Sandy Bridge esittelyssä: toisen sukupolven Core-prosessorit

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Testitulokset: Sisällöntuotanto



Ammattimaisessa sisällöntuotannossa ohjelmat on yleensä suunniteltu niin, että ne käyttävät hyväkseen kaiken potkun prosessorista. 3ds Max 2010 hyödyntää kaikkia AMD:n Phenom II X6 1100T -prosessorin kuutta ydintä, joten ei ole ihme että se suoriutuu hyvin. Intelin Core i7-2600K kuitenkin nappaa neljällä ytimellään kärkisijan. Kun ajatellaan hintoja, niin Intelin prosessori kustantaa noin 320 dollaria ja AMD:n 270 dollaria. AMD:n suorituskykyä ei paranisi lähteä siis haukkumaan...

...jos unohtaisimme Intelin Core i5-2500K:n olemassa olon. Kyseinen prosessori häärii aivan AMD:n prosessorin kintereillä. Lisäksi siinä ei ole kerroinlukkoa ja TDP-arvokin on vain 95 wattia. Ei huono paketti 220 dollarilla. Kannattaa panna merkille myös se seikka, että i5-2500K päihittää kähes 100 dollaria enemmän maksavan Core i7-875K:n.

Huomaa myös Core i5-2400:n ja Core i7-950:n tiukka taistelu rinta rinnan. Vastakkain ovat siis 184 dollaria ja 300 dollaria maksavat prosessorit.


En osaa sanoa mikä Photoshopissa oli pullonkaulana, säikeistys se ei ainakaan ole. Joka tapauksessa Core i5-2500K ja -2600K prosessorit saavat testissä samanlaisen kohtelun. Molemmat ohittavat Core i7-875K:n.

Ehkä yllättäenkin Bloomfield-pohjainen Core i7-950 tippuu pakan puoliväliin, aivan AMD:n lippulaivan eteen. Olen äimistynyt kuinka 3,5 GHz:n Phenom II X4 970 voi jäädä näiden jalkoihin. Joko X6 1100T:n 3,7 gigahertsin Turbo-taajuus paukuttaa kovaa tai sitten Photoshopin säikeistys osaa ottaa kaiken hyödyn irti kaikista kuudesta ytimestä.

Tämän perusteella voimme kuitenkin päätellä sen, että ytimien määrästä on Photoshopissa hyötyä. Kaksiytimiset Intel-prosessorit nimittäin ovat pinon pohjimmaisina.


Graafisen suorituskyvyn testaamissa käytimme apuna Premier Pro CS5:tä ja Nvidian Paladin-testiä. Premier Pro CS5 ei tue GeForce GTX 580:n kohdalla CUDA-kiihdytystä vakiona, mutta se saadaan toimimaan pienellä hakkeroinnilla. Muutoin ohjelman Mercury Playback Engine nojaa täysin prosessorilaskennan voimaan.

Kärkisijaa pitävän prosessorin ja peränpitäjän välinen ero renderöintiajoissa on 40 minuuttia. Kärjessä on tutusti Core i7-2600K. Rinnakkaislaskennan erinomainen hyödyntäminen lienee tässä syynä, sillä muutkin kahdeksaa säiettä samanaikaisesti laskevat prosessorit ovat kärkisijoilla. Niiden perässä on kaksi neliytimistä Sandy Bridge -prosessoria ja AMD:n Phenom II X6 1100T on niiden takana.

Viestin sanoma ei tässä tapauksessa jää epäselväksi. Jos teet Premier Prolla paljon laskentavoimaa vaativaa työtä, niin varmistu että sinulla on käytössä tuki CUDA-kiihdytykselle. Tämä sama testi on mahdollista ajaa läpi vajaassa kahdessa minuutissa keskiluokan GeForce-ohjaimella.


After Effects -testimme ei ole yhtä vaativa kuin edellinen Premiere Pro. Kärjessä ovat kolme Sandy Bridge -prosessoria, joiden perässä tulee Lynnfield ja Bloomfield.

Kuusiytimisen Phenom II X6 1100T:n laajemmat laskentaresurssit nostavat sen Phenom II X4 970:n yläpuolelle. Molemmat AMD-sirut jättävät taakseensa vanhan Core 2 Quad Q9550:n ja Intelin kaksiytimiset prosessorit.


Yleisön pyynnöstä olemme ottaneet testiohjelmistoomme mukaan Blender-ohjelman, jota käytämme omaan käyttöön räätälöidyn kuvan renderöimiseen.

Molemmat kaksiytimiset prosessorit jäävät jälleen pohjille, vaikka Hyper-Threading-teknologian ansiosta ne pystyvät suorittamaan neljää säiettä samanaikaisesti. Tässä vaiheessa on tullut selväksi se, että kaksiytimiset prosessorit eivät nykypäivänä enää sovellu raskaaseen sisällöntuotantoon.

Edellisten yläpuolella ovat Core 2 Quad ja AMD:n nopeimmat neli- ja kuusiytimiset prosessorit. AMD:n sijoitus on kuitenkin hieman harhaanjohtava, koska Phenom II X6 1100T on ainoastaan kuusi sekuntia hitaampi kuin Intelin Core i5-2400.

Ei kuitenkaan sovi unohtaa, että X6 1100T maksaa 265 dollaria ja Intelin neliytiminen prosessori 184 dollaria.


Käytimme kaikissa alustoissa samaa GeForce GTX 580 -ohjainta. Silti OpenGL-testimme tulokset ovat hajallaan kuin haulikon haulit seinässä. Core i7-2600K on testissä tutulla paikallaan ja AMD:n Phenom II X6 1100T seuraa sen kintereillä.

Kommentoi artikkelia