Intel Wireless Display: Kannettavalta kuva isolle ruudulle

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

QoS, suojattu media ja lopputuloksetMitkään langattomat tekniikat eivä ole täysin pomminvarmoja. Monet “best-effort" tekniikat madaltavat kuvanlaatua yhteyden heikentyessä. Tätä ei kuitenkaan tuntuisi tapahtuvan Wireless Displayn kanssa. Intel suosittelee, että kuvaa lähettävä kannettava pidettäisiin samassa huoneessa Netgearin sovittimen kanssa. Testeissä onnistuin silti kävelemään ympäri taloa Microsoftin Fighter Pilot -videota HD-resoluutiolla pyörittävän kannettavan kanssa ilman, että yhteys sovittimeen katkesi tai edes kuvanlaatu huononi. Etäisyyden kasvaminen vaikutti ainoastaan verkon käyttöasteesen, joka nousi noin 50%:in. Pelkästään työpöydän esittäminen pidemmällä etäisyydellä kasvatti kaistan tarvetta karkeasti arvioiden kaksinkertaiseksi verrattuna samassa huoneessa oleskeluun. Tämä on hyvä esimerkki siitä liikkumavarasta, jotaIntel on jättänyt Wireless Dislpayn asetuksiin paikatakseen tarvittaessa etäisyyden tai häiriöiden aiheuttamia ongelmia.

Suojattu media


Suojattu media on yksi pulma, joka kannattaa ottaa huomioon. Wireless Display pystyy toistamaan kaikki YouTube-videot, kaiken Hulu-sisällön ja kaikki haluamasi mp3:set, mutta HDCP:llä suojattua sisältöä se ei kykene toistamaan. Tämä sisältää myös standardinmukaiset DVD- ja Blu-ray-levyt. Wireless Display näkyy käyttöjärjestelmälle suojaamattomana HDMI-porttina ja johtuen sen langattomasta luonteesta, en usko, että sitä ikinä hyväksytään suojatuksi videoliitännäksi.Lopputulos


Voisin aloittaa kertomalla, mihin tarkoitukseen Wireless Display ei sovellu. Se ei pysty korvaamaan olohuoneessa jo olevaa HTPC:tä. Se ei ole häviötön, joten mikä tahansa kuva, mikä kulkee sen läpi, näyttää huonommalta HDTV:llä kuin alkuperäisellä ruudulla. Wireless Display ei ole myöskään toiminnaltaan pomminvarma. Se käyttää kahden verkon välillä jaettua langatonta verkkokorttia, joka on mahdollista saada ylikuormitettua.

Wireless Display on kuitenkin helppokäyttöinen, kuluttajaluokan tuote. Se on tällä hetkellä saatavilla kolmen (Dell, Sony, Toshiba) valmistajan kannettavissa ja se on myös osa Intelin Sprin Peak -alustaa, joten se tullaan tulevaisuudessa näkemään myös jälleenmyyjien itse rakentamissa kokoonpanoissa. Jos haluat lisätä PANiin toisenkin näytön, Wireless Display sovittimen hinta yksinään on noin 100 dollaria.

Jos päätyy käyttämään Wireless Displaytä, on hyväksyttävä sen kuvanlaatu (häviöllinen MPEG-2) ja käyttötapa (video pyörimään ja sohvalle). Neuvotteluhuoneessa Wireless Display loistaa PowerPoint-esitysten pidossa ja olohuoneessa sillä toistuvat mukavasti kotivideot tai kuvaesitykset isommalta ruudulta.

HDCP estää tehokkaasti DVD- ja Blu-ray-levyjen soittamisen, mikä on suuri puute. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin havainnut Wireless Displayn käteväksi apuvälineeksi sarjojen seuraamiseen isommalta näytöltä ja se myös luultavasti sopii hyvin perheille, jotka haluavat istua rauhassa sohvalla ja katsoa telkkaria yhdessä. Näihin käyttötarkoituksiin Wireless Display on kätevä ja nykyaikainen tekniikka, jota emme varsinaisesti osanneet odottaa kun tutustuimme ensimmäisen kerran Mobile Core i5 ja Core i3 -prosessoreihin.

Kommentoi artikkelia