AMD Fusion: Brazos esikatsaus: osa I

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

AMD ja Intel köydenvedossaLlano on ehkä kuukausien päässä julkaisusta, mutta Brazos sen sijaan tulee myyntiin tammikuussa, ja tänään teemme katsauksen AMD:n uuteen alustaan, joka on tarkoitettu alle 500 dollarin kannettaviin.

Q3 markkinaosuuksien mukaan Intel on viemässä markkinoita AMD:ltä erityisesti palvelinmarkkinoilta, kiitos sen Xeon-perheen muutoksen uusiin Nehalem-pohjaisiin ratkaisuihin 1P, 2P ja MP -segmenteissä. AMD:n palvelinmarkkinoiden osuus tipahti IDC:n mukaan 10 prosentista 6,5 prosenttiin. Opteron 6000-sarja pitää pintansa, mutta ei silti ole riittävä jatkamaan taistelua kovin pitkään.

Tämä vahvistaa uskoamme siitä, että Magny-Cours -pohjaiset palvelimet ovat vain tilapäinen ratkaisu. Sen on tarkoitus taistella Inteliä vastaan kunnes Bulldozer tulee saataville. Strategia ei välttämättä ole huono, sillä Mercury Researchin mukaan Q3 oli neljäs perättäinen neljännes, jossa suorittimien keskihinta kasvoi, mikä helpottaa AMD:n halvempaa hinnoittelustrategiaa.
AMD pärjää paremmin työpöytämarkkinoilla, joka täyttää suurimman osan sen CPU-portfoliosta. Vastaavasti Intelillä on selvästi suurempi osuus kannettavien markkinoista. Kaikki kolme markkinasegmenttiä ovat kuitenkin nähneet vain hidasta kasvua (1,9% Q3), alle kolmannes aikaisemmista lukemista. Palvelimien myynti voittaa edelleen työpöytäkoneiden määrän, kannettavien jäädessä kolmannelle tilalle. Tämä epäsuhtainen kasvu on syynä AMD:n hienoiseen kasvuun Q3, sillä yrityksen suurempi työpöytämarkkinoiden osuus auttoi kattamaan mobiilimarkkinoiden tipahduksen.Mitä merkitystä tällä sitten on? Intel ja AMD ovat myös aikeissa muuttaa markkinoita tuomalla näytönohjaimet suorittimen sisään. Syyskuussa näimme Sandy Bridgen IDF-tapahtumassa, ja se tulee laittamaan yhdelle piipalaselle 32 nm prosessitekniikalla valmistetun suorittimen ja näytönohjaimen. Hyvin merkittävä muutos. Mutta Intelin ratkaisu on ironista kyllä altavastaajan asemassa koska harvat ammattilaiset uskovat sen pystyvän tarjoamaan hyvää suorituskykyä näytönohjaimensa osalta. Tämän lisäksi se pitää prosessoriin sisäänrakennetun rautapohjaisen media-pakkaajan arkkitehtuurin tiukasti piilossa. Vain harvat ovat nähneet sen toiminnassa.

Sillä välin lokakuun 19. AMD esitteli tulevaa Llano APU:a (Accelerated Processing Unit -- yrityksen käyttämä lyhenne CPU/GPU -yhdistelmästä)Yleisellä tasolla todellinen jako grafiikkapuolella ei ole integroidun ja erillisen välillä. Mikä erottaa pojat miehistä on suorituskyky. Suorituskyky on se, miksi jokainen pelaaja karttaa kaukaa integroidut ratkaisut. Suorituskyky on se syy, miksi kuluttajat valittavat korkean bittimäärän HD-videoiden toiston heikkoudesta minikannettavilla.

Historiallisesti integroidut ratkaisut eivät koskaan ole olleet lähelläkään edes halpoja erillisnäytönohjaimia. Virrankulutuksen ja lämmöntuoton erot ovat yksinkertaisesti täysin eri luokkaa, eikä integroidulle piirille voida tehdä samanlaista jäähdytysjärjestelmää kuin erilliselle näytönohjainkortille. Nämä kaksi markkinaa ovat jakautuneet selvästi erilleen. Intelin Sandy Bridge arkkitehtuuri ja AMD Fusion tulevat muuttamaan tämän tilanteen.Kannattaa muistaa, että Intelillä on suurempi osuus integroiduista näytönohjaimista sen northbridge-pohjaisten ratkaisujen ja uudempien Clarkdale ja Arrendale -suorittimiin lisättyjen HD Graphics -piirien takia.

AMD ja Nvidia hallitsevat sen sijaan erillisnäytönohjainten markkinoita kun taas Intel katsoo kilpailua rauhassa sivusta. Intel on aina pystynyt päihittämään Nvidian, AMD:n, SiS:n ja VIA:n piirisarjat myynnissä pelkästään hinnalla ja yhteensopivuudella. Laitteistovalmistajat ovat aina voineet luottaa Intelin suorittimiin sen omalla piirisarjalla. Tämä ei tietysti tarkoita sitä, etteikö muiden valmistamat piirisarjat olisi toimineet. Mutta ne vaativat ylimääräistä työtä ODM tai OEM -valmistajien puolesta. Jos ongelmia tulee, on helppoa jos syntipukkeja on vain yksi.

Kun alamme puhumaan suljetuimmista liitännöistä kuten DMI ja UMI, Intel ja AMD voivat helposti estää Nvidian piirisarjojen myynnin. Erityisesti nyt kun erillistä northbridgeä ei tarvita, taistelu integroitujen grafiikkapiirien herruudesta on AMD:n ja Intelin välinen -- ainakin kunnes Delawaren oikeus kertoo Nvidialle toisin, tai VIA nostaa markkinaosuuttaan yli prosenttiin.

Näytönohjaimen suorituskyvyn osalta Intelillä on selkeästi enemmän todisteltavaa kuin AMD:llä, joka omistaa ATI:n. Vietämme toki lisää aikaa Sandy Bridgen kanssa pian, mutta AMD:n Financial Analyst Day:n jälkimainigeissa voimme paljastaa vihdoin hieman siitä, mitä Fusion tuo tullessaan tulevina kuukausina ja vuosina.

Kommentoi artikkelia