AMD Radeon HD 6990 4Gt: Paljon melua Antilleista

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

LoppuyhteenvetoNäen vain kaksi syytä miksi kukaan haluaisi ostaa Radeon HD 6990:n, ottaen huomioon jo olemassa olevat vaihtoehdot.

Ensinnäkin, koska tämä on kahden korttipaikan näytönohjain, voit mahduttaa kaksi ATX-koteloon saaden samalla Quad-CrossFiren. Tämä olisi toki melko ongelmallinen kokoonpano. Puolet kuumasta ilmasta jää kotelon sisälle. Tämä on luultavasti riittävä syy sille, ettei moista konfiguraatiota tulla näkemään erikoiskokoonpanoja valmistavien yritysten valikoimissa ainakaan ilman nestejäähdytystä. Jos yksi kortti saa GTX 480:n melutason tuntumaan kissanpennun purinalta, kaksi korttia lienee melko sietämätöntä. Valitettavasti meillä oli vain yksi kortti joten emme voi todistaa sitä itse, mutta tätä testanneiden henkilöiden mukaan äänentaso on noin kuusi desibeliä korkeampi kuin yhdellä kortilla.

Toiseksi, jos todella haluat viisi näyttöä käyttöösi. Tässä tapauksessa ei minulla ole perusteita estää sinua. Radeon HD 6990 tarjoaa kattavan I/O-valikoiman jolle Nvidialta ei yksinkertaisesti löydy vastausta. Ja yhden piirin Radeon HD 6900 -sarjan kortit tarjoavat "vain" neljän näytön tuen, toistaiseksi.

Nvidia

AMD on kukkulan kuningas toistaiseksi — kunnia joka sillä oli jo ennestään HD 5970:n ansiosta. Tämä oli kuitenkin AMD:n oma veto. Nvidia tulee perässä ennen pitkää.

Mitä tiedämme GF110 nopeudesta, teoreettisesti Nvidialla on suorituskykyetu. Mutta sen lämpökuorma on vielä suurempi kuin AMD:n. Suorituskyvyn saaminen irti törmäämättä vielä pahempiin jäähdytys/meluongelmiin on todellinen haaste.

Jos Nvidia jäähdyttää korttinsa samaan tapaan kuin Radeon HD 6990, se tekee kotelovalinnasta ja kotelojäähdytyksen järjestämisestä vaikeaa kokoonpanoyrityksille ja harrastelijoille. Kahdella kortilla törmätään väistämättä ongelmiin. Toivottavasti Nvidia näkee tilanteen jossa AMD on, ja osaa arvioida uudelleen päätöksen jättää koteloon jäävän kuuman ilman jäähdytyksen muiden huoleksi.

Meillä on parempi ratkaisu

Ottaen huomioon heikot tuuletinasetukset, CrossFire-profiilit, ajuriongelmat ja yleinen haluttomuus puhua edes Radeon HD 6990:n hinnasta tai saatavuudesta, näyttää siltä, että AMD on kiirehtinyt julkaisua. Markinoinnin peruskurssi: on parempi olla ykkössijalla tänään ja jäädä kakkoseksi vasta huomenna.

Loppujen lopuksi meillä on kortti, joka on kiistämättömän nopea. Jos suorituskyky olisi ainoa arviointiperuste. Tällä hetkellä kuitenkin sen lämmöntuotto ja melutaso ovat kohtuuttoman suuret, paljon selvemmin kuin GTX 480:n.

Nämä ongelmat olisivat ehkä kestettävissä, jos vaihtoehtoja ei olisi. Kaksi tällaista korttia ei ole edes vaihtoehto useimmille, vaikka muuten kahden kortin kokoonpano olisi mahdollinen. Kaksi Radeon HD 6970:ä ei uhraa mitään muuta kuin tilaa kotelossa. Tämä kombo on nopeampi, hiljaisempi ja puhaltaa kuuman ilman ulos kotelosta. Vaihtoehtoisesti GTX 570 SLI on vielä hiljaisempi. Menetät hieman suorituskykyä joissain tilanteissa, mutta saat hiljaisemman kokoonpanon.

AMD julkisti Radeon HD 6990 suositushinnan, 699$, vain pari tuntia ennen julkaisua. Tämä on suunnilleen sama hinta minkä maksaisit kahdesta 6970:stä. Skippaa Radeon HD 6990 ja osta paljon järkevämpi CrossFire tai SLI -setti.

Kommentoi artikkelia