AMD Fusion: Brazos esikatsaus: osa I

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Vaikutelmat ja seurauksetVaikutelmat: suorituskyky

Muutama päivä sitten AMD kutsui muutamia lehdistön edustajia testaamaan Brazos-kannettavaa.Pidä mielessä, että testasimme E-350, joka on siis kaksiytiminen Zacate.

Alusta

CPU
AMD E-350 (Zacate)
Dual-Core CPU @ 1.6 GHz
128 KB L1 Cache (32 KB instruction & 32 KB data per core), 1 MB L2 Cache (512 KB per core)
Muisti
4 GB DDR3-1066
Emolevy
AMD Engineering Sample (Inagua)
SB750 (Hudson) Southbridge
Näytönohjain
AMD Radeon HD 6310 DX11 Graphics (Wrestler)
Kiintolevy 128 GB Crucial SSD
OS/Ohjelmisto
Windows 7 Ultimate x64
Driver 8.790


Suorituskyky on siellä missä odotimmekin, vaikka emme voikaan mennä siihen tarkemmin ennen ensi viikkoa. CPU-suorituskyvyn osalta E-350 asettuu samaan kategoriaan Nile-kokoonpanojen kanssa (K335/K125). 3D-suorituskyky hipoo työpöytämallin Radeon HD 5400, mikä on loogista ottaen huomioon sen ja Cedar-piirin samankaltaisuudet. AMD ei anna lopullisten tulosten valua ulos ennen ensi viikkoa, joten pysykää kuulolla. Nile-alustulla pystyi jo pelaamaan WoWia jotenkuten. Nyt pysty pelaamaan myös DiRT 2 -peliä minimiasetuksilla.

Vaikutelmat: Tehonkulutus ja lämmöntuotto

E-350 tuomat lukemat olivat vakuuttavia ottaen huomioon, että se asettuu ultrakannettavien ja nykyisten netbookien väliin.AMD:n omien lukemien mukaan tehonkulutus on parantunut merkittävästi K625:sta. Omat tuloksemme ovat samankaltaisia, mutta olemme kiinnostuneita kulutuksesta vain alustatasolla. Mittaamme virrankulutusta siksi, että tietäisime kuinka kauan voimme käyttää konetta lataamatta sitä.Selvästikään AMD ei halua tehdä suoraa vertausta Atomiin. Uskomme kuitenkin, että osa kaksiytimisistä Atom-kokoonpanoista ovat samaa luokkaa, ottaen huomioon markkinahinnat, 399-599 dollaria. Kerromme lisää ensi viikolla, mutta meillä on vielä tarjota nämä FLIR T400 -kameralla otetut lämpökuvat. Lämpöskaalat eivät ole samat kuvissa, mutta tulevassa artikkelissa ne ovat.

Seuraukset

Mitä tämä sitten tarkoittaa AMD:n ja Intelin väliselle taistolle? Yhtäkkiä markkinat ovatkin selvästi kilpaillummat. Onko Intelillä huolenaihetta? On liian aikaista sanoa, mutta AMD on melkeinpä lyömässä vetoa tulevaisuudestaan siihen, että se voi päihittää Intelin jättikoneiston.

Suurin kritiikki Inteliä vastaan on edelleen sen surkea suorituskyky grafiikassa. Tämän takia AMD ja Nvidia pitävät nykyisiä markkinaosuuksiaan. Intel on pystynyt pitämään otteessaan markkinoita ja tarjoamaan OEM-valmistajille yhden lähteen kaikille osille pienellä virrankulutuksella. Zacaten myötä näyttää siltä, että AMD on saamassa vihdoin Inteliä kiinni näiltä osin.

Kuusi kuukautta sitten AMD:ltä puuttui vain kaksi suurta tekijää mobiilipuolen suoritinportfoliosta: Sony ja Apple. AMD on vihdoin saanut Sonylta design win -voittoja, eli Sony käyttää AMD:n suoritinta tulevissa tuotteissaan. Tämä jättää vain Applen. Fusion APU antaa AMD:lle erittäin hyvät mahdollisuudet sille, että myös tämä viimeinenkin valmistaja saadaan mukaan joukkoon, kun otetaan huomioon Applen toivomukset tehonkulutuksesta ja näytönohjaimen suorituskyvystä.Zacate on vakuuttavaa insinöörityötä. Jotta saisimme paremman perspektiivin, voit verrata sitä Nvidian ION 2 -piiriin, joka on naitettu yhteen Intelin kaksiytimisen Atomin kanssa, käyttäen samalla vähemmän piipinta-alaa. Tehdäkseen kaiken tuon ollen samalla suorituskyvyssä kilpailussa mukana on suuri haaste. Jos AMD pystyy lisäämään joukkoon matalan hinnan, on kyseessä suuri voitto.Kevyet kannettavat, all-in-one pöytäkoneet, ja premium-netbookit ovat kaikki Zacaten kohteena. Ottaen huomioon ultrakannettavien volyymin emme ole kovin varmoja kuinka paljon Zacatea tullaan myymään. Se on kilpailukykyinen alusta, mutta suurin osa kannettavien markkinoista on muualla. Jos netbookit poistetaan yhtälöstä, 15" kannettavat, joita pidämme työpöytäkoneen korvaajina, kattavat noin 50% kaikkien kannettavien myynnistä. Loput jakautuvat 14" ja 17" kannettaville. Tämä tarkoittaa sitä, että AMD:n on todella onnistuttava Sabinen kanssa.Katsoen hieman tulevaisuutta, AMD:lla saattaa olla tarvittavat ainekset muuttamaan mobiilimarkkinoiden dynamiikkaa. Aiemmin tänä vuonna iSuppli raportoi suurimma kasvunvaran mobiilipuolella olevan Consumer Ultra Low Voltage (CULV) -kannettavissa. Jos käykin niin, että Intel ei voi kilpailla AMD:n tulevia suorittimia vastaan AMD:n markkinaosuus saattaa päätyä tässä kategoriassa yhtä merkittäväksi kuin Intelillä palvelinpuolella. Tällä hetkellä Arrendale ULV ovat kaikki 18 W. Toivottavasti mobiilit Llanot Sabine-alustalla eivät tule lisäämään lukemaan kovin kaus Zacaten 18 watista. Arrendale, kuten Core i7-660UM on todella tehokas luokassaan CPU-suorituskyvyn osalta, ja pieksää Zacaten. Lyhyellä aikavälillä AMD:n täytyy vakuuttaa laitteistovalmistajat siitä, että grafiikkasuorituskyky on tärkeämpää kuin "tarpeeton" CPU-suorituskyky.
Väistämättä AMD:n on yhä löydettävä uusia keinoja houkutella Matti Meikäläistä ostamaan Gigantista se AMD:n tehokone hintaan 499€. Tämä on taustalla AMD:n Vision-kampanjanssa, ja sen on jatkettava sitä suosion lisäämiseksi (vaikka siitä ei tulisikaan yhtä onnistunutta kuin Centrinosta).
Niille, jotka haluavat verrata kellotaajuuksia, välimuistin kokoa ja arkkitehtuuria, ostopäätös on hieman monimutkaisempi. AMD:n menestys riippuu yhtä paljon niistä, jotka ovat tarkkoja suorituskyvystä, kuin niistä jotka eivät. AMD kantaa vielä kuvaa liiallisesta tehonkulutuksesta ja kuumuudesta. Sen pitää myös saada karistettua maine Intelin halpaversiona. AMD Fusion tuo uutta eloa yrityksen tuoteportfolioon, mutta nähtäväksi jää, kuinka se käyttää uutta asettaan.

Kommentoi artikkelia