. Vaikka FPS-tulos on parempi, mikro-stutterointi heikentää pelielämystä selvästi.

Kaikki ihmiset ja kaikki kokoonpanot eivät ole kuitenkaan tasavertaisia. Osa näytöistä saattaa myös pienentää stutterointiefektiä. Suorittimen ja muun laitteiston nopeudella on myös oma osuutensa kuvan piirtämisessä monitorille, joten kaiken kattavaa tulosta ei ole mahdollista saada. Selvää on kuitenkin, että kaksi korttia aiheuttaa mikro-stutterointia, mutta sen määrä on riippuvainen todella monesta asiasta.

Kolmen ja neljän kortin CrossFire

Kolmen ja neljän kortin suorituskyky yllätti meidät. Mikro-stutterointi tuntui häviävän syystä tai toisesta. Ajoimme testit 5 Ghz Core i5-2500K:lla joten suoritinpullonkaulan ei pitäisi olla syynä. Neljäs piiri vaikutti olevan testien perusteella kuitenkin enimmäkseen turha.

Jos AMD olisi lisännyt kaksi CrossFire-siltaa Radeon HD 6870 -kortteihin lisämuistin kera, kolme tällaista korttia olisi ollut ehdoton hinta/suorituskykyjohtaja vähäisellä mikro-stutteroinnilla. Tällä hetkellä ainoa tapa saada kyseinen kokoonpano on käyttää PowerColorin kaltaista 6870 X2 -korttia, jonka saatavuus voi olla olematon. Nvidian GTX 590 jäisi kuitenkin jälkeen kalliimmalla hinnalla ja pahemmalla mikro-stutteroinnilla.

Toivomme, että AMD panostaa jatkossa enemmän kahden kortin sulavuuteen. Vaikka keskimääräinen ruudunpäivityksen kärsisi tästä hiukan, käytännön sulavuus on pelaajille tärkeämpää kuin synteettiset lukemat. Kolmen kortin kokoonpano näyttää miten hommat pitäisi hoitaa.



SLI

Nvidian tulokset olivat testeissämme jokseenkin tasaisemmat, vaikka SLI kärsii myös mikro-stutteroinnista. Ainakin tehokkaammat kortit tuntuvat toimivan paremmin, mutta välillä kuitenkin törmäsimme peleihin joissa mikro-stutterointi oli ongelma. GeForce GTX 550 Ti:n kaltaiset budjettikortit eivät soveltuneet SLI:n vaikka tulokset olivat hyvät, mikro-stutterointi oli selvästi havaittavissa.

Loppuyhteenveto

Suoraan sanottuna mitään selkeää kehitystä ruudunpäivityksen sulavuudessa tai mikro-stutteroinnin ehkäisyssä ei tunnu tapahtuneen, vaikka Nvidian ajurit ovat muutamissa tapauksissa parantaneet tilannetta. Kumpikaan valmistaja ei voi väittää etteikö kahden kortin kokoonpano aiheuta mikro-stutterointia.

Tämä kannattaa pitää muistissa kun harkitsee kahta halvempaa korttia yhden kalliimman tilalle. Yksi kortti on aina parempi, jos vain sellainen on olemassa. Kolme korttia toimisivat, mutta tämä vaihtoehto on vain harvoille, sillä budjettikorteissa on yleensä vain yksi SLI/CrossFire-silta. Testissä käytetty PowerColor 6870 X2 kantaa myös premium-hintaa, joten helpompi on hankkia suoraan kalliimmalla piirillä varustetut kortit.

Mitä nopeammat paritetut kortit olivat, sitä vähemmän mikro-stutterointia on huomattavissa. CrossFire ja SLI ovat järkeviä vain korkeamman pään korteilla, joten halpaa etsiville ne eivät sovi. Niin kauan kuin tarjolla on yhden piirin kortti joka on tehokkaampi, se kannattaa valita. Ja jos rahasta ei ole puute, sulavan kokemuksen takaamiseksi kolme korttia on asiallinen vaihtoehto.

Alkuperäinen artikkeli: Micro-Stuttering And GPU Scaling In CrossFire And SLI
Igor Wallossek, Greg Ryder

Kommentoi artikkelia