Arvostelussa Applen iPad Air - lähes täydellinen tabletti?

Artikkelin kirjoittaja: Sami Koivunen

iPad Airin näyttö on erittäinen kilpailukykyinen 9,7 tuuman 2048 x 1536 -resoluutiolla varustettu LED-taustavalaistu Retina-näyttö. Kirkkaudeltaan, värien toistoltaan ja katselukulmiltaan Retina on markkinoiden parhaimpiin lukeutuva ja on vaikea kuvitella, että tablettinäyttö voisi tästä enää edes paljoa parempi olla. Näyttö häviää spekseiltään aavistuksen Samsungin kilpailevalle Galaxy Note 10.1 (2014) -tabletille, jonka pikseli per tuuma -luku (ppi) on peräti 300 ja resoluutio 2560x1600. Vertailun vuoksi Airin Retinan ppi on 264, mutta silti täydellisen riittävä.Näytön kerrotaan olevan rasvaisia sormenjälkiä hylkivä, mutta käytännössä eroa muihin laitteisiin on varsinaisella näytöllä vaikea huomata sormenjälkien suhteen. Näytön ulkopuoliselle alueelle tabletti ei sentään Lumia 2520:n tapaisesti sormenjälkiä jätä. Näyttö on myös naarmusuojattu.

Tabletin takaa löytyy edellisen iPad-mallin kanssa vastaava viiden megapikselin iSight-kamera. Etukameraa on sen sijaan parannettu hieman ja nykyisellään kuvien otto onnistuu 1,2 megapikselin kameralla. Kameran suorituskyky on juuri sitä, mitä viideltä megapikseliltä voi parhaimmillaan odottaa. Kuvien laatu on tabletiksi yllättävän laadukas ja kohina on kohtuullisissa rajoissa. On silti vaikea nähdä, miksi kukaan kaivaisi laukustaan tablettia esiin kuvatakseen mitään kuvaamisen arvoista, ellei vaihtoehtoista kameraa yksinkertaisesti ole olemassa. Videokuvaus onnistuu etukameralla 720p:n tarkkuudella ja takakameralla täydellä Full HD-tarkkuudella. Tavallinen kuvaus onnistuu myös HDR-muodossa.


(Alkuperäiset: 1 / 2)

Eräs Airin ehdottomista vahvuuksista on laitteen erinomainen akkukesto. Kiitos siitä kuuluu todennäköisesti Applen uudelle A7-sirun 64-bittiselle arkkitehtuurille. Testausaikana tabletti kesti helposti yhdellä latauksella useampia päiviä kevyellä käytöllä, ja vaikka laitetta käyttäisi pelaamiseen ja videotoistoon, Air selviää täydellä latauksella kyllä vähintään yhden päivän. Akun nimellisvarauskyky on vähentynyt iPad 4:n 42,5:n wattitunnin akusta 32,4:n wattitunnin akkuun ja valmistaja lupaa sen kestävän 10 tuntia aktiivista käyttöä.

RAM-muistia Air sisältää melko vaatimattoman kuuloisesti yhden gigatavun, mutta laite ei kaadu myöskään siihen ja multi-tasking onnistuu sujuvasti. Tästä huolimatta on pakko mainita myös, että testikäytön aikana Airissa oli muutaman kerran havaittavissa selvää lagia ja muutenkin tabletissa on vaikea sanoa olevan 64-bittinen arkkitehtuuri, ellei sitä etukäteen tietäisi. Käytännössä Air on kuitenkin lähes lagivapaa ja kaikki sovellukset toimivat kiitettävällä nopeudella ja moniajokin onnistuu.

Kommentoi artikkelia