AMD Fusion: Brazos esikatsaus: osa I

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Ontario/Zacate: Bobcat-pohjaiset APU:tElokuun Hot Chips -keskustelun aikaan AMD paljasti informaatiota kahdesta APU:sta: Llano ja Ontario. Tiedämme jo, että ensimmäisen sukupolven Bulldozer ei tule olemaan APU. Noin kaksi viikkoa myöhemmin AMD paljasti Zacaten, joka täyttää aukon Llanon ja Ontarion välillä. Zacate on käytännössä identtinen Ontarion kanssa (valmistettu 40 nm, DX11-näytönohjain, UVD-videotoisto, kaksi Bobcat-ydintä). Se on toinen kahdesta x86-arkkitehtuurista, ja on suunnattu vähävirtaisiin ultrakannettaviin ja netbookeihin.Brazos-alusta koostuu joko Ontariosta tai Zacatesta. Brazos on tarkoitettu halpakannettaviin, missä AMD ei ole ennen kyennyt taistelemaan Intelin Atomia vastaan. AMD on erityisesti kohdistamassa kuluttajiin, jotka tekevät koneellaan kevyttä tekstinkäsittelyä ja mediantoistoa ja mahdollisesti kevyttä pelaamista.

Zacate erityisesti on suunnattu kilpailijaksi Intelin halvoille CULV Pentium -suorittimille, tehokkaimmille Atom-pohjaisille ratkaisuille ja Celeroneille. Eli siis 399-500 dollarin hintakategoriaa. Samalla Ontario taistelee halvempia Atom-kokoonpanoja vastaan. Vaikka Ontario käyttää 1W enemmän kuin yhden ytimen Atom, joka on 8W, sen on tarkoitus sisältää tehokkaampi grafiikkaratkaisu kuin Intelin tehoton GMA 3150. Erillinen näytönohjain on yhä mahdollisuus, mutta ne ovat suoraan yhteydessä APU:n nelikaistaisella PCIe-linkillä.Teknisesti Ontario/Zacate APU on vain puolikas Brazos-alustaa. Toinen puoli on SB750 southbridge ("Hudson", SB800 seuraaja). SB750 toimii AMD:n oman UMI-liitännän kautta. Sen yksityiskohdat ovat vielä pimennossa. Toisin kuin aiempien tietojen mukaan, natiivia USB 3.0 -tukea ei löydy.Brazosin arkkitehtuuria tarkastellessa löytyy vielä pari yksityiskohtaa. Huomaa, että AMD haluaa luoda selvän eron ensimmäisen ja toisen sukupolven Brazos-alustojen välille, toisen sukupolven tuodessa lisää PCI Express -liitettävyyttä.Netbookeja varten AMD yhidstää SB750 southbridgen ja Ontarion. Koska langaton laite on suoraan kiinni APU:n 1x PCIe-linkissä, virrankulutuksen hallinta paranee, sillä southbridge voi mennä lepotilaan uhraamatta liitettävyyttä.Kannettavia varten SB750 southbridhe yhdistetään Ontarion tai Zacaten kanssa, ja mukana tulee nelikaistainen PCIe-liitäntä erilliselle näytönohjaimelle. Tämä kuitenkin uhraa virransäästössä liittämällä langaton laite southbridgeen. AMD:n logiikka on se, ettei netbook tarvitse erillistä näytönohjainta. Siirtämällä langaton liitettävyys APU:n, southbridgen tarvitsee toimia vain I/O-laitteiden, kuten näppäimistön, kosketuslevyn, USB-laitteiden ja flash-muistien kanssa. Ottaen huomioon, että mobiilikäyttäjät eivät todennäköisesti käytä USB-laitteita tai flash-muistia tien päällä, SB750 tarvitsee siirtää vain näppäimistön ja kosketuslevyn pieni datamäärä, mikä säästää sähköä.

Kaikki hyötyvät virrankulutuksen pienenemisestä, ja maailmassa, jossa jätämme wlan-yhteyden päälle, ideaalinen tilanne olisi se, että langaton laite olisi yhteydessä suoraan APU:n. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista jos käytät erillistä näytönohjainta. PCIe-linkkejä on vain yksi. Voit käyttää yhtä x1, x2 tai x4 -kaistaa. Tämä tarkoittaa sitä, ettet voi käyttää x2-liitäntää erilliselle näytönohjaimelle ja samaan aikaan sinulle jäisi kaksi x1-liiitäntää jäljelle. "Hudson-M1" southbridget tulevat taas UMI-liitännällä, joka pohjaa yhteen x4 PCIe -liitäntään.

Asia ei käy kovin selväksi kaavioista, mutta meidän on parempi huomauttaa, että PCIe 1.0 ja PCIe 2.0 ovat vain toteutuskaavioita. Ontario APU ensimmäisen sukupolven PCIe:llä ei eroa rautatasolla toisen sukupolven ratkaisusta. AMD:n mukaan piirit ovat identtisiä, joten PCIe 1.0 ja 2.0 erotetaan BIOS-tasolla. Käytännössä siis kaikki PCIe-liitännät ovat PCIe 1.0 ja 2.0 -kykeneviä. Riippuu laitteistovalmistajasta kumpaa käytetään. Netbookeja varten AMD suosittelee 1.0 käyttöä virransäästön takia. Erillisellä näytönohjaimella varustettua kannettavaa varten UMI-liitäntä pitäisi olla PCIe 2.0 langattoman ja gigabit Ethernet-liitäntöjen takia.

Kommentoi artikkelia