AMD Radeon HD 6990 4Gt: Paljon melua Antilleista

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Tehonkulutus ja meteli

Työpöydällä kahden piirin Radeon HD 6990 vakuutti meidät. Se käyttää vähemmän virtaa kuin yhden piirin GeForce GTX 480 ja 5970 2GB. Vasta GTX 580 pystyy alempaan tehonkulutukseen.Tilanne kuitenkin muuttuu radikaalisti kun rasitusta lisätään. Emme edes puhu vielä maksimikulutuksesta. Olemme mitanneet vain kolme iteraatiota Metro 2033 -testistä, mikä kuvaa normaalia pelikäyttöä, toisin kuin esimerkiksi FurMark. Keskimäärin Radeon HD 6990 ylikellotettuna käyttää 94 wattia enemmän kuin GTX 480, jota haukuttiin aikanaan virtasyöpöksi.

Olemme nähneet monta eleganttia ja suorituskykyistä korttia AMD:ltä, mutta tämä ei ole yksi niistä. Raaka suorituskyky tulee korkean tehonkulutuksen kera.

Mitä siis tarvitaan haihduttamaan 375 watin edestä lämpöä?Melutasokaavio kertoo kaiken tarpeellisen.

AMD:n ongelma on se, että se nostaa ja laskee tuulettimen nopeutta lämpökuorman mukaan. Tuloksena tuuletin kiihdyttää ja hidastaa vähän väliä. Tämä oli ongelma jonka kanssa Nvidia taisteli GTX 480:n aikaan. Analysoin yhden GPU-Z lokitiedoston sisältöä, joka oli otettu Just Cause 2:n menuvalikossa, ja siitä löytyi vastaavaa:

78 asteeseen asti Radeon HD 6990 tuuletin nousi 2180 RPM nopeuteen. Kutsutaan tätä kohtuuden rajoissa olevaksi. Minuutin sisään kuumempi piiri oli 88-89 asteen tienoilla, ja tuuletin nousi 2880 RPM nopeuteen. Tässä vaiheessa ajatellaan "kuka vaihtoi korttini GTX 480:n?". Molempien äänentaso on siis noin 51 dB. pitääkseen lämpötilan alle 90 asteessa tuuletin nousee 3600 RPM nopeuteen, ja meillä on käypä hiustenkuivaaja.
Ei ole mitään syytä miksi näytönohjaimen pitäisi olla näin kovaääninen, ja jos tuulettimen on pyörittävä 3600 RPM nopeudella pitääkseen Radeon HD 6990 ylikuumenemasta, kortti ei yksinkertaisesti ole valmis moiselle kuormalle. Koska ongelma on riippuvainen tuuletinnopeudesta, firmwarepäivitys voi auttaa tasapainottamaan kortin lämmöntuottoa ja melutasoa. Tällä hetkellä en kyllä voi mitenkään suositella referenssijäähdytystä kenellekään missään tapauksessa.

Ongelma on vielä selkeämpi kun sitä verrataan kahteen Radeon HD 6970:n CrossFiressä, joiden melutaso on 53,1 dB(A) (hieman kovempi kuin GTX 480). GTX 570 SLI on vielä hiljaisempi 49,1 dB(A). Nämä kortit myös puhaltavat kaiken kuuman ilman ulos kotelosta ja ovat vähintään yhtä nopeita.

Kommentoi artikkelia