GeForce GTX 480 ja 470: tie GF100:sta oikeiksi ohjaimiksi!

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

LoppupäätelmätKun aloin laittamaan juttua kasaan, kysyin vielä vanhemmalta toimittajalta Thomas Soderstromiltä, että mitä hän haluaisi tietää GeForce GTX 480- ja 470-ohjaimista. Hän vastasi “hinnan, suorituskyvyn ja tehonkulutuksen.” Selvä homma. Lopuksi kerron hyvät, huonot ja rumat uutiset.

Ensin hyvät — suorituskyky. Nvidian kannalta edullista oli, että vastapuolella oli julkaistuna Radeon HD 5970, 5870 ja 5850, kun yhtiö itse laati ohjaimelleen speksejä. Vaikka Nvidia ei julkaissutkaan 512 CUDA-ytimellä varustettuja ohjaimia, niin yhtiö sai kellotettua ohjaimia sen verran että ne päihittivät Radeon HD 5870:n ja Radeon HD 5850:n. Tämä pätee etenkin silloin kun reunanpehmennys on kytketty päälle. Vaikka AMD onkin ykkönen yhden ohjaimen suorituskyvyssä, niin GF100-ohjaimet vain petraavat tuloksiaan DirectX 11 –peleissä.

Entäpä huonot? Nvidian lippulaivamalli GeForce GTX 480 maksaa 500 dollaria. Radeon HD 5850:n hinta putosi hiljattain takaisin 300 dollariin ja Radeon HD 5870 maksaa noin 400 dollaria. Vaikka GeForcet ovatkin nopeampia kuin edellä mainitut Radeonit, niin niiden hintaa on vaikea niellä mikäli tehonkulutus ja videoulostulot ovat tärkeitä ominaisuuksia sinulle sekä sellaiset ominaisuudet kuin PhysX, CUDA tai 3D Vision vähemmän kiinnostavia. Entä aikooko AMD vastata tuotejulkaisuihin hintojen alennuksella? En pidättäisi hengitystä sen vuoksi, sillä kysyntä on korkeampaa mitä AMD pystyy tuottamaan uusia grafiikkaytimiä.

Sitten vielä ne rumat uutiset eli tehonkulutus. Nvidia väittää, ettei tehonkulutuksella ole niin suurta merkitystä tehokäyttäjien keskuudessa. On kuitenkin aiheellista kysyä, että liikutaanko kohtuullisuuden rajoissa jos yhden GPU:n ohjain kuluttaa tehoa enemmän kuin nopeampi kahden GPU:n ohjain. Siinä on ajattelemisen aihetta. Emmekä nyt viittaa FurMarkiin, vaan Uniginella saatuihin hyötysuhdelukuihin.

Kommentoi artikkelia