Asus PG279Q 165 Hz G-Sync-pelinäyttö

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Loppuyhteenveto

Asus PG279Q on G-Sync-näyttöjen osalta tällä hetkellä yksi parhaimmista vaihtoehdoista. 2560x1440-resoluution ja 165 Hz virkistystaajuuden IPS-paneeli lupaa pelaajille erinomaisen hyvää liiketoistoa, ja jos ruudunpäivitys ei riitäkään kaikissa peleissä 165 FPS:n tasolle, näytön G-Sync-tuki lupaa sulavan kuvan 30-165 Hz välimaastossa. Tältä osin sen skaala on selvästi suurempi kuin esimerkiksi useimpien markkinoilta löytyvien FreeSync-mallien.

Käytännössä 165 Hz virkistystaajuus ei tuo merkittävää muutosta käyttökokemukseen, ja eroa 144 Hz taajuuteen on lähes mahdoton huomata. Itse paneelin 4 ms vasteaika ei parane siirtymällä 165 Hz virkistystaajuuteen, vaan parempaa liiketoistoa kaipaavien kannattaa käyttää ULMB-tilaa 120 Hz virkistystaajuudella – olettaen että ruudunpäivitys on lukittu virkistystaajuuden tasollle.

Tällä hetkellä PC-pelaajan näkökulmasta 27-tuumaiset 2560x1440-resoluution ja korkean virkistystaajuuden pelinäytöt edustavat ehkä sopivinta kompromissia laadun ja suorituskyvyn puolesta. Markkinoilta löytyy 4K-näyttöjä ja hintavia 21:9 kuvasuhteen malleja, mutta näitä vaivaavat erittäin korkeat suorituskykyvaatimukset, hinnat sekä 21:9 tapauksessa puutteellinen pelituki. 27 tuuman kokoluokassa 1440p-resoluutio toimii ilman Windowsin skaalausongelmia, ja tarjoaa samalla kiitettävästi työpöytätilaa.

PG279Q:n kilpailijoina toimii tällä hetkellä lähinnä Acerin XB271HU, joka on spekseiltään erittäin samankaltainen G-Sync-malli. Valinta näiden kahden välillä jäänee enimmäkseen hintakysymykseksi, ja molempia näyttöjä on saatavilla Suomessa alimmillaan vajaaseen 900 euroon. Tämä on kuitenkin monille liikaa pelinäytöstä, joten vaihtoehtona on myös edullisemmat TN-paneelilla varustetut mallit kuten Dellin S2716DG, joka löytyy 650 euron tasolta. Vaihtoehtoisesti Asus tarjoaa myös MG279Q FreeSync-mallia selvästi edullisemmin 600 euron tienoilla, mutta se vaatii luonnollisesti AMD:n näytönohjaimen, ja FreeSyncin toiminta-alue on rajoitetumpi eikä ULMB-tilan vastinetta löydy.

Kokonaisuudessaan G-Sync-pelinäyttöä etsivälle Asus PG279Q on kärkiluokan valinta. Sen kuvanlaatu on erinomainen, ja sRGB-esiasetus ensimmäistä kertaa allekirjoittaneelle toimiva vaihtoehto sekä kuvankäsittelyyn, että pelikäyttöön. G-Sync, ULMB ja korkea virkistystaajuus ovat ehdottomasti pelielämystä parantavia asioita, mutta jo tuhatta euroa lähestyvä hintalappu pistää miettimään – kannattaisiko sittenkin valita esimerkiksi edullisempi FreeSync-malli ja pistää säästetyt rahat tehokkaampaan näytönohjaimeen? Lisäksi ensimmäiset OLED-näytöt nähtiin jo CES-messuilla. Kuinka kauan kestää, että pelinäyttöjen osalta päästään heikon mustan tason IPS-paneeleista astetta parempaan?Nopeasti:+ Laadukas IPS-paneeli
+ Toimiva sRGB-esiasetus
+ G-Sync ja ULMB
+ Vasteaika ja syöttöviive
+ OSD-painikkeet ja säädöt
+ Jalusta

- IPS-paneelin taustavalo-ongelmat
- Mustan taso

Kommentoi artikkelia