Tutkimus: kehitysmaiden koulukannettava osoittautui pettymykseksi

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (2)

Tutkimus: kehitysmaiden koulukannettava osoittautui pettymykseksi
Viime vuosina otsikoissa vilahdellut One Laptop per Child (OLPC) -aloite on viimeisimpien tutkimusten mukaan ollut pettymys, sillä kannettavat eivät ole juuri auttaneet kehitysmaiden lasten opiskelussa.

Inter-American Development Bank teetti tutkimuksen, jonka mukaan OLPC-kannettavien tulo kouluihin ei ole juurikaan edistänyt lasten opiskelua. 319 Perulaisessa koulussa tehty tutkimus jakautui kahteen osaan, jossa 110 koulua toimi kontrolliryhmänä. Tulosten mukaan OLPC-kouluissa koneita oli 1,2 konetta per lapsi, kun taas ilman OLPC:tä varustetuissa kouluissa oli yksi tietokone yhdeksää lasta kohti.

OLPC-kouluissa 80% koululaisista käytti konetta ainakin kerran viikossa, mutta vain 40% käytti sitä kotona, sillä monissa kouluissa konetta ei saanut viedä kotiin. Ilman OLPC:tä olevissa kouluissa vain 32% koululaisista sai mahdollisuuden käyttää tietokonetta ainakin kerran viikon aikana, ja vain neljällä prosentilla oli tietokone käytössään kotona.




Suosituimpia sovelluksia olivat tekstinkäsittely ja laskin (45% ajasta), pelit (18%) sekä musiikki (14%). Tutkijoiden mukaan OLPC-koulujen ja tavallisten koulujen välillä ei kuitenkaan ollut merkittäviä eroja oppimisessa. Ongelmaksi arvioitiin mahdollisesti Internet-yhteyden ja opetussovellusten puute, sillä OLPC:n mukana tulleista sovelluksista vain Wikipedia oli opetuskäyttöön soveltuva. Valtaosa koneiden käytöstä jäi siis opettajan antaman tekstin kopioimisen tasolle.

Tutkimuksen lopputulos oli siis jokseenkin ennalta arvattava: kehitysmaissa lienee jatkossakin parempi panostaa opettajien koulutukseen ja pienempiin luokkakokoihin, kuin koululaisten kannettaviin.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

Varpomaa
Varpomaa
Lainaus:
Tutkijoiden mukaan OLCP-koulujen ja...

OLCP? Tuollainen pieni virhe...
RekookeR
RekookeR
Jospa nyt ensin saisivat kynän ja kumin ja paperia, sekä kunnon kouluvaatteet ennenkuin jotain tietokonetta aletaan hommaamaan. Kuinka nuo edes kuvittelee et kotona voisi konetta keritä käyttämään, kun elämä pyörii väkisin kotiaskareiden parissa.
Sitten kun tuollaisia on hommattu, niin ainoa käytännön sovellus on Wikipedia? Miks edes vaivautua suunnittelemaan tuollaista jos toteutus jää tuolle tasolle?

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5628 Vapaata keskustelua
Mario Games 9 PC:n pelit
Pelit eivät käynnisty (Uusi kasattu kone) 15 PC:n pelit
gmailiin kirjautuminen ei toimi 6 Ajuri- ja softaongelmat
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 183 Vapaata keskustelua
VHS kasettien digitointi 44 Digivideo-ongelmat ja -keskustelu
AV2HDMI yhdistäminen Commodore 64 ongelma 3 TV-out -ongelmat ja -keskustelu
Android känny miten luoda s-postiryhmä 3 Android -keskustelu
WhatsApp ja Messinger 2 Android -keskustelu
Miten siirtää WhatsAppista s-postiin 4 Android -keskustelu
Näytä lisää viestejä