GeForce GTX 480 ja 470: tie GF100:sta oikeiksi ohjaimiksi!

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Nvidia Surround ja ulostulot


AMD:n Eyefinity-teknologiaan rakastuneet voiva löytää tiettyä haikeutta Nvidian Surround-teknologiasta.

Nvidia halusi selvästi tehdä GeForce GTX 480:stä niin tehokkaan, että siinä löytyy hevosvoimia pelaamiseen 2560x1600-resoluutiollakin. Nvidia onkin ottanut käyttöön ohjelman, jolla on mahdollista pelata kolmelta ruudulta ja näin aikoo kilpailla AMD:n Eyefinity-teknologiaa vastaan.

Nvidia Surround –ohjelman hyviin puoliin kuuluu reunankorjaus, jonka avulla ruutujen ylittävässä osassa otetaan huomioon ruutujen reunat ja niiden aiheuttama “tyhjä tila”. Nvidia Surround toimii myös vanhemmilla GeForce GTX 200 –sarjan ohjaimilla. Käytössä pitää vain olla vähintään kaksi ohjainta.

Kuten tuli todetuksi, niin huonoa Nvidian ratkaisussa on se, että kolmen näytön kytkeminen vaatii konelta vähintään kaksi näytönohjainta. Kuhunkin näytönohjaimeen on mahdollista kytkeä kaksi ruutua. AMD:n Eyefinityssä ei tätä rajoitetta ole, vaan kolme näyttöä voidaan kytkeä yhteen ohjaimeen. Pian myös kuuden ohjaimen kytkeminen on mahdollista. Tietysti pitää muistaa, että kolmen näytön käyttäjät kuuluvat melko pieneen vähemmistöön, mutta asia on heille tietysti oleellinen.

Nvidian kunniaksi on kuitenkin todettava, että yhtiö aikoo jalostaa tekniikkansa pidemmälle ottamalla käyttöön stereoskooppisen 3D:n. Pian on siis mahdollista pelata pelejä 3D:nä kolmelta näytöltä, kunhan sinulla on vain kolme uutta 120 Hz:n näyttöä, kaksi näytönohjainta ja 200 dollaria maksava GeForce 3D Vision –pakkaus. Kuullostaa kallilta? Mutta kuulostaa samalla myös aika makealta.

Ulostulot

GF100-ohjaimissa on kaksi näyttölinjastoa, jotka ovat integroitu GPU:lle (edellisen sukupolven ohjaimissa käytettiin NVIO-piiriä). Sekä GeForce GTX 480 että 470 sisältävät kaksi kaksilinkkistä DVI-ulostuloa ja mini-HDMI-liitännän.



Liitännät eivät ole mitenkään ennalta-arvaamattomia. AMD on omissa ohjaimissaan alkanut Eyefinityn vuoksi käyttämään enenevässä määrin DisplayPort-liitäntöjä.

Video–ominaisuudet

Suurimmaksi osaksi GeForce GTX 480:n ja 470:n ympärillä käydystä kuhinasta on liittynyt niiden peliominaisuuksiin. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet video-ominaisuudet. Kukaan ei tietenkään kuvittele kytkevänsä kumpaakaan ohjainta HTPC-koneeseen, mutta ominaisuudet ovat mielenkiintoisia tulevia johdannaismalleja ajatellen.

GF100:ssa on käytetty VP4-moottoria, joka otettiin ensikerran käyttöön viime lokakuussa GeForce GT 220 –ohjaimessa.VP4 tuo mukanaan tuen MPEG-4 ASP –kiihdytykselle MEPG-2-, VC-1- ja H.264-kodekkien rinnalle.

Nykyaikana ei ole enää tarpeen käyttää S/PDIF-kaapelia äänen HDMI-sisääntuloa varten. GF100 mahdollistaa äänen siirtämisen HDMI:tä pitkin ja tukee monikanavaista LPCM:ää. TrueHD:ta ja DTS-HD Master Audiota ei voida bitstreamata, kuten Radeon HD 5000 –sarjan ohjaimissa tai Intelin Clarkdale-prosessoreista. Et siis saa GF100-ohjaimesta ulos häviötöntä ääntä.

Kommentoi artikkelia