Tee se itse: pienikokoinen pelikone olohuoneeseen

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

Lopputulos: puolet korkeudesta, täydet pelitehot



Alkuperäinen tarkoitus oli testata kuinka pienen pelikoneen voisi rakentaa PowerColorin puolikorkealla Radeon HD 5750 –näytönohjaimella varustettuna. Tilan- ja tehonpuutteesta johtuen emme kuitenkaan onnistuneet asentamaan näytönohjainta Xbox 360 Slim –mallin kokoiseen koteloon.



Vastoinkäymisistä huolimatta onnistuimme rakentamaan muutaman kohtuullisen käyttökelpoisen kokoonpanon. In-Winin Wavy-kotelo on mitoiltaan lähellä Xbox 360 Slim –mallia ja kun siihen yhdistettiin Asusksen M4A88T-I Deluxe –mini-ITX-emolevy ja puolikorkea Radeon HD 5570, se kykenee kohtuullisen hyviin ruudunpäivitysnopeuksiin 720p-resoluutiolla pelattaessa. Vaikka tämä kotelo viekin hieman enemmän tilaa, kuin perinteiset nettop-koneet, se on silti kohtalaisen pienikokoinen paketti ja johtuen Phenom II X3 705e –prosessorista, 750 GB Western Digital Black –kiintolevystä, 4 gigatavusta Muskin-muistia ja Radeon HD 5570 –näytönohjaimesta, se suoriutui huomattavasti paremmin kuin mikään tarjolla olevista nettop-malleista.



Pienen etsinnän jälkeen löysimme sopivan kodin myös puolikorkealle Radeon HD 5750 –ohjaimelle MonCaso 312 –kotelosta, joka on matala ja leveä klassinen kotiteatterijärjestelmän osa kaukosäätimellä varustettuna. Asensimme koteloon Athlon II X4 645 prosessorin sekä PowerColorin Radeon HD 5750 –ohjaimen. Näillä komponenteilla kokoonpano suoriutuu 1080p-resoluution pelaamisesta ilman ongelmia. Mitä muuta viihdekäyttöön suunnatulta HTPC-kokoonpanolta voikaan vaatia?

Tiedämme, että tilatehokkaan kuutionmuotoisen kotelon avulla voi rakentaa huomattavasti tehokkaampia pelikoneita joihin mahtuu jopa SLI- tai CrossFire-näytönohjaimet. Vaikka kuutio onkin kaikkein tehokkain ratkaisu tilankäytön ja suorituskyvyn maksimoinnissa, uskomme että puolikorkeat järjestelmät ovat hyvä vaihtoehto, joka sopii olohuoneeseen huomattavasti paremmin. Kuten molemmat kokoonpanot osoittavat, puolikorkeaan koteloon voidaan rakentaa pelejä HD-tasolla pyörittävä kokoonpano, joilla pelit saa pyörimään televisiossa perinteisen HD-mediatoiston lisäksi, jota HTPC-kokoonpanoilta odotetaan.

Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Don Woligroski
Alkuperäinen artikkeli: Build It: Half-Height Gaming PCs For The Living Room

Kommentoi artikkelia