AMD Phenom II X6 1090T ja 890FX: Terve vaan Leo

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 1 kommentti

Turbo Coresta enemmän


Eniten aikaa minulla kului sen selvittämiseen, että mistä Turbo Coressa on oikeastaan kysymys. AMD:n verkkosivuilta löytyvien tietojen pohjalta ymmärsin, että kyseessä on ominaisuus, joka ylikellottaa rasituksessa olevia ytimiä ja sulkee käyttämättömät ytimet, jos levossa olevia ytimiä on kolme tai enemmän.

Ennakossani totesin:

“Saamieni tietojeni mukaan Turbo CORE ei ole yhtä jyrkkä kuin Turbo Boost. Sen toiminta perustuu käyttöjärjestelmän P-tiloihin, joten kun kolme tai useampi ydin on vähäisellä käytöllä ja aktiiviset ytimet P0-tilassa (lisää P-tiloista), niin prosessori hyödyntää säästyvän TDP-varan nostamalla kellotaajuutta 400–500 MHz:ä."

Asioiden laita ei ole kuitenkaan ihan tämä. Periaatteessa Turbo Core toimii kuten Cool’n’Quiet, mutta päinvastoin. Se siis nostaa prosessorin kerrointa tarpeen mukaisesti. Muut ytimet eivät hidastu välttämättä yhtään.

Parhaiten tämä selvinnee muutaman videon avulla. Ensimmäisessä niistä käyttelen iTunesia, jolla muutan WAV-tiedoston AAC-muotoon. Ohjelma on yksisäikeinen, joten Turbo Coresta pitäisi irrota kaikki hyöty irti. Huomaamme ettei levossa olevien ytimien kellotaajuus pienene lainkaan alle 3,2 gigahertsin. Aktiivisten ytimien kellotaajuus sen sijaan nousee 3,3 tai 3,4 gigahertsiin.



Seuraavassa videossa on käytetty säikeistettyohjelmaa, MainConseptia. Nyt näemme jotakin uutta. Valtaosa ytimistä toimii 3,2 gigahertsin taajuudella, mutta jotakin ytimet toimivat 3,6 gigahertsin taajuudella (jännite noussut 1,475 volttiin).



Yksikään testeistämme ei demonnut tilannetta, jossa kolme ydintä olisi pois käytöstä. Tällöin kolmen muun ytimen kellotaajuus ja jänitteet nousisivat. Uumoilen tehonkulutuksen olevan tällöin kovaa. Jos muistat, niin aiemmassa Core i7-920XM:ää koskevassa artikkelissa epäilin Turbo Boostin syövän akun nopeammin loppuun. Testeissä lopulta ilmeni veikkaukseni osuneen täysin oikeaan.

Odotin AMD:n prosessoreilta jotakin vastaavaa ja suoritin PCMark Vantage -testin Phenom II X6 1090T:llä ja X4 965 Black Editionilla:


Graafeissa ei ole juurikaan eroa. Huomaat varmaankin, että kuusiytimisen prosessorin piikit ovat korkeammalla. Ilmeisesti mös neliytiminen prosessori kuluttaa lepotilassakin vähemmän virtaa (mikä on ihan loogista). Keskimääräistä tehonkulutusta tarkasteltaessa huomataan, että Phenom II X6 kuluttaa 141 wattia ja X4 135 wattia. Ei huono.

Turbo Core on hyvä ominaisuus, joka kompensoi ytimien määrän kasvun aiheuttaman kellotajuuden pienenemisen. Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka tekniikka mahdollistaa 3,6 gigahertsin saavuttamisen, niin se ei tarkoita sitä että prosessori toimisi tällä taajuudella yksisäikeisissä ohjelmissa. Tehonlisäys ei tule tehonkulutuksen kustannuksella.


Tietysti tässä on koira haudattuna. Kuten oli asiat Intelin Turbo Boost –tekniikassa, niin myöskään AMD:n seurantaohjelmat eivät pysty seuraamaan todellista tilannetta. OverDriver-ohjelmiston päivitysnopeus on hidas ja prosessorin tila vaihtelee sekunnin aikanakin useita kertoja. AMD:lta vakuutettiin minulle, että olen havainnut aivan oikeanlaisia asioita, mutta silti jokin saa minut epäilemään.

kommentti 1

Anonymous User

Non mais vous avez oublier que c le 1 avril!!! Mwa en tout cas je ne tombe pas dans ce piege :p Et puis apres nous avoir vnaetr les eloges de Linux et maintenant vous dites que c Microsoft le top c incoherent!!! :p Bon poisson d'avril!!! :p

Kommentoi artikkelia