Tee se itse: pienikokoinen pelikone olohuoneeseen

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

Pienikokoinen kokoonpano 2: laaja versio


Emme luovuttaneet PowerColorin Radeon HD 5750 –ohjaimen kanssa. Vaikka Xbox-kokoinen kotelo ei ollutkaan sovelias tälle kortille, perinteisen kotiteatterikotelon kanssa ei pitäisi tulla ongelmia.

Päätimme tutustua Moneuals MonCaso 312 –malliin.



Tämä on elegantti puolikorkea koteloratkaisu, johon voi asentaa minkä tahansa micro-ATX-emolevyn sekä standardin ATX-virtalähteen. Mukana tulee lisäksi tyylikäs HTPC-kaukosäädin, joka on sopiva mihin tahansa olohuoneeseen.

Kuten aiemmassakin tapauksessa, meidän piti valita kokoonpanossa käytettävä alusta. Ideaalitilanteessa olisimme valinneet Core i3 – tai Phenom II –prosessorin tälle vähävirtaiselle koneelle, mutta koska toisen kokoonpanon rakentamiseen ei ollut varauduttu, meidän täytyi tulla toimeen testilaboratoriostamme löytyvillä osilla. Valitsimme siis vanhemman Gigabyten GA-MA78GM-S2H-emolevyn, joka sisältää AM2+-kannan.

Kokemus on osoittanut, että suorituskyky ei juurikaan kärsi siirryttäessä DDR3/AM3-alustalta takaisin DDR2/AM2+ -alustalle, joten tämä emolevy sopi hyvin tarkoitukseemme huolimatta sen ikääntymisestä. Ainut rajoitus oli emolevyn 95 W TDP-raja. Käsillä ei ollut juuri 95 W Phenom II –suoritinta, joten otimme käyttöön 3,1 GHz Athlon II X4 645 –prosessorin, joka neljällä ytimellään täydentää sopivasti Radeon HD 5750 –näytönohjainta. Pakettiin otettiin vielä 4 GB kaksikanavaista 800 MT/s Wintec AMPO DDR2 –muistia.



Tämä moneen kykenevä HTPC-kokoonpano ei olisi täydellinen ilman Blu-ray-asemaa, joten kokoonpanossa päätettiin käyttää Lite-On iHES 208 8x sisäistä Blu-ray-levyjä ja DVD/CD-levyjä kirjoittavaa asemaa.



Voisi kuvitella, että leveydeltään isompi MonCaso olisi asennuksen kannalta helpompi, kuin aiempi mini-ITX-kokoinen Wavy ja se olikin pääosin totta. Kaikki meni hyvin ennen optisen aseman asennusta, ikävä kyllä iHES 208 tunkeutuu prosessorin alueelle. Tämän vuoksi koteloon oli mahdotonta asentaa matalaprofiilista Cooler Master Vortex 752 –prosessorijäähdytintä, joka oli varattu tähän kokoonpanoon. Käytimme siis AMD:n prosessorin mukana tullutta mallia.

Jäähdytys olikin ainut ongelma, joka MonCaso 312 –mallissa huoletti meitä. Se ei sisällä ollenkaan tuulettimia. Virtalähteenä käytettiin Antecin SP-400 –mallia, joka oli ainut ilmaa liikuttava osa ja senkin ilmankierto oli heikentynyt optisen aseman ja kaapeloinnin vuoksi. MonCaso 312 –kotelossa on kolme paikkaa pienille 40 mm:n tuulettimille emolevyn I/O-paneelin yläpuolella, mutta niiden ei pitäisi olla pelkästään lisävarusteita.



Viimeinen osa on kiintolevy, jonka virkaa hoitaa aiemmassakin kokoonpanossa käytetty 750 GB Western Digital. Emolevyn lähelle asennettuna kiintolevykehikko osuu yhteen pitkän PowerColorin Radeon HD 5750 –kortin kanssa, joten jouduimme irrottamaan sen ja asentamaan kiintolevyn vasemmanpuoleiseen telineeseen.

Kommentoi artikkelia