4K kahdessa koossa: Philips BDM4065UC ja Asus PB287Q

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Windows, 4K ja skaalausongelmat

4K:n myötä työpöytänäyttöjen pikselitiheys nousee jo siinä määrin, että esimerkiksi Asuksen 28-tuumaisella näytöllä on jo pakko käyttää Windowsin skaalausta, jotta käyttöjärjestelmän ja sovellusten käyttöliittymät pysyvät järkevän kokoisina. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei 4K-resoluutio tuo merkittävästi lisää työpöytätilaa ellei samalla kasvata paneelin tuumakokoa. 4K tuo kuitenkin entistä terävämmän kuvan pienemmille paneeleille, ja kun skaalaus toimii ongelmitta, on 4K varsin tervetullut myös pienempiin tuumakokoihin.


Selainikkunoihin mahtuu eri resoluutioille enemmän tavaraa: 4K vs. 1440p vs. 1080p


Windowsin skaalausasetukset saattavat myös tuottaa ongelmia eri sovelluksissa. Esimerkiksi Chrome-selain ei välttämättä luonnostaan skaalaudu oikein tekstin osalta, ja huonoilla skaalauasetuksilla teksti saattaa jäädä sumeaksi.
Yllä on kaksi versiota eri skaalausasetuksilla otetusta tekstistä. 4K-resoluutiosta huolimatta teksti saattaa jäädä sumeaksi jos Windowsin skaalausasetus ei toimi kunnolla.

Sama pätee myös muihin kolmannen osapuolen sovelluksiin. Esimerkiksi HWiNFOn kaltaiset sovellukset jäävät usein joko sumeiksi, tai skaalaamatta aivan liian pieneksi.Windowsin skaalausasetukset sekoavat helposti myös käytettäessä useampaa näyttöä eri resoluutioilla. Esimerkiksi 4K-näytön ja 1080p-näytön käyttö samalla koneella voi tuottaa ongelmia, joihin yksinkertaisesti ei ole ratkaisua.

kommentti 1

hannibal_pjv

Itselle kiinnostaisi paneeli varmaan jostain tuosta välistä. Nyt 27" 1440p tasolla, joten 4K näytöksi saattaisi kaivata sellaista 30-32":sta. Lisäksi alkaa hieman ihmetyttää missä viipyvät DP1.3:lla varustetut näytöt... 4K tilassa niistä alkaisi olla iloa varsinkin, jos tukisivat suoraa adaptive synckiä. Noin isolla resolla näytönohjaimella tulee varmasti aika ajoin liikaakin tekemistä...
Mutta hyvä alku. Kolmannen sukupolven 4K näyttöjä odotellessa. Hinnat näissä alkavat olla jo inhimillisellä tasolla, mikä oli paremmin kuin kuvittelin vielä pari vuotta sitten.

Kommentoi artikkelia