Parhaat työpöytäsuorittimet – Tammikuu 2015

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Jos olet aikeissa ostaa uutta työpöytäkonetta, ja et ole täysin perillä nykyisestä tilanteesta työpöytäsuorittimien rintamalla, niin tämä on oikea artikkeli sinulle. Artikkelissa annamme suositukset työpöytäkoneiden suoritinvalintaan eri hintakategorioissa, ja keskitymme enimmäkseen peli- ja sekakäyttöön. Suosituksissa otetaan huomioon myös ylikellotusmahdollisuudet, mutta suositukset pätevät useimmiten myös ilman ylikellotusta varsinkin kalliimmissa malleissa.

Mitä haluaisit nähdä suosituslistauksissa jatkossa? Kirjoita kommenttiosastoon toiveita/parannusehdotuksia niin suositusartikkeleita pyritään jatkojalostamaan tulevaisuudessa. Tarkoituksena on päivittää artikkelit suurin piirtein neljännesvuosittain, riippuen siitä, miten nopeaan tilanne kehittyy kunkin kategorian osalta.

Katsaus AMD:n ja Intelin nykytilanteeseen suoritinrintamalla



Lienee oikeutettua sanoa, että viime vuosina työpöytäsuorittimien rintamalla ei ole tapahtunut merkittävää kehitystä suorituskyvyn osalta, ja esimerkiksi allekirjoittanut on pitkään tyytynyt omassa pelikoneessaan jo kypsään ikään ehtineeseen Sandy Bridge –arkkitehtuurin i5 2500K-prosessoriin. Intelin prioriteetit ovat siirtyneet tehonkulutuksen ja näytönohjainsuorituskyvyn parantamiseen, ja työpöydälle lisätehoa vaativille jäljelle ovat jääneet vain työasemakäyttöön suunnatut LGA2011-kannan hintavat mallit, jotka tuovat lisäsuorituskykyä lähinnä useampaa säiettä vaativille sovelluksille.

Samaan aikaan myös AMD on lähes luovuttanut korkeimman suorituskyvyn x86-suorittimien kilvan, ja kokonaan uutta arkkitehtuuria epäonnistuneen Bulldozerin jälkeen odotellaan vasta joskus hamassa tulevaisuudessa. Siihen saakka AMD turvautuu iäkkääseen AM3+-kantaan, ja kilpailee Intelin suorituskykyisimpiä malleja vastaan vain vesijäähdytetyllä 5,0 GHz taajuudella toimivalla FX-9590-mallilla, joka luonnollisesti kuluttaa watin poikineen.



Kehitys suoritinrintamalla onkin siirtynyt enimmäkseen mobiilirintamalle, ja tämä näkyy AMD:n ja Intelin uutuustuotteissa. Intelin vähävirtaisilla Broadwell U -suorittimilla varustetut kannettavat ovat vihdoin tulleet CES-messujen myötä ryminällä esiin, ja ne mahdollistavat entistä pienempiä muotokertoimia, jopa ilman tuuletinjäähdytystä.



AMD vuorostaan on lähinnä demonnut tulevaa Carrizo-alustaa, jota lupaillaan saapuvaksi vasta ensi kesänä. Carrizo tulee ilmeisesti vain kannettaviin sekä pieniin valmiskokoonpanoihin, ja sen luvataan parantavan kiitettävästi AMD:n tilannetta markkinoilla kilpaillessa Intelin etumatkaa vastaan. AMD demosi CES-messuilla Carrizo-kannettavan prototyyppiä ja sen tukea H.265-rautapurulle, mitä tarvitaan kevytkannettavissa jos aikeena on sulava 4K-toisto. Mukana on myös viimein täysi tuki HSA:lle, jota AMD on pitkään toitottanut tulevaisuuden tavaksi hoitaa ohjelmistojen kiihdytys hyödyntäen myös APU-suorittimien tehokkaita grafiikkaytimiä. Toistaiseksi HSA:n vaikutus on ollut kuitenkin varsin vähäinen rajatun sovellustuen takia. Carrizon lisäksi markkinoille tulee Beeman seuraaja Carrizo-L, mutta ilmeisesti se ei tule tekemään merkittäviä suorituskykymuutoksia, vaan kyseessä on enimmäkseen pelkkä alustan ja nimen vaihto.

Valoa tunnelin päässä työpöytäsuorittimille?



Intelin ja AMD:n suunnitelmat tulevaisuuden varalle näyttävät varsin synkiltä uutta pelisuoritinta odottaville. Intel on luvannut uusia Broadwell-suorittimia ensi keväälle, mutta mainostaa niitä vain kannettaviin ja pakettikoneisiin. Työpöytämallien osalta tilanne on vielä kysymysmerkki, ja yritys saattaa mahdollisesti hypätä sen yli kokonaan. Broadwelliä seuraa nopeasti Skylake, joka sekin tulee ilmeisesti ensin mobiilimuodossa, ja työpöytäsuorittimia odotetaan aikaisintaan loppuvuodesta. Skylake tuo kuitenkin ensimmäistä kertaa Intelin kuluttaja-alustalle (uusi LGA 1151 -kanta) DDR4-muistit, joita on toistaiseksi nähty vain Haswell-E sarjan työasemiin suunnatuissa suorittimissa. AMD:n osalta tarjolla on lähinnä vanhaa mallistoa kunnes AMD:n lupailema uusi arkkitehtuuri siunaantuu esittäytyä vuonna 2016 tai 2017. Nähtäväksi jää, aikooko AMD sillä välin tuoda mitään merkittävää päivitystä työpöytäalustoilleen. Toistaiseksi uusia työpöytäsuorittimia ei siis kannata jäädä odottelemaan, jos päivitys on muuten ajankohtainen.

Kommentoi artikkelia