Intel Core i7-875K ja Core i5-655K taistelu 4 GHz yläpuolella

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

LopputulosJohtopäätösten teko testien perusteella on yllättävän helppoa. Intel saa kiitosta osakseen siitä, että se on tehnyt jotain mitä ei ole tapahtunut aiemmin: se on mahdollistanut harrastaja-luokan joustavuuden myös niille, joilla ei ole ylimääräistä tuhatta dollaria uuden prosessorin hankintaan.

Ei silti olisi reilua heitellä “Olihan se jo aikakin, Intel" tyyppisiä kommentteja. Kannattaa muistaa, että aikoinaan myös AMD tarjosi pelkästään 1000 dollarin FX-sarjan tuotteita kerroinlukottomana. Jälkeenjäänti suorituskykyrintamalla rohkaisee luoviin ratkaisuihin. Se, että Black Edition prosessoreita tarjotaan jopa alle 100 dollarilla, on vähemmän epäitsekästä ja enemmän strateginen valinta.

Loppupeleissä tämä kaikki on kuitenkin hyväksi innokkaille harrastajille, joilla on enemmän valinnanvaraa ja joustoa niissä hintaluokissa, joihin itse kullakin on järkevästi varaa.

Intel


Kun katsoo Intelin tuotevalikoimaa, uusimmat sirut (erityisesti Core i7-875K) ovat juuri sitä mitä on toivottu. Tarkoittaen sitä, että en missään tapauksessa väittäisi 2,93 GHz:n Core i7-870 olevan hyvä ostos 562 dollarin hintaan kun 2,8 GHz Core i7-920 mallia sai 293 dollarilla. Mutta Core i7-875K on hieman houkuttelevampi 342 dollarin hintalapullaan, jos käyttää 562 dollarin hintaa vertailukohtana.

Samaan aikaan kerroinlukitsematon Core i5-655K 216 dollarin hinnalla ei tunnu ollenkaan huonolta ratkaisulta. Prosessori, joka pyöri vakaasti 4,66 GHz:ssä, ei ole hassumpi seuraaja Intelin Core 2 Duo E8500 ja E6300 -malleille ylikellotuksen aikakirjoissa.

Silti voidaan ihmetellä, miksi Intel valitsi juuri kyseiset tuotteet K-sarjaansa. Tom’s Hardwaren suosikki ylikellotuskäyttöön Core i7 -sarjassa on edelleen LGA 1366 -kantainen -920 (tai -930). i5 sarjan suosikkina säilyy -750. Kumpikin yllämainituista malleista kerroinlukitsemattomana olisi voitu hinnoitella samalla tapaa. Tämä mahdollistaisi X58:n PCI Express -liitettävyyden high-end puolella ja antaisi harrastajille leikkikaluksi todellisen neliytimisen LGA 1156 -prosessorin, vaikkakin se on valmistettu kalliimmalla 45 nm tekniikalla.

AMD


Seuraavaksi välttämättömät vertaukset AMD:n Black Editioneihin.

Ylikellotettuun Core i7-875K -malliin verrattuna, AMD:n kuusiytiminen Phenom II X6 1090T jää yleisesti jälkeen 4 GHz taajuudella. Se on myös 30 dollaria halvempi hinnaltaan ja ottaa johtoaseman tehokkaasti säikeistetyssä liikkuvan kuvan koodauksessa. Se myös toimii alustalla, joka tukee laajasti PCI Express 2.0 -tekniikkaa.

Vaikka Core i5-655K:ta voisi hyvin verrata AMD:n Phenom II X6 1055T:n kanssa, valitsimme neliytimisen Phenom II X4 965 -mallin, joka saavutti 4 GHz:n rajan vakaana pysytellen. Säikeistetyt ohjelmat suosivat yleisesti AMD:n tarjontaa, kun taas iTunesin tyyppiset kuormitukset antoivat edun mielettömällä 4,66 GHz taajuudella toimivalle 32 nm:n tekniikalla valmistetulle i5:llle. Silti on taas huomattava, että Intelin hinta on 35 dollaria korkeampi.

Viimeiset sanat


Innokkaina harrastajina meidän täytyy taas painottaa, miten onnellisia olemme siitä, että Intel tuo kerroinlukitsemattomat tuotteet Extreme Edition -sarjan ulkopuolellekkin.

Vaikka Intelin edistyneemmät valmistustekniikat mahdollistavatkin hyvä skaalautuvuuden, AMD:n Black Edition antaa silti parempaa vastinetta rahalle, jopa ylikellotettaessa molemmat kestokyvyn rajoillle. Pienellä hintojen hieromisella tilanne saattaisi silti helposti kääntyä täysin ympäri.

K-sarjan tuotteet antavat Intelille huomattavasti lisää katu-uskottavuutta. Toivommekin, että K-sarja laajentuu ja säilyy elinvoimaisena tulevaisuudessakin

Kommentoi artikkelia