ASRock E350M1: AMD:n Brazos saapuu työpöydille

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

ASRock E350M1: AMD:n Brazos saapuu työpöydille


Meillä oli viime vuoden puolella mahdollisuus testata Zacate-APU:ta AMD:n päämajassa Austinissa Texasissa. Nyt käsissämme on kuitenkin ensimmäinen myyntiin tullut Brasoz-alustaan perustuva emolevy, joka on ASRockin E350M1. Tänään kysymyksenä on mihin Fusion-tekniikka oikeasti pystyy?

Olen nyt suorittanut jonkun verran testejä ASRockin E350M1-emolevyllä, joka on varustettu AMD:n E-350 APU:lla. Mieleeni tulee ajatus, että tämähän huomattavasti parempi kuin mikään aiempi Atom-pohjainen järjestelmä, jota olen ikinä testannut Windows 7:n kanssa, mutta tämä ei silti vastaa kaikkia niitä odotuksia, joita AMD:n ”Fusion, Fusion, Fusion” viestintä on herättänyt. Mikä tämä sitten edes on?

Onko se Atomin tappaja? Pystyykö se kilpailemaan työpöytäarkkitehtuurien kanssa? Vai onko suunnitelmana haastaa mobiiliarkkitehtuurit?
Brasoz on ehkä hieman kaikkia noita yllämainittuja asioita. Siksi aion testata sitä kohtuullisen laajalla testipaketilla, jotta nähdään mihin tämä vaikeasti määriteltävä pienikokoinen alusta pystyy.



Selvästi kaikkein parhaiten ASRockin emolevyyn asennettua E-350-APU:ta määrittelevä ominaisuus on sen 18 watin TDP-arvo. Se menee selvästi mobiilien laitteiden kokoluokkaan ja itse asiassa toimittajamme Andrew Ku kuuli AMD:lta viimekertaisessa esittelytilaisuudessa, että E-350 ja E-240 malleja kannattaa odottaa nettop-koneisiin (hitaammat työpöytäkoneet) sekä alle 500 dollarin hintaisiin ultra-portable-luokan kannettaviin tietokoneisiin.

Mini-ITX-kokoluokkaan mahdutettu ASRockin E350M1 on selvästi sopiva nettop-käyttöön. Mutta siihen sopii myös erittäin monet muut alustat. Nettop-koneista löytyy kaikkea aneemisista 8 W Atom-prosessoreista aina tehokkaisiin Core i5 – prosessoreihin. Brazos mahtuu jonnekin näiden kahden välimaastoon.

Tämä johtaa muutamiin kysymyksiin, joita on syytä miettiä alustaa valitessa. Kuinka paljon tehoa vaaditaan nettop-laitteelta, joka on suunniteltu pelkästään kevyeen web-selailuun, pieneen tekstinkäsittelyyn ja hyvällä tuurilla jopa pieneen yleiseen pelailuun? Millainen hinta on hyväksyttävissä? Ja kuinka tärkeitä ovat tehonkulutus ja jäähdytys?

Fusionin ensimmäinen näytös
Kirjaimellisesti edessä ja keskellä ASRockin E350M1-emolevyllä on AMD:n E-350-APU. 75mm2 kokoinen siru pitää sisällään kaksi uuteen Bobcat-arkkitehtuuriin perustuvaa prosessoriydintä, yksikanavaisen DDR3-muistiohjaimen, kaksi SIMD-moottoria, kiinteätoimisen UVD3 videopurkupiirin, kaksi itsenäistä videoulostuloa, neljä toisen sukupolven PCI Express –kaistaa ja Unified Media Interface –väylän, jonka avulla E-350 keskustelee piirisarjansa kanssa.

Tämän APU:n on valmistanut TSMC 40nm:n litografialla ja sen TDP on samat 18 wattia joka nähtiin myös AMD:n testeissä IDF-messuilla viime vuonna ja jota esiteltiin myös yhtiön päämajassa myöhemmiun.



Molemmissa Bobcat-ytimissä on 32 KB välimuisti datalle ja 32 KB välimuisti ohjauskäskyille sekä 512 KB L2-välimuisti. Ytimet toimviat 1,6 GHz:n taajuudella ja ne tukevat 64-bittistä käskykantaa, SSE:tä, SSE2:ta ja SSE3:a. Me tiesimme jo ennakkoon, että Bobcat-arkkitehtuuri tukee myös Out-of-order-suoritusta, mikä tekee siitä Intelin Atomia nopeamman. Emme kuitenkaan tiedä miten kaikki tämä vaikuttaa Bobcatin tehonkulutukseen.

Entäs APU:n grafiikkaominaisuudet? Molemmat sirulta löytyvät SIMD-moottorit sisältävät 40 stream-prosessoria, mikä tekee yhteensä 80 stream-prosessoria APU:ta kohden. Olen 99% varma, että SIMD-moottoreissa käytetään AMD:n WLIV5-arkkitehtuuria, mikä tarkoittaa viittä ALU:ta jokaista kahdeksaa säieproessororia kohti SIMD-yksiköissä. Jotain vertailukohtaa AMD:n erillisten näytönohjainten sarjasta voisi löytää Radeon HD 5450 –mallista, joka sisältää 80 stream-prosessoria, mutta toimii 650 MHz:n kellotaajuudella. Zacaten Radeon HD 6310 –ydin sen sijaan toimii 500 MHz:n taajuudella. Zacate siis tukee DirectX 11 –rajapintaa, mutta DirectX 11 –pelien pelaaminen on silti kokonaan toinen asia alustalla, joka on näin paljon tehoiltaan rajoittunut. Erillinen Radeon HD 5450 sisältää myös kahdeksan tekstuuriyksikköä ja neljä ROP:tä. En ole vielä saanut vahvistusta AMD:ltä, mutta en olisi yllättynyt jos Zacate olisi hyvin samanlainen.

Päivitys: AMD vahvisti, että Zacate perustuu Cedar-ytimeen, eli samaan grafiikkapiiriin, jota aiemmin mainittu Radeon HD 5450 käyttää. Se perustuu WLIW5-arkkitehtuuriin ja sisältää kahdeksan tekstuuriyksikköä ja neljä ROP:tä.



Käyttökelpoisempi ominaisuus on AMD:n kolmannen sukupolven kiinteätoimisen videopurkuosion integrointi grafiikkapiiriin. Se kykenee kiihdyttämään H.264, VC-1, MPEG-2 ja nyt jopa DivX- ja Xvid-videota MPEG-4 Part 2 –tuen ansiosta. Yksi normaalista HD 6000-toteutuksesta löytyvä, mutta Zacatesta puuttuva ominaisuus on MVC-kiihdytyksen puute. MVC:ä käytetään Blu-ray-3D-sisällön pyörittämiseen. Tämä puute rajoittaa hieman E-350-pohjaisten järjestelmien käyttöä kotiteatteriympäristössä.

Zacatea ei ole suunniteltu olemaan nopein mahdollinen vähävirtainen laite, vaan sen tarkoitus on olla tarpeeksi nopea käyttötarkoitukseensa ja kestää sitä mahdollisimman kauan. Tehonkulutus ei tietysti ole erityisen suuri ongelma nettop-koneissa. Siellä suorituskyvyn kompromisseilla on kuitenkin enemmän merkitystä. E-350:n yksi 64-bittinen muistikanava on tästä hyvä esimerkki. Intelin Sandy Bridge –arkkitehtuurin kaistanleveyttä parantaa kaksi DDR3-1333-muistia tukevaa muistikanavaa, joita tarvitaan syöttämään dataa neljälle prosessoriytimelle sekä näytönohjaimelle. AMD:n APU:n pitää myös syöttää dataa kahdelle prosessoriytimelle ja näytönohjaimelle, mutta siitä löytyy vain yksi kanava, joka on rajoittunut DDR3-1066-nopeuteen.

Päivitys:Kun tämä artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran, monet ovat kysyneet AMD:n E-350-APU:n ylikellotuksesta. Sen suhteen on huonoja uutisia. ASRock vahvisti juuri, että APU saa kellosignaalinsa A50M-piirisarjalta, kuten on tilanne myös Intelin Sandy Bridge –prosessoreiden ja P67/H67-piirisarjojen tapauksessa. Tästä johtuen ylikellotus on käytännössä mahdotonta. Jopa ulkoisella kellotaajuusgeneraattorilla piirin skaalautuvuus on ASRockin insinöörien mukaan rajoittunut noin 3 prosenttiin.

AMD:n A50M-piirisarja

Kuten Intelin Sandy Bridge, myös Zacate APU:hun on integroitu paljon toimintoja, jotka aikaisemmin on jätetty piirisarjan tehtäväksi. Tämä seikka selittää pitkälti sen, miksi AMD:n E-350 –APU:hun kiinnitetty A50M Fusion Controller Hub (tunnetaan myös Hudson-nimellä) on niin hiton pieni.



APU:ta ja FCH:ta yhdistää neljäkaistainen ensimmäisen sukupolven PCI Express –väylä. Piirisarja itsessään tarjoaa enintään kuusi SATA 6 Gb/s –porttia, neljä toisen sukupolven PCI Express –kaistaa, HD-audion ja enintään 14 USB 2.0 –porttia. Kuten seuraavalla sivulla havaitaan, ASRock hyödyntää tehokkaasti tämän kahden sirun alustan mahdollisuudet.

Kommentoi artikkelia