GeForce GTX 480 ja 470: tie GF100:sta oikeiksi ohjaimiksi!

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Tehonkulutus ja lämpö
Ennen jutun kirjoittamista tiesin GeForce GTX 480- ja GTX 470-ohjainten olevan kuumia ja tehoa kuluttavia pakkauksia. Nämä asiat tiesin jo tammikuussa kun Nvidialta minulle näin kerrottiin.
FurMarkia on yleisesti haukuttu huonona rasitusohjelmana mittaamaan tehonkulutuspiikkiä. Sen avulla kuitenkin pystytään selvittämään pahimmat mahdolliset lukemat. Mittauksistamme huomataan, että GeForce GTX 480 ei kuluta tehoa niin paljoa kuin kaksiytiminen GeForce GTX 295, mutta kuluttaa enemmän kuin kaksiytiminen Radeon HD 5970. GeForce GTX 470 kuluttaa selvästi enemmän kuin Radeon HD 5870.

Kaaviosta puuttuu Radeon HD 4870 X2:n tulokset, jotka entuudesta tiedämme olevan samaa tasoa kuin Nvidian GeForce GTX 295:llä. Syystä tai toisesta kumpikaan laboratoriossamme olevista X2-ohjaimista ei näyttäisi vastaavan FurMarkin kyselyihin, toistaen ohjelmaa ainoastaan 13 FPS:n nopeudella.Emme havainneet yhdelläkään ohjaimella lämpöön liittyviä vakausongelmia. GeForce GTX 480:n lämmöt aiheuttavat sen, että tuuletin käy erittäin suurilla kierrosnopeuksilla ja synnyttää samalla melkoisesti meteliä. Emme kuitenkaan pystyneet toistamaan tilannetta pelirasituksella.

Yllätyimme hieman kun mittasimme lepokulutuksen. AMD vakuutti meidät Radeon HD 5870:n 27 watin lukemilla. Ohjain toimi levossa GPU:n osalta 157 MHz:n kelloilla ja muistien osalta 300 MHz. Nvidia alikellottuu vieläkin voimakkaammin. Ytimen kellot oli 50 MHz ja muistien 67 MHz. Shaderien taajuus oli 100 MHz. Nvidia ei kerro mitään lepokulutuksesta, mutta valistunut arvaus GeForce GTX 480:lle olisi 60 wattia.

Miten sitten GeForce GTX 480 ja 470 vertautuvat toisiinsa todellisessa rasituksessa.

Laitoimme kaikki testimme DirectX 11 –ohjaimet Unigine v2.0 –testin kiusattavaksi ja mittasimme keskimääräisen suorituskyvyn ruudunpäivitysnopeuteen perustuen. Kussakin testiajossa kytkimme päälle kahden sekunnin välein tehonkulutusta mittaavan seurantaohjelman ja laskimme keskimääräisen tehonkulutuksen. Jakamalla keskimääräinen suorituskyky keskimääräisellä tehonkulutuksella, saadaan tulokseksi hyötysuhdetta kuvaavan luvun.Vaikka Radeon HD 5970 kuluttaa yltiöpäisesti tehoa, niin suuren suorituskykynsä ansiosta sen hyötysuhde on paras. Ohjainta seuraavat Radeon HD 5850 ja Radeon HD 5870. Nvidian GeForce GTX 480 ja GTX 470 jäävät peränpitäjiksi. Tästä herää kysymys, että miksi GTX 480 kuluttaa niin kamalasti tehoa?

On tunnustettava, että voisimme helposti vääristää tuloksia suuntaan tai toiseen. Esimerkiksi tesseloinnin pois kytkeminen antaisi Radeoneille merkittävän hyödyn, sillä ne eivät pärjää tesseloinnissa yhtä hyvin kuin Nvidian uudet ohjaimet. Itse asiassa Uningen julkaisi kakkosversion sen Heaven-testistä, jossa on lisätty tesselointia ensimmäiseen version nähden, vain muutama päivä sitten. Näin ollen saamamme luvut ovat Nvidian kannalta parhaimmat mahdolliset.

Kommentoi artikkelia