GeForce GTX 480 ja 470: tie GF100:sta oikeiksi ohjaimiksi!

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Kuten pelit on tarkoitettukin pelattavaksi?Pitkä kuuden kuukauden odotusaika alkaa kannattaa, kun Nvidia saa GeForce GTX 480 ja 470 –ohjaimensa valmiiksi. Uudet ohjaimet perustuvat GF100-ytimeen. Katsauksessamme valotamme ohjainten suorituskykyä, tehonkulutusta, hintaa, SLI-skaalausta, tesselointia ja DirectX 11- suorituskykyä.

Tehokäyttäjille luonteenomaiseen käytökseen kuuluu tulevien tuotejulkaisujen uutisoinnin seuraaminen. He alkavat muodostaa omaa käsitystä tulevasta tuotteesta heti kun ensimmäiset tekniset tiedot vuotavat verkkoon, olivat tiedot virallisia tai eivät. Pisimpiin lukemiini foorumiketjuihin kuuluvat sellaiset huhuketjut, joissa kukin veikkailee tulevan sukupolven tuotteiden tietoja.

Nvidian GeForce GTX 480 ja 470 olivat sen sijaan poikkeuksellisia, sillä yhtiö ei jättänyt paljoa mielikuvituksen varaan. Jo viime syyskuussa Nvidian runoili tulevan grafiikkaytimen arkkitehtuurista sanoin “Mmm, kuullostaa hyvältä.” Tammikuussa yhtiö jo esitteli kuinka tuleva GF100-ydin pärjää DirectX 11 –peleissä raskaissa geometrioissa.Voisi sanoa, että Nvidia ampui itseään jalkaa puhumalla asioista liian aikaisin. Vasta maaliskuun lopulla saimme Etelä-Kalifornian laboratorioomme mallikappaleen lopullisesta tuotteesta. Aikaa ehti hurahtaa puolitoista vuotta ensimmäistä Fermi-arkkitehtuuriin liittyvistä tiedoista.

Vielä uusia ohjaimia ei saa kaupoista, muta tavarantoimitukset olivat hyvässä vaiheessa artikkelin kirjoitushetkellä. Ohjaimien pitäisi ilmestyä kauppoihin 12. huhtikuuta. Muut uudet alemman suorituskykyluokan ohjaimet ilmestyvät ilmestyvät joskus huhtikuussa. Nvidialta saamiemme tietojen mukaan yhtiö toimittaa kymmeniä tuhansia GF100-ohjaimia. Huhtikuun puoliväliin mennessä jokainen jolla on 500 tai 350 dollaria ylimääräistä voi jo ostaa oman GeForce GTX 480 tai 470 -ohjaimen.

Historia on historiaa

Vaikka Nvidia onkin puolivuotta myöhässä Windows 7/DirectX 11 –markkinoista verrattuna AMD:lle, niin nyt Nvidia on kuitenkin pelissä mukana. Kaikki kuulemamme myöhästelyt ovat johtaneet tilanteeseen, jossa Nvidia kilpailee kahdella ohjaimella yhdeksää Radeon HD 5000 –sarjan ohjainta vastaan. Tosin 500 ja 350 dollarin hinnat kaventavat Radeon-valikoimaamme sopivasti.

Olemme ottaneet testiin mukaan myös edellisestä Radeon-sukupolvesta 4870 X2:n ja Nvidialta GeForce GTX 285.


Peliyhteisö oli huolissaan jo ennakoon Nvidian konseptista tulevia ohjaimia koskien. Yhtiö tuntui keskittyvän pääasiassa laskentasuorituskykyyn, eikä niinkään pelinopeuteen liittyviin asioihin. Ei ole lainkaan epäselvyyttä siitä, etteikö uusi arkkitehtuuri aja Tesla-perheen ohjaimia lähemmäs superlaskennan vaatimustasoja. Löytyyhän ohjaimista EEC-virheenkorjaus laajennetulla kaksoistarkkuudella. Nvidia on investoinut runsaasti rinnakkaislakentaan, jossa piilee eittämättä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Nähtäväksi jääkin, että pärjääkö Nvidian ohjaimet kaikessa muussa.

Nyt on aika ottaa selvyys siitä, että onko GF100:sta pelaamiseen. Lauta on asetettu ja pelaajat ovat paikoillaan. Olemme ottaneet mukaan muutaman uuden testin. Tulokset ovat vähintäänkin mielenkiintoisia. Ennen testejä tutustutaan lähemmin Nvidian uusiin ohjaimiin.

Kommentoi artikkelia