Seitsemän alle 150 dollarin prosessoria vertailussa

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Loppupäätelmät: Kolme ylitse muiden


Katsotaan vielä prosessoreiden keskimääräistä suorituskykyä 1920x1080-resoluutiolla. Tulokset ovat suhteutettuja Athlon II X2 260:nen tuloksiin:

Prosessoreiden hinta-laatusuhde on helposti nähtävissä kaaviosta, sillä olemme järjestäneet prosessorit hinnan mukaan. Moniajotestin tuloksia ei otettu huomioon.

Käsitellään ensiksi alle 90 dollarin Athlon II X3 445:n tapaus. Prosessori päihittää sen tuplaydinkilpailijat, vaikka hintaa onkin vaatimattomasti. Prosessorissa yhdistyy korkea 3,1 GHz:n kellotaajuus ja kolme ydintä alhaiseen hintaan. Harvat pelit hyödyntävät useampaa kuin kolmea prosessorin ydintä ja siksi Athlon on järkevä ostos budjettipelaajille.

Sitten vuorossa on Intelin Core i3-530. Prosessori julkaistiin muutama kuukausi takaperin 125 dollarin hinnalla ja nyt hinta on 115 dollaria. Sen tarkoituksena on mitä ilmeisimmin kilpailla AMD:n halvempien mallien kanssa. Prosessorista löytyy potentiaalia pelikokoonpanoon, mutta tuplaydinarkkitehtuuri yhdistettynä HT-teknologiaan ei kuitenkaan pysty kilpailemaan AMD:n täysiveristen neliydinprosessoreiden kanssa. Jopa Athlon II X3 445 pistää tälle Intelille hanttiin moniajossa. Kaikesta huolimatta Core i3-530:n pelisuorituskyky on hyvää ja hinnan tultua alas kukaan ei voi ohitta sitä pelkällä olan kohautuksella.

Phenom II X4 940/945 yllättivät meidät positiivisesti. Se lyö laudalta kalliimman Core i3-540:n niin peleissä kuin moniajossakin. Phenom II:sten suurempi L3-välimuisti hyödyttää niitä hieman. Esimerkiksi Athlon II 640 on muutoin identtinen Phenomeiden kanssa, mutta siitä puuttuu vallan L3-välimuisti. Suorituskyky on myös sen mukainen. Rehellisesti sanottuna L3-muistin vaikutus yllätti meidät, koska emme ole aiemmin päässet todistamaan mitään vastaavaa. Oli miten oli, jokaisen AM2+ emolevyn omistajan kannattaa harkita kokoonpanoonsa Phenom II X4 940 Black Edition –prosessorin hankkimista. AM3-kantaisiin emolevyihin suosittelemme Phenom II X4 945:ttä.

Testivoittajista häviäjiin. Yleisesti voidaan sanoa, ettei Pentium G6950 ole järkevä hankinta pelikoneeseen. Athlon II X4 640 ei menestynyt lainkaan huonosti, mutta minkäänlaista etua verrattuna Athlon II X3 445:een verrattuna se ei tuonut (moniajoa lukuun ottamatta). Useissa tapauksissa Athlon II X4 ei osoittanut minkäänlaista etua verrattuna halvempaan kolmiytimiseen pikkuveljeen verrattuna. Core i3-540 osoittautui myös kehnoksi valinnaksi, sillä 30 dollaria halvempi pärjäsi testeissä aivan yhtä hyvin.

On tietysti totta, että kaikki prosessorit on mahdollista ylikellottaa, jolloin suorituskykyyn saadaan potkua lisää prosessoriin kuin prosessoriin. Esimerkiksi Pentium G6950:llä on maine hyvistä ylikellotustuloksista. Voimme siis vain arvailla miten 115 dollaria maksava Core i3-530 pärjäisi 140 dollarin Phenom II X4 940:tä 945:ttä vastaan kun kaikki mehut on puristettu irti. Ehkä palaamme tähän asiaan uuden artikkelin muodossa.

Kommentoi artikkelia