Intel Core i7-875K ja Core i5-655K taistelu 4 GHz yläpuolella

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

AMD: Kaksi prosessoria 4 GHz:n taajuudellaPhenom II X6 1090T


Kerroinlukitsemattomissa Phenom II:ssa on huomattavasti vähemmän uutuudenviehätystä, sillä AMD on tarjonnut lukitsemattomia osia jo vuosien ajan.

Epäilemättä innostus Intelin saapumisesta kohtuuhintaisten, kerroinlukottomien prosessoreiden markkinoille johtuu yhtiön edistyneistä valmistusprosesseista. Ne mahdollistavat suuren skaalautuvuuden, joka nähtiin Core i5-655K:n tapauksessa.

Silti AMD:n 45 nm:n valmistusprosessi ei ole hassumpi sekään. Yhtiö pystyi tuomaan markkinoille kuusiytimisen prosessorin samalla 125 Watin TDP-arvolla, kuin aikaisemmat neliytimiset prosessorit. AMD:n mukaan tämä on mahdollista lisäämällä kapasitanssia pienentävää matalan k-arvon (low-k) omaavaa eristettä metallikerroksiin. Hyvä eristävyys tarkoittaa käytännössä vähemmän lämpöä, mikä on erittäin hyvä pelkän ilman avulla tapahtuvan ylikellotuksen kannalta (Huippukellottajat itseasiassa suosivat huonosti eristäviä osia, koska lämmön haihduttaminen ei muodostu ongelmaksi nestemäistä typpeä käytettäessä).Yritin kovasti saada kuusiytimisen 1090T:n vakaaksi 4,3 GHz:ssä Turbo CORE käytössä. Seuraavaksi koitettiin 4,2 ja 4,1 GHz:a. Jokaisella asetuksella yleinen epävakaus esti meitä ajamasta kaikkia testejä loppuun (eikä lämpö edes ollut varsinaisesti ongelma, huolimatta jopa 1,525 Voltin jännitteestä). Päivän lopuksi päädyimme X6 1090T:n tapauksessa 4 GHz tasolle 1,475 V jännitteellä. Oheinen ruutukaappaus on otettu ennen, kuin laskimme jännitettä 4 GHz pienentääksemme tehonkulutusta.

En ole yllättynyt, jos tämä lastu ei selviä seuraavaan prosessorivertailuun asti, sillä se sai päivän aikana erittäin kovan käsittelyn.

Phenom II X4 965


Tarjolla alle 200 dollarin hintaan, neliytiminen Phenom II X4 965 antaa hyvän vastuksen Core i5-655K:lle (vaikkakin on huomioitava, että kuusiytimisen Phenom II X6 1055T:n saa myös halvemmalla, emme vain ole vielä ehtineet hankkia sellaista).Meidän 125 W testikappaleemme osoittautui yhtä itseppäiseksi 4 GHz:n yläpuolella, kuin Phenom II X6 1090T, huolimatta ylisuuresta jäähdyttimestä, 1,5 V CPU VID:stä ja 1,25 V NB VID:stä. Prime95 ei yksinkertaisesti suostunut toimimaan kunnolla 4,2 tai 4,1 GHz taajuudella. Jouduimme siis tyytymään 1,4625 V jännitteeseen säilyttäen prosessorin vakaana 4 GHz arvolla.

Tämän jälkeen kaikkki testikappaleemme pyörivät 4 GHz tai korkeammalla taajuudella ja olivat valmiina haasteisiin.

Kommentoi artikkelia