ASRock E350M1: AMD:n Brazos saapuu työpöydille

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Johtopäätökset


Tällä hetkellä puhutaan paljon siitä, mitä Fusion oikeastaan on ja kuinka se tulee muuttamaan tietokoneiden käyttöä. AMD:n tuoteryhmäjohtaja Rick Bergman kuvaili sitä näinkin korkealentoisesti tämän vuoden CES-messuilla:

”Me uskomme, että AMD:n Fusion-prosessorit ovat yksinkertaisesti suurin yksittäinen harppaus prosessoreiden historiassa x86-prosessoreiden kehittämisen jälkeen 40 vuotta sitten. Fusionin avulla käyttäjät voivat nauttia HD-tasoisista sisällöistä joka paikassa ja samaan aikaan kuljettaa mukanaan supetietokoneen laskentakapasiteetilla varustettuja kannettavia, joissa akku kestää koko päivän. Se on kokonaan uusi kategoria, uusi lähestymistapa ja se avaa kuluttajille jännittäviä uusia mahdollisuuksia.”.

Suurin saavutus sitten x86-prosessoreiden? Vaikka emme varmastikaan ole nähneet yhtä paljon salaisia projekteja kuin Rick Bergman, tässä artikkelissa käsitelty Zacate-APU ei ainakaan ansaitse ihan niin suuria kehuja. AMD:n omien lukujen mukaan sen ”koko päivän” tarkoittaa itse asiassa 11 tuntia E-350-prosessoriin perustuvalla kannettavalla lepotilassa 62 Wh:n akulla. Kun koneella ajetaan 3DMark06:ta, akku kestää tietojen mukaan noin neljä ja puoli tuntia.

Ne eivät ole huonoja lukemia, jos ne pitävät paikkansa myös myyntiin tulevien laitteiden kohdalla. ASRockin E350M1-emolevyyn perustuvien nettop-koneiden kohdalla kyseessä on kuitenkin melko perustavanlaatuinen konsepti: Zacatessa prosessoriytimet ja grafiikkaelementit jakavat muistiohjaimen, kuten on tilanne myös Intelin Pine Trail –alustalla sekä myös alkuvuodesta ilmestyneiden Sandy Bridge –prosessoreiden kohdalla. Tekniikan voi peittää millä tahansa uusilla akronyymeillä ja sekä aloitteilla, mutta perustilanne on kuitenkin se, että integraatio on avainasemassa suuremman suorituskyvyn, matalamman tehonkulutuksen sekä pienempien valmistuskustannusten saavuttamisessa mobiilialustoilla ja työpöytäratkaisuissa. Tässä on siis kyseessä vähemmän maata mullistavaa visiointia ja enemmänkin hyvää business-strategiaa.

Muutamat yhtiöt, kuten CyberLink ovat jo optimoineet sovelluksiaan hyödyntämään grafiikan ja suorittimien sijaitsemista samalla sirulla, mutta AMD luultavasti haluaisi nähdä vielä paljon lisää hyötykäyttöä Fusion-prosessoreilleen, joissa on tarjolla aiempaa enemmän graafista suorituskykyä. Voimme vain olettaa, että se on vielä kesken. Tällä hetkellä Fusionin mahdollisuudet mullistaa maailmaa ovat vielä rajalliset.

Meillä kuitenkin on käytössä jo integraation ja uuden prosessoriarkkitehtuurin hyödyt. AMD aikoo selvästi päihittää Intelin Atom-prosessorit. Atom on kuitenkin helppo maali, johtuen sen ”tarpeeksi hyvä” asenteesta laskentatehoon. Brazos todellakin päihittää Atomin selkein luvuin säikeistämättömissä sovelluksissa ja kohtalaisen hyvin vielä useampaa säiettä hyödyntävissä sovelluksissa ja Brazos suorastaan nolaa Atomin jokaisessa sovelluksessa, jossa tarvitaan minkäänlaista graafista suorituskykyä. Zacaten ja Ontarion todellisesta potentiaalista saadaan parempaa tietoa vasta kun lisää kannettavia alkaa saapua markkinoille.

Työpöydällä Brazos saa vastaansa enemmänkin kilpailua, joka yleisesti ottaen on myös hintavampaa. Brazos-alustaan ja Intelin Atomiin perustuvilla työpöytäkokoonpanoilla on eroa kuin yöllä ja päivällä. Celeron SU2300 on vaikuttava pieni CPU ja yhdistettynä Nvidian Ion-piirisarjaan meidän täytyy kutsua sitä tasapeliksi. AMD:n oma Athlon II X2 on huomattavasti nopeampi, mutta sen tehonkulutus on myös täysin eri tasolla.



Ikävä kyllä tämä AMD:n Brazos-alustan julkistuksen yhteydessä esittelemä dia on aivan liian optimistinen. Zacatea voi toki verrata Intelin vähävirtaisimpaan Core 2 –pohjaiseen Celeron-prosessoriin, mutta en uskoisi sen pärjäävän kovin hyvin Arrandale-pohjaiseen U3600-mallin kanssa, joka toimii samalla 1,2 GHz:n taajuudella ja maksaa saman 134 dollaria. Vertailu Pentium-sarjan sirujen kanssa lienee vielä epätasaisempi. Uskoisin, että todellisuudessa AMD:n pitäisi nostaa siirtää diassa olevia Intelin prosessoreita yhdellä pykälällä ylöspäin, jotta suorituskyvyt vastaisivat paremmin todellisuutta.

Brazosia ei kuitenkaan voi voittaa hinnassa. ASRock aikoo myydä E350M1 –emolevyä 110 dollarin hintaan ja tietojen mukaan kilpailevia emolevyjä tulee markkinoille 100 dollarin hinnalla. Osta kotelo, virtalähde, 4 GB muistia ja mobiilikokoinen kiintolevy, jos haluat päästä halvalla. Laske mukaan vielä Blu-ray-asema, jos konetta on tarkoitus käyttää olohuoneessa. Sellaista HTPC-kokoonpanoa minä haluaisin käyttää olohuoneessani tai yleiskoneena pieneen surffailuun.

Jos AMD:lle olisi annettu vaihtoehtoja, en usko että yhtiö olisi julkaissut Zacaten ja Ontarion ensimmäisinä Fusion-malleina. Näin kuitenkin kävi ja me joudumme odottamaan 32 nm:n tekniikalla valmistettuja Llano-prosessoreita sekä Sabine-alustaa (odotettavissa Q211) ennen kuin saamme paremman kuvan AMD:n tulevaisuudensuunnitelmista

Kommentoi artikkelia