Testissä kuusi hiljaista ja tehokasta koteloa

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 5 kommenttia

Testitulokset: melu ja lämpö


Tehokkaan kotelon päätarkoitus on poistaa lämpöä ja hiljaisen kotelon päätavoite taas on melutason minimointi. Tämän artikkelin kotelot on suunniteltu yhdistämään parhaat puolet molemmista kotelotyypeistä ja niiden on tarkoitus pitää erittäin kuumat komponentit viileinä, mutta ilman meteliä.



Kuten odottaa saattoi, SilverStonen pelikäyttöön suunnattu kotelo pitää tehokkaimmin lämpötilan kurissa. Kotelo on kuitenkin suunniteltu tehokkaita komponentteja suosiville tehokäyttäjille, mutta mukaan on mahdutettu myös ääntä vaimentavia ominaisuuksia. Enemmän hiljaisuutta varten varusteltu Fractal Designin Define XL ottaa kakkossijan lämmönsiirron osalta.



Ensimmäisen taulukon kuumin kotelo eli pienillä tuuletinnopeuksilla käytetty NZXT:n H2 Classic ottaa ensimmäisen sijan melutason testissä. Miltä tilanne näyttää jos verrattaan melua ja lämpöä?

Ensimmäisen taulukon perusteella keskimääräinen lämpötila CPU:lle ja GPU:lle oli 62 astetta yli huonelämpötilan, kun taas keskimääräinen melutaso toisessa taulukossa on 31,1 desibeliä. Kun jokaisen kotelon keskilämpötila jaetaan kaikkien koteloiden keskilämpötilalla, saadaan lämpötilalle suhteellinen pistemäärä, jossa viilein kotelo sijoittuu ylimmäs. Kun taas keskimääräinen melutaso jaetaan yhdistetyllä keskimääräisellä melutasolla, saadaan suhteellinen pisteytys, jossa äänekkäin kotelo sijoittuu alimmas. Nämä tulokset yhdistämällä saadaan taulukko, josta nähdään tässä artikkelissa testattujen koteloiden suhteellinen järjestys.



Vaikka SilverStonen RV02-E on täysin eristämätön ja pohjaan sijoitetut tuulettimet ovat sen ainut todellinen melua vähentävä ominaisuus, se ottaa silti yllätysvoiton. Tulokset pitävät paikkansa vain kun tuulettimien nopeus lasketaan minimiin. Hitaista tuulettimista huolimatta RV02-E saavutti kuitenkin toisen sijan myös lämpötilatestissä. Tästä syystä kehotamme kaikkia RV02-E:n omistajia pitämään tuulettimet mahdollisimman hitailla kierroslukemilla aina kun mahdollista.

Fractal Designin kakkossija on yhtä suuri yllätys, mutta se toteutuu vasta kun koteloon lisätään sivutuuletin ja toinen imevä tuuletin etuosaan. Avonainen sivureikä ei ole erityisen houkutteleva vaihtoehto kun näytönohjain käy täydellä teholla, joten suosisimme mieluummin perusasetuksia ilman lisätuulettimia.

kommenttia 5

Thor1993

Lian Lin huonous ehkä vähän yllätti.
Fractalin arvelinkin pärjäävän kohtalaisesti, kun iteltä löytyy saman merkin kotelo, tosin pienempää mallia.
SilverStonen hyvyys yllätti kyllä positiivisesti.

Hyviä koteloitahan nää on oikeestaa kaikki, mutta hinta ja ulkonäkö vaikuttaa ostopäätöksii melko paljon.

khandaras

Ihan hyvä artikkeli, pari asiaa kuitenkin pomppasi silmille. Ovatko kotelot E-ATX vai ATX -kokoa? Voisi lisätä ensimmäisen sivun tietotaulukkoon. Kyseisessa taulukossa mainittu antec sonatan painoksi 29,2 kg ilman virtalähdettä, pitääköhän paikkansa? Jos pitää, voisi lopputuloksiin mainita painavimman kotelon tittelin, varsinkin kun tuo ei mikään iso ole. Plussaa että näytönohjaimien enimmäispituudet mainittu.

squi

Originally posted by khandaras:
Kyseisessa taulukossa mainittu antec sonatan painoksi 29,2 kg ilman virtalähdettä, pitääköhän paikkansa?
Hyvä huomio, ei pidä. Lukemaan oli livahtanut kakkonen eteen, eli oikea paino on tietysti 9,2 kg.

sidrend

Originally posted by squi:
Originally posted by khandaras:
Kyseisessa taulukossa mainittu antec sonatan painoksi 29,2 kg ilman virtalähdettä, pitääköhän paikkansa?
Hyvä huomio, ei pidä. Lukemaan oli livahtanut kakkonen eteen, eli oikea paino on tietysti 9,2 kg.
Ja toinen painokin taisi olla väärin, Define XL painaa yli 17kg, kun tuolla mainittiin define r3:sen paino eli 12,5kg.

Define R4 / Asus Z87-A / i5-4670k / Crucial 2x4gb / GTX660 / RX-5300 / 2x F3 1TB / Crucial M4 / Eizo FS2333 / Mionix Naos 7000 / Sidewinder X4 / STR-DH520 + Cambridge Audio Minx Min 10 x5 + Boston Soundware XS Sub / Corsair Vengeance 1500 / Superlux HD330 & HD681B / G27 / PS3 / X360S

squi

Originally posted by sidrend:
Ja toinen painokin taisi olla väärin, Define XL painaa yli 17kg, kun tuolla mainittiin define r3:sen paino eli 12,5kg.
Tuo 12,5 on peräisin alkuperäisestä lähteestä, mutta tosiaan muiden lähteiden perusteella "nettopainoksi" kerrotaan 17,95 kg. Korjasin lukeman.

Kommentoi artikkelia