Esittelyssä AMD Phenom II X6 1100T: AMD:n uusi kuusiytiminen lippulaiva

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Loppupäätelmät: Rajojen koettelua jälleen kerran
Kuten jo totesimme, niin AMD on tuonut markkinoille lisää uusia taajuuskorotettuja prosessorimalleja. Tästä on tullut lähes traditio.

Labrassa ollut Phenom II X6 1100T -mallikappale saatiin kellotettu ainaostaan neljään gigahertsiin, mikä on toisaalta ihan hyvä lukema kuusiytimiselle prosessorille. Samaan taajuuteen päästiin aiemmin Phenom II X6 1090T -prosessorinkin kohdalla. Edellisessä kappaleessa kuvattu traditio ei voi kuitenkaan jatkua kovin pitkään, sillä jo nyt Phenom II X6 1100T:n kellotaajuus nousee Turbo Corella 3,7 GHz:iin. Neljä gigahertsin katto tulee melko nopeasti vastaan. Lisäpaineita aiheuttaa vääjäämättömästi lähestyvä Intelin Sandy Bridge -julkaisu. Mitä AMD:n pitäisi tässä tilanteessa tehdä? –Vaikea mennä neuvomaan.

AMD:n tuotevalikoimasta löytyy tukuttain edullisia malleja, jotka on mahdollista kellottaa nopeammaksi kuin testissä ollut Phenom II X6 1100T. AMD:n eväät tällä hetkellä löytyvät kuitenkin Fusion-hankkeesta.Fusion-prosessorit eivät kuitenkaan ole markkinoilla vielä. Keskitytään mieluummin siihen mitä kaupasta juuri nyt on mahdollista hankkia 3,0 GHz:n Phenom II X6 1075T maksaa 200 dollaria ja pärjää paremmin kuin Core i5-750 tai yhtä hyvin kuin Core i7-920 valtaosassa testeissämme. Noin 35 dollaria kalliimpi Phenom II X6 1090T Black Editionissa ei ylikellottajia varten ole lisätty kerroinlukkoa. Prosessorilla on mahdollisuus päästä neljän gigahertsin lukemiin, eli samoille kelloille kuin Phenom II X6 1100T:lläkin. Harrastajat kallistunevat mieluummin 1090T:n kuin 1100T:n puoleen sen alhaisemman hinnan takia. Suorituskyvyn suhteen kaksikolla ei juuri eroa ole. Lopuksi on hyvä huomauttaa, että AMD:n kuusiytiminen lippulaivamalli maksaa 265 dollaria, joka on noin 600 dollaria vähemmän kuin Intelin halvin kuusiytiminen prosessori.

Uutta Phenom II X2 565 –prosessoriakaan ei parane unohtaa. Siinä on kuuden megatavun edestä välimuistia ja 3,4 GHz:n kellotaajuus. Jos olet onnekas, niin sinulla on myös aktivoida pois käytöstä otettuja ytimiä. Teoriassa sinulla on mahdollisuus muokata kaksiytiminen prosessori kolmi- tai neliytimiseksi. Hintaa prosessorilla on vain 115 dollaria.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä on 87 dollaria maksava Athlon II X3 455, jossa on lupaava 3,3 GHz:n kellotaajuus. Kolmen ytimensä ansiosta se on harkinnan arvoinen kohde budjettikoneeseen.

Intelin Core i5- ja i7-prosessoreita ei tietenkään pidä pitää louskuina. Niissä on selvästi parempi ylikellotuspotentiaali kuin AMD:n prosessoreissa, kiitos Intelin käyttämän 32 nanometrin valmistustekniikan. AMD:n erinomainen hinta-suorituskyky-suhde on kuitenkin kiistaton.

Fusion ja Sandy Bridge ovat jo ovella, mutta AMD on päättänyt toimia hintatietoisten asiakkaiden haalimiseksi jo nyt. Athlon II- ja Phenom II –mallistot tarjoavat nykyisin erinomaisen vastineen rahoille, mutta onko kuitenkin järkevämpää odottaa Sandy Bridge –prosessorien ja Brazos-alustan julkaisua. Jos pystyt venymään muutaman viikon, niin silloin on ehdottomasti järkevämpää jäädä odotuskannalle.

Käännetty artikkelista AMD Phenom II X6 1100T Review: The New Six-Core Flagship (kirjoittaja: Don Woligroski

Kommentoi artikkelia