Esikatsaus: VIA VN1000 ja Nano DC

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Kilpailevat alustat



VIAn pääväittämä on, että Chrome 520 IGP on tämän hetken tehokkain integroitu näytönohjain sen markkinoilla. Väite saattaa pitää paikkansa, sillä Intelin toisen sukupolven Atom ei tue Nvidian ION-piirisarjaa. Kuitenkin Intelin uusin Atom ei vaadi erillistä northbridgeä (näytönohjain ja muistikontrolleri on integroitu suorittimeen) joten Nvidian ION2-piiri tuo alustan piirien määrän takaisin kolmeen, eli yhtä paljon kuin VIA:n alustassa.



Muutama muistipiiri tarvitaan toki lisäksi, mutta erillinen muisti grafiikalle lisää suorituskykyä viemällä hyvin vähän lisävirtaa.



ASRockin uusi ION3D-ITX -emolevy pitää sisällään uutta rautaa, paitsi DDR2:n osalta, jonka Intel valitsi viimeisimmälle vähävirtaiselle suorittimelleen. Virrankulutuksellisesti DDR3 ei ole sen huonompi, joten Intelin päätös käyttää DDR2-muistia lienee perustunut lähinnä pienempään hintaan.



Intelin aikaisempi kahden ytimen Atom käytti kahta erillistä yhden ytimen suoritinta integroidussa pakkauksessa. Laskemalla nämä kaksi osaa yhdeksi ja lisäämällä Nvidian ensimmäisen sukupolven ION-piirin tämä kahden komponentin alusta on yksinkertaisempi kuin VIAn ratkaisu.



ASRock A330ION edustaa ensimmäisen sukupolven ION-alustaa, ja käyttää Intelin vanhaa Atom 330 -suoritinta.



Vaikka suurin osa testeistämme on vertailua VIAn alustan ja Atom-pohjaisten ratkaisujen välillä, päätimme ottaa testiin mukaan myös Intelin Core i3-530, josta löytyy myös integroitu grafiikkapiiri. Pystyykö VIAn northbridge-ratkaisu vastaamaan haasteeseen? Alustana Core i3 -suorittimelle käytimme Intelin omaa DH57JG mini-ITX -emolevyä.

Kommentoi artikkelia