Arvostelussa Applen iPad Air - lähes täydellinen tabletti?

Artikkelin kirjoittaja: Sami Koivunen

Ulkoisesti Air muistuttaa suurikokoista iPad miniä. Kaikille Applen laitteille ominainen muotoilu ja yksinkertaisuus on myös tässä uutuudessa vahvasti havaittavissa. Tabletin toiminnalliset painikkeet ovat keskittyneet laitteen oikeaan yläreunaan. Äänensäädölle on varattu kaksi painiketta, soittovoimakkuudelle liukupainike ja lisäksi löytyy virtapainike. Kaikki painikkeet ovat metallisia ja selvästi tunnettavissa sormilla. Näiden lisäksi tabletista löytyy vielä Applen laitteista tuttu kotipainike, joka vie painettaessa näytön kotinäkymään. Painikkeeseen huhuiltua sormenjälkitunnistusta ei Airista vielä löydy. Kaiken kaikkiaan Air on muotoilultaan erinomainen kahden käden käyttöön. Yhdellä kädellä käyttö on näytön koon takia mahdotonta, vaikka itse laitepainon puolesta Airin käyttö sujuisikin yhdelläkin kädellä.

Airin ohuudesta kertovat 240 x 169.5 x 7.5 mm olevat mitat. Laite sisältää lisäksi langattomista yhteyksistä Wi-Fin (802.11a/b/g/n) ja Bluetooth 4.0:n Airin molemmissa versioissa. Liitännöistä löytyvät 3,5 mm:n stereokuulokeliitäntä ja akun lataukseen käytettävä Lightning-liitäntä.

iPadista löytyy Airin myötä myös iPad 4:sta puuttunut stereoääni, mutta käytännössä efekti jää vaisuksi, sillä kaiuttimet sijaitsevat tabletin pohjalla ja ovat hyvin lähellä toisiaan. Ääntä tabletista lähtee kuitenkin tarvittaessa kiitettävästi. Esimerkiksi streaming-palveluiden katseleminen on ilo iPad Airin avulla.Airin ensimmäinen huomattava seikka ja eräs tärkeimmistä ominaisuuksista on laitteen varsin siro ulkomuoto. Esimerkiksi hiljattain arvostelemamme Microsoftin Surface 2 on tähän tablettiin verrattuna jättiläinen. Air onkin erinomainen tekninen näyte siitä, kuinka siroon ulkomuotoon on saatu yhdistettyä erinomaiset suorituskykyominaisuudet muun muassa 64-bittisen suorittimen ja rautaisen akkukeston muodossa. Vaikka Applen tyyli on melko geneerinen ja laitteesta toiseen samana toistuva, on Airin ulkomuoto ja ennen kaikkea laatuvaikutelma kunnossa. Mikään ulkoinen yksityiskohta ei tunnu hätiköiden suunniteltulta ja tabletin voi yksinkertaisesti sanoa olevan yksi markkinoiden tyylikkäimmistä.

Kommentoi artikkelia