Esikatsauksessa Windows 8 Consumer Preview

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 11 kommenttia

Perinteinen työpöytä yhä tallessa

Vaikka Windows 8:n merkittävin uudistus onkin Metro UI, ei vanhaa työpöytää ole jätetty kokonaan huomiotta. Käynnistä-valikko uupuu, mutta muutoksia on tehty muun muassa tiedostonhallintaan. Microsoft on kehittänyt muun muassa Officesta tuttua Ribbon-valikkoa, joka on kuitenkin oletusasetuksena minimoitu.Myös tiedostonkopiointi on uusittu, ja tarjoaa entistä enemmän tietoa tiedoston siirrosta. Sama pätee task manageriin. Ctrl+shift+esc -komennolla aukeava tehtävienhallinta tarjoaa useita sivuja tietoa koneen toiminnasta ja käynnissä olevista sovelluksista ja niiden käyttämistä resursseista, mikä on hyödyllistä esimerkiksi jäljittäessä jumiutunutta ohjelmaa tai muuta resurssisyöppöä.Testikäytössä ollut Windows käytti työpöydällä kiitettävästi muistia. Vaikka muistia varataankin ajoittain paljon, ei käyttöjärjestelmä vaadi sitä toimiakseen sulavasti.

DirectX 11.1 ja useampi näyttö

Windows 8 tuo mukanaan WDDM 1.2:n myötä natiivin tuen stereoskooppiselle 3D:lle sekä DirectX 11.1 -tuen. Molempien käytännön merkitys on peruskäyttäjälle kuitenkin toistaiseksi pieni. DirectX 11.1 ei tuo merkittäviä ulkoisia uudistuksia peleihin, vaan kyseessä on lähinnä kehittäjien elämää helpottava parannus, joka toivon mukaan näkyy ennen pitkää paremmin toimivina peleinä.Uusiin grafiikkaominaisuuksiin kuuluu myös parempi tuki useammalle näytölle. Kolmella näytöllä Windowsin alapalkki kopioituu nyt jokaiselle näytölle venymättä, ja kaikille näytöille voi asettaa omat taustakuvansa.

Metro UI toimii toistaiseksi vain päänäytöllä, eikä sitä saa siirrettyä kuin vaihtamalla toinen näyttö päämonitoriksi. Ongelmaksi muodostuu myös Metro UI:n nurkat, sillä pienenpienen aktivointinurkan saavuttaminen hiirellä muodostuu vaikeaksi sen hypätessäkin seuraavalle näytölle jos päämonitori on keskimmäinen näyttö.

kommenttia 11

mcmopo

Jos tämä tosiaan jää tällaiseksi tabletti paskaksi niin vältän tätä niinkauan kuin pystyn. Kun vista julkaistiin niin päätin siirtyä käyttämään linuxia. Seiska kuitenkin pelasti tilanteen ja käyttö on nykyään 50/50 linuxin ja windossin välillä. Mutta ei näin. Mikä idea on tehdä käyttöjärjestelmä tabletin ehdoilla kun 95% käyttäjista käyttää hiirtä ja näppäimistöä?

Tietokone; Emo=Asus PRIME B450-PLUS, Prosessori=AMD Ryzen 7 2700X, Nayttis=Asus GTX 970 turbo, Muisti=16gb 3200Mhz DDR4, Kovalevytila=250gb SSD/15TB normaali.

thahalf

Toi metro vaikuttaa kyllä ärsyttävältä ja epäkäytännölliseltä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4. maaliskuuta, 2012 @ 22:24

Boss93

Juu... Jos tuosta nyt ihan oikeasti on tulossa tuollainen tableteille suunniteltu käyttöjärjestelmä, niin ainakin itse aion käyttää Wi 7:aa niin kauan kuin vain tukea riittää ja sitten siirtyä Linuxiin ellei sitten windowsissta ole tullut jo uutta PC ystävällisempää versiota.

AMD FX-6300 @4,4GHz/Asus M5A99X EVO R2.0/Ram: 10GB DDR3 /Magicool DIY watercooling /Asus GTX650 Direct CU 1GB /Silverstone 500W Strider plus modular /Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio 7.1 SB1040 /Intel 330 120Gb SSD + SG Barracuda 7200.10 250Gb + SG Momentus 5400.6 500Gb + WD 5400RPM 250Gb /Fractal Design ARC XL /Samsung 940BF & Syncmaster TA350 & Eizo Flexscan S1910/Samsung Bluray Combo SATA 12X /Razer Lycosa /Razer Carcharias & Creative Desktop theater 5.1 DTT2500 Digital /Razer Naga /Win 8.1 Pro 64

JUHAX69X

Itse en vielä ehtinyt asentamaan tuota testauskoneeseeni. Mutta oikeesti: Ei ollenkaan enää käynnistysvalikkoa..?? Ei hyvä. Tosin onneksi maailma on pullollaan Pelle Pelottomia, jotka varmasti jo ahertavat käynnistysvalikon takaisinsaamiseksi. Veikkaan, että jo tässä kuussa googlesta löytyy useita toimivia ratkaisuja. Jotenkin vaan skitsoa, kun aivan ensimmäiseksi pitää ruveta uutta järjestelmää hakkeroimaan, jotta käyttäjä pääsee edes kunnolla alkuun...

What doesn´t kill you, leaves a scar...

Anonymous User

Kokeilin syksyllä ja nyt taas "leikin" sillä viikonlopun yli.

Windows 8 sopii pöytäkoneelle, tablettiin ja kännykkään. Luultavasti kaikki nuo koneet tulevat toimimaan keskenään etäisyyden ollessa alle 10 metriä + myös vielä samassa "pilvessä".

Takana mitä ilmeisemmin on aika, jolloin joka laitteeseen oli räpelletty eri ohjelma ja joka vaati aina erikseen ohjelman opiskelun ja jokakikkareen sovitus vaati ajureita ajureiden perään.

Lukulaiteominaisuus tuo toivottavasti mukanaan tekstin ääneen luvun ja toivottavasti myös kielenkääntäjän - edes maksullisena.

Suuria kosketusnäyttöjä odotellessa

Ystävällisesti
Teuvo
Turku

Anonymous User

Uuteen Winukkaan saa muös perinteisen työpöytänäkymän, jos niin tahtoo.

Betrayed

...Jota käyttämällä menettää kaiken metro-toiminnallisuuden.

Säännöt
Ubuntu is an African word meaning "I cant configure Debian"
Kun raportoit tuplaketjua, laita ketjun URL mukaan raporttiin, helpottaa elämää. :)
"Poliisilla on asiakas oikeassa ja pamppu vasemmassa."

hannibal_pjv

Well tuota perinteistä työpöytänäkymää ei ole juuri vielä demottu. Saas nähdä miten se vorkkaa, kunhan tämä oikeasti syksyllä julkaistaan.
Mutta kuten artikkelissa sanottiin, metro on tullut jäädäkseen. Löytyy varmaan myös win9:stä ja kympistä hiottuna tosin, mutta tuskimpa MS-luopuu yhtenevästä alustasta enää jatkossakaan. Siinä ei olisi luultavasti kaupallisesti ajateltuna mittään järkeä...
... mutta ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen ;-)

stageout

Turhaa tollaista tabletti skeidaa on tarjoilla muille kuin taulujen hipelöintiin ihaustuneelle porukalle.
Se on kunnon näppis ja hiiri kun duunit tulevat tekemään vielä pitkän aikaa. Kun ne hölmöt lemppaavat XP-Pron turvapäivitykset pois, kai se menee vielä Linux opetteluksi/sähläykseksi.
Antakaan hyvät ihmiset nyt kunnon vinkki mahdollisimmamn modernista ja vakaasta suomenkielisestä vakaasta distrosta jota kannattaisi pikku hiljaa ryhtyä kehittelenään. Tossa olisi vapaana vielä Seagaten 80 gigan lähes uusi ja tyhjän päällä luimuileva kovo duunia odottelemassa.. Eiköhän sellainen alkuun riitä.

stageout

Originally posted by mcmopo:
Jos tämä tosiaan jää tällaiseksi tabletti paskaksi niin vältän tätä niinkauan kuin pystyn. Kun vista julkaistiin niin päätin siirtyä käyttämään linuxia. Seiska kuitenkin pelasti tilanteen ja käyttö on nykyään 50/50 linuxin ja windossin välillä. Mutta ei näin. Mikä idea on tehdä käyttöjärjestelmä tabletin ehdoilla kun 95% käyttäjista käyttää hiirtä ja näppäimistöä?
Tässä asiassa olemme harvinaisen samaa mieltä.
Mikä on Ubuntun vakain distro jolla kannattaisi aloittaa?.

oppee

Vaikuttaa hyvältä. Hienoa että mukana on työpöydästäkin vaihtoehtoja, joita voi käyttää tarpeiden mukaan, suoraan niiden kesken siirtymällä.

Kaikissa koneissa, joihin olen asentanut, on asentunut ja toiminut ongelmitta ja kaikki käytössä olleet sovellukset toimivat suoraan.

Perinteisen työpöydän puolella ei kaipaa lainkaan vanhaa Käynnistä-valikkoa, koska tarpeelliset toiminnot löytyvät. Alavasenta nurkkaa hiiren 2painikkeella klikkaamallahan saa valikollisen toimintoja.

Metro-työpöytä on oivallisesti suunniteltu. Sehän hyödyntää laatikoilla näyttötilaa suoraan informaatioon, toisin kuin pelkkiin kuvakkeisiin pohjaavat vanhemmanaikaiset käyttelyliittymät. Metron toiminnallisuus on hienosti mietitty kosketusnäyttökäyttöön - sen huomaa, kun sitä todella kokeilee ja käyttää ihan sormituntumalla.

Innolla odotan kesäkuun alussa julkaistavaa julkaisukandidaattia. Sitä varmastikin voi käyttää pitkälle ensi vuoden 2013 kevääseen saakka.

Kommentoi artikkelia