Tee se itse: pienikokoinen pelikone olohuoneeseen

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

PowerColorin julkaisema vain puolet normaalista korkeudesta oleva Radeon HD 5750 aloitti pienen pelikoneen rakennusprojektin. Projekti ei kuitenkaan mennyt täysin odotusten mukaan. Päädyimme nimittäin rakentamaan kaksi pelikelpoisiin nopeuksiin kykenevää pikkukonetta ja testaamaan niitä tositoimissa

Pikkuruiset nettop HTPC:t ovat hyviä HD-videon toistamiseen, mutta integroitujen grafiikkaratkaisuiden vuoksi ne eivät jaksa pyörittää yhtään vaativampia pelejä. Meitä on aina kiehtonut pienikokoinen PC-kone, joka mediatoiston lisäksi jaksaisi pyörittää FPS-pelejä myöhäisiltojen iloksi. Siksi PowerColorin julkaisema pienikokoinen Radeon HD 5750 vaikutti erittäin mielenkiintoiselta ja halusimme kokeilla voisiko sen avulla ahtaa kohtuullisen määrän graafista suorituskykyä pikkuruiseen PC-koteloon.



Huolimatta puolet pienemmästä piirilevystä, PowerColorin Radeon HD 5750 toimii AMD:n referenssikelloilla, eli 700/1150 MHz ytimen ja muistien osalta. Ainut näkyvä merkki sisään pakatusta tehosta on kaksipaikkainen jäähdytinjärjestelmä.



Olemme nähneet aiemminkin tehokkaita pelikoneita, jotka on asennettu pienikokoiseen kuutionmuotoiseen koteloon, mutta halusimme nähdä voiko pienen koon viedä vielä pidemmälle. Pystyisimmekö rakentamaan 1080p-tasolla pelejä pyörittävän koneen, joka olisi yhtä pieni ja ohut kuin uudempi Xbox 360.



Kokemuksemme mukaan pienemmät kokoonpanot vaativat tarkempaa suunnittelua. Jopa System Builder Marathon –sarjan koneita kasatessa kohtaamme jatkuvasti yhteensopivuusongelmia ja ne ovat sentään täysikokoisia ATX-alustoja. Mitä pienemmäksi koko menee, sitä monimutkaisemmaksi asiat muuttuvat. Emme silti tienneet, että toimivan pienikokoisen järjestelmän rakentaminen saattaa olla paljon monimutkaisempaa kuin äkkiseltään voisi kuvitella.

Kommentoi artikkelia