PCI Express- ja SLI-skaalaus: montako kaistaa on tarpeeksi?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Tarvitaanko nopeimpien grafiikkaprosessoreiden käyttämiseen todella kaikkein hienoimmat ja monimutkaisimmat alustat vai riittäisikö P55:n kaistanjakotekniikka? Kun Nvidian uusimmat grafiikkasuorittimet työntävät 3D suorituskyvyn uudelle tasolle, tutkimme millaisen liitännän ne tarvitsevat toimiakseen mahdollisimman hyvin.

Pullonkaulana PCIe?


Ei ole kulunut kuin vaivaiset seitsemän kuukautta viimeisimmästä PCI Express –skaalausta käsittelevästä artikkelistamme. Testeissä todettiin melko pieniä eroja suorituskyvyssä PCIe x8 ja x16 väylien välilllä. Nämä vaivaiset seitsemän kuukautta ovat kuitenkin olleet erittäin kiireisiä.

Ensimmäinen yhteislaukaus tuli Nvidian julkaistessa monesti myöhästyneen GeForce GTX 480 -ohjaimen, joka syrjäytti AMD:n Radeon HD 5870:n nopeimman yhden GPU:n näytönohjaimen paikalta. Seuraavana julkaistu keskihintainen ratkaisu osoittautui parhaaksi monen GPU:n järjestelmien rakennuspalaksi vuosiin.

Tällainen määrä teknologista kehitystä on suorastaan ikävä näin emolevytestaajan näkökulmasta, sillä se tekee aiemmat havaintoni melko merkityksettömiksi useiden ihmisten kannalta.



Tämän päivän testissä keskitytään nimenomaan PC:n omistajaan. Onko X58-alusta suorastaan pakollinen hankinta uusimpien näytönohjainten toimivuuden varmistamiseksi, vai riittäisikö vähän vähempikin määrä kaistoja? MSI auttoi meitä tämän kysymyksen selvittämisessä. Sen valikoimista löytyi X58-emolevy, joka sisältää myös joistain P55-alustoista löytyvät x8 ja x4 –slotit.

Aikaisemmissa testeissä nähtiin, miten X58 ja P55 –emolevyt tarjoavat samantyyppistä suorituskykyä yhtä x16-slottia käytettäessä. Käyttämällä testissä vain yhtä emolevyä voimme eliminoida muiden muuttujien vaikutuksen ja keskittyä testaamaan pelkästään PCI Expressin kaistanleveyden vaikutusta. Kyseinen emolevy on tietenkin Big Bang-XPower.



XPower ei todellakaan edusta P55-valikoimien maltillista hinnoittelua, mutta nyt sen suurin ongelma tulee hyötykäyttöön tämän päivän testissä. Sen kaksi PCIe 2.0 x16 –paikkaa on jaettu kumpikin kolmelle yksittäiselle x16-pituiselle korttipaikalle, eli se siirtyy x8-x0-x8-x8-x8-x0 –tilaan kun paikat kolme ja viisi ovat käytössä ja x8-x4-x4-x8-x4-x4 –tilaan kun paikat kaksi ja kuusi otetaan käyttöön. Tämä mahdollistaa x16, x8 ja x4 –nopeuksien testaamisen yhdellä ainoalla emolevyllä, ilman, että meidän on käytettävä pieniä teipinpaloja vähentämään liittimien määrää itse kortissa.

Kommentoi artikkelia