Antec Kühler vs. Corsair Hydro: Suljetun kierron vesijäähdytysjärjestelmät testissä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

Testitulokset: Lämpötila, melutaso ja äänentason suhde suorituskykyyn


Koska vesikiertoon perustuvat jäähdyttimet on suunniteltu kotelon sisään asennettaviksi, suljimme sivupaneelin ennen lämpötilan ja melun mittaamista.Aina kun tuulettimet siirretään pois prosessorin luota, jännitteensäätimien jäähdytys saattaa muodostua ongelmaksi. Onneksi Asuksen Maximus IV Gene on tarkoitettu juuri tämän kaltaisia tilanteita varten. Sen ansiosta näemme merkittävän eron prosessorin lämpötilassa vain siinä tilanteessa, kun Asuksen automaattinen tuulettimien säätö ei tarjoa riittävästi jäähdytystehoa ylikellotetun kokoonpanomme tarpeisiin. Automaattisilla säädöillä liian korkea lämpötila rajoitti suorituskykyä, joten H20 620:n tapauksessa jouduimme luopumaan automaattisten asetusten käytöstä ja ajamaan tuulettimia maksiminopeudella.

Isokokoinen kahdella tuulettimella varustettu jäähdytyskenno nostaa H100:n helposti ykköseksi matalimmilla lämpötiloilla. Samalla myös EVGA:n yhdellä tuulettimella varustettu tornimallinen SuperClock todistaa ilmajäähdytyksen potentiaalin.Automaattisten nopeussäätöjen meluntestaus vaatisi kuuman prosessorin, joten pelkän jäähdyttimen tuottaman äänen mittaamiseksi tuulettimet kytkettiin suoraan äänettömään 12 voltin virtalähteeseen. Kokonaisen tietokoneen tuottama melu on kuitenkin eri asia.Laskimme keskimääräisen lämpötilan sekä melutaso kaikkien jäähdyttimien osalta ja muodostimme jäähdytystehon suhdetta melutasoon esittävän taulukone yksinkertaisen jakolaskun avulla, jonka jälkeen keskiarvo asettui 100 prosentin kohdalle. Kun keskiarvo vähennetään kaikista tuloksista, uusi keskiarvo asettuu nollaan, jolloin tuloksena saadaan joko miinus tai plusmerkkisiä tuloksia keskiarvoon verrattuna.

Corsairin ja CoolIT:n rohkeat väitteet uusien pohjalevyjen tehosta tuntuvat saavan vahvistuksen äänen suhdetta jäähdytystehoon mittaavassa taulukossa, joka osittain kumoaa erittäin nopeiden ja suorituskykyisten tuulettimien tai hitaampien melutasoltaan optimoitujen tuulettimien vaikutuksen. Hydro H100 ottaa kärkisijan ja sen lyhyempi sekä paksumpi sisarmalli seuraa perässä.

Kommentoi artikkelia