Ostajan opas: prosessorit syksyllä 2011

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 4 kommenttia

Onko järkeä vai ei?

Core i5-2500K:n hintaluokan ohi mennessä tulee vastaan kysymys, onko useammasta ytimestä hyötyä pelikäytössä? Emme voi varauksetta suositella yli neljää ydintä pelikäyttöön, ja Sandy Bridge -arkkitehtuuri johtaa tällä hetkellä pelisuorituskyvyssä. AMD:n Thuban X6 -suorittimet ovat oivallisia hyvin säikeistettyjä sovelluksia varten, mutta ne eivät valitettavasti tarjoa yhtä hyvää hinta/laatu suhdetta pelikäytössä kuin neliytimiset sisaruksensa.

Onko mitään järkeä maksaa 1000 euroa Core i7-900-sarjan suorittimesta ja vanhentuneesta X58-emolevystä? Sandy Bridge -arkkitehtuuri on tullut jäädäkseen, ja pian ilmestyvä SB-E tulee korvaamaan Intelin nykyiset tehosuorittimet. Pelikäytössä Intelin X58 sekä uusi LGA2011 tarjoavat enemmän PCIe-kaistoja, mikä saattaa mahdollisesti vaikuttaa näytönohjaimen suorituskykyyn erityisesti SLI/CrossFire-kokoonpanoissa. Tämä on kuitenkin tällä hetkellä lähinnä teoreettinen etu, eikä tämän sukupolven näytönohjaimet rasita PCIe-kaistaa riittävästi, että suorituskykyero olisi korkeamman hinnan arvoinen.

Emme siis suosittele tällä kertaa kalliimpia suorittimia pelikäyttöön, mutta jos pelikäytön lisäksi kaipaat suorituskykyä säikeistetyissä sovelluksissa, kannattaako ostaa LGA1055-kannan 2600K-suoritin, vai odottaa Sandy Bridge E:tä ja LGA2011-kantaa? Emme voi vielä paljastaa Intelin tulevien tehosuorittimien hintoja tai suorituskykyä, mutta suosittelisimme kuitenkin odottamaan muutaman viikon, ennen kuin päätät niiden ja 2600K:n väliltä. Tom's Hardware teki LGA2011-kannan suorittimista ennakkokatsauksen (englanniksi), ja sen perusteella luvassa kiitettävä parannus säikeistetyssä suorituskyvyssä.

kommenttia 4

miketso

En ole vielä kertaakaan ostanut Intelin suorittimia, mutta se taitaa muuttua seuraavalla kerralla kun konetta päivittää. On jo pitkän aikaa näyttänyt siltä että amd:ltä ei tule kunnon vastustusta, mikä olisi kyllä ollut hyvä kilpailun ja hinnoittelun kannalta.

Anonymous User

Jep. Itselläni on koneessani intelin i5 650 ja sillä pelailee hyvin. (Vaikka MC:tä tai jotain muuta. Se on riittänyt hyvin. Nettiselailussa voi moniajaa vaikka yli seitsemää eri kevyttä ohjelmaa ja todella helposti vaikka yli neljää raskasta ohjelmaa. Suosittelen! Ja hintakin on ok.

Anonymous User

Kokeile ihmeessä Inteliä! Jos saan esitellä niitä, niin uusimmista: i3 = halpa pieniin pelailuihin ja toimistotyöskentelyyn, i5 suht raskaaseen pelikäyttöön ja raskaaseen toimistotyöskentelyyn sekä i7 erittäin raskaaseen pelikäyttöön + tietenkin erittäin raskaaseen toimistotyöskentelyyn

Anonymous User

i5:nen menee vaan jo aika paljon otsikon 100 euron yli.

IC i5/2500K 3,3 GHz4-core LGA1155 230€ cpu markissa 7500 pistettä.
AMD FX-8150 3.6 GHz 8-core AM3 250€ cpu markissa 7200 pistettä.

Intel tekee paremmat pisteet puolillä ytimillä ja pari kymppiä halvemalla.

Jos päivittäsin ja haluisin päästä halvalla ostaisin lga1155 kantaisen emon ja Intel i3 2130 prossun. hintaa n. 200€ ja myöhemmin ostaisin i5 tai i7 prosessorin samaan emoon. Jos omistaisin lga1155 emon ostaisin siihen suoraan i5/2500k tai i7/2700k joka onkin sitten jo top5 kärjessä vertailuissa.

m

Kommentoi artikkelia