ASRock E350M1: AMD:n Brazos saapuu työpöydille

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Ensimmäinen aavistus Fusionista: Laitteistopohjainen videopurku UVD3:n avulla


Zacatessa löytyy vain 80 stream-prosessoria, joten graafinen suorituskyky ei tule ikinä olemaan sen paras ominaisuus. Kiinteätoimisen UVD 3-purkupiirin ansiosta Zacate jaksaa kuitenkin pyörittää videokuvaa suurellakin bittinopeudella ilman, että Bobcat-ytimet kuormittuvat kohtuuttomasti.

Kuten jo aiemmin mainittiin, Zacatesta löytyvä UVD 3 ei vastaa täysin Radeon HD 6000 –sarjasta löytyvää versiota. Haittapuolena on Multiview Video Coding –kiihdytyksen puute, joka estää käytännössä Blu-ray-3D-elokuvien katselun. Se ei kuitenkaan liene suurimmalle osalle kynnyskysymys, sillä Blu-ray-3D ei ole yleistynyt merkittävästi, johtuen osittain raskaista pattereita vaativista laseista, joita jokaisen katsojan on käytettävä. Se saattaa kuitenkin haitata, jos tekniikka yleistyy vuoden 2011 aikana.

Zacate kuitenkin sisältää laitteistopurun tuen MPEG-2-videolle. MPEG-2 ei ole kovin raskas purettava, joten ketään ei kiinnostanut se fakta, että AMD ei kiihdyttänyt kokonaista grafiikkaprosessia (ainoastaan diskreetin kosinimuunnoksen sekä liikkeen ennustamisen). Suorituskyvyn näkökulmasta Brazos olisikin pärjännyt hyvin. Paremmalla MPEG-2 purkupiirillä AMD kuitenkin kykenee sälyttämään suuremman osan työmäärästä hyötysuhteeltaan tehokkaalle kiinteätoimiselle piirille, mikä pitää Bobcat-ytimet lepotilassa mahdollisimman paljon ja säästää samalla virtaa. Tällä ominaisuudella on kuitenkin luonnollisesti enemmän merkitystä kun Brazos-alustaa käytetään mobiileissa ratkaisuissa.

Halusimme tietysti varmistaa, että AMD:n kiinteätoimiset piirit tekevät oman osansa työstä, joten laitoimme Quantum of Solacen (AVC) ja The Book of Elin (VC-1) pyörimään käyttäen tarkoitukseen optimoitua Cyberlinkin PowerDVD 10 –ohjelmistoa:




Vaikka Athlon II ja Celeron näyttävät pienimpiä lukemia, kannattaa muistaa, että Athlon II –pohjainen kokoonpano perustuu AMD:n 880G-piirisarjaan, joka sisältää UVD 2 –purkupiirin ja sitä pyörittää 2,8 GHz:n työpöytäprosessori, kun taas Celeron hyötyy PureVideo-ominaisuudella vaurstetusta Nvidian ION-ohjaimesta.

AMD:n E-350 kuomittuu noin 20% verran H.264-videota purkaessa ja noin 30% VC-1-videon tapauksessa, mikä on vaikuttava tulos. Näihin kuormituslukemiin sisältyy myös prosessorin avulla tapahtuva äänen purkaminen. Jos käytössä olisi Dolby TrueHD tai DTS-HD Master Audio –äänten lähetys bittivirtana HDMI:n yli prosessorille kertyisi vieläkin vähemmän kuormaa.
Juttelin tämän testin tuloksista CyberLinkin Louis Chenin kanssa, joka myös kertoi minulle heidän oman testaustiiminsä mittaustuloksista. Vaikka meillä ei vielä ole Zacaten yhden ytimen versiota tai kumpaakaan versiota Ontario-prosessoreista, CyberLinkin mukaan jopa C-50 (Ontario, 1 GHz yhdellä ytimellä) jaksaa pyörittää Blu-ray-elokuvaa käyttäen mitä tahansa kolmesta tuetusta ja kiihdytetystä koodekista. Prosessorin käyttöaste nousee yli 70 prosentiin H.264-videon kohdalla, mutta alustalta löytyy silti tarvittava suorituskyky videotoistoon.

Kommentoi artikkelia