Asus Zenbook UX305FA ja UX303LN – Kevyt vai ultrakevyt?

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Näyttö

Asus on siirtynyt käyttämään Zenbook-mallistossaan kahta eri laatuluokkaa näytöissä. Siinä missä vielä muutama vuosi sitten Zenbookin 1080p IPS-paneeli oli poikkeuksellisen laadukas, nykyään Full HD -paneelit ovat jo asettuneet halvempaan hintaluokkaan. Molemmat testilaitteemme käyttävät tarkempaa WQHD+-näyttöä, eli resoluutio on 3200x1800. Molemmat näyttöpaneelit ovat IPS-paneeleita, mutta UX305FA:n näyttö käyttää perinteistä mattapinnoitetta, siinä missä UX303LN on varustettu lasipintaisella kosketusnäytöllä. UX303LN:n saa kuitenkin myös mattapinnoitteella ilman kosketustukea Full HD -mallissa.Kuvanlaadun osalta UX305FA:n mattapaneeli vie selvän voiton testeissä. UX303LN:n kosketuspaneelin ongelmana on todella heikko maksimikirkkaus, joka on vain 20-30% UX305FA:n mattapaneelin maksimikirkkaudesta. Lasipaneeli on hieman eläväisemmän näköinen hämärämmässä valossa, mutta käytännössä kaikissa muissa käyttötilanteissa mattapaneeli osoittautui kuvanlaadultaan paremmaksi, ja U303LN:n osalta näyttö jäi pettymykseksi.Matkakannettavaa hankkiessa valinta on tehtävä yleensä kosketustuen ja heijastuksia estävän mattapinnoitteen välillä, mutta UX305FA:n osalta tämä valinta on jo tehty Asuksen toimesta. Kosketuslasi olisikin parempi valinta kannettavaan, jonka saisi käännettyä tablet-muotoon, kuten Lenovon Yoga Pro 3. UX303LN ei myöskään taivu tablet-tilaan, ja kosketusnäytön käyttö jäi allekirjoittaneella vähäiseksi.

Kokonaisuudessaan UX305FA:n paneeli saa arvosanaksi hyvän. Sen väritoisto on tarkka, maksimikirkkaus korkea, eikä paneelissa havaittu valovuotoa. Ainoaksi heikkoudeksi jää verrattain heikko mustan taso. Lisäksi 3200x1800 vaatii Windowsin skaalausta, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia joissain sovelluksissa. Tässä kokoluokassa Full HD -paneelin käyttö ei välttämättä vähennä työskentelytilaa juuri ollenkaan, ja pikselitiheys on yhä varsin hyvä, joten mallivalintaa tehdessä kannattaa miettiä onko todella valmis maksamaan supertarkasta WQHD+-paneelista. Korkeamman resoluution käytöllä on myös vaikutusta akkukestoon, mikä kannattaa ottaa huomioon.

Vaikka UX303LN:n näyttöpaneeli ei vakuuttanut testeissä, sen kosketusominaisuudet toimivat moitteetta. Tästä huolimatta UX303LN:n kaltaiseen perinteiseen kannettavaan on ehkä parempi valita mattapinnoite. Ilmeisesti korkeamman resoluution näyttöä mattapinnoitteella ei ole tarjolla Suomessa.

Kommentoi artikkelia