Ostajan opas: prosessorit syksyllä 2011

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 4 kommenttia

AMD:n kauan odotetut FX-sarjan suorittimet saapuivat lokakuussa, mutta kannattaako niihin käyttää rahansa? Myös pienempiä päivityksiä on tullut syksyn mittaan muun muassa Phenom II X4 960T:n, A4-3300:n ja Phenom II X2 270:n muodossa. Viimeisimpänä Intel päivitti mallistoaan uudella Core i7-2700K -mallilla.

Jos sinulla ei ole aikaa tutkia kymmeniä testituloksia eri prosessoreista, tai et välttämättä tiedä millä perusteella valita uuteen tietokoneeseesi prosessori, pelko pois! Tom's Hardware tekee likaisen työn puolestasi, eli listaamme tämän hetken tilanteen suoritinmarkkinoilla, ja valitsemme parhaimmat suorittimet jokaiselle budjetille.

Lokakuun päivitykset

AMD:N FX-perheen julkaisu on ollut uutisissa tiuhaan viime aikoina, mutta valitettavasti negatiivisessa valossa. Noin kahdesta miljardista transistorista koostuva piiri ei näytä tarjoavan hyvää hinta/suorituskykysuhdetta kuin pelkästään hyvin säikeistetyissä montaa ydintä käyttävissä sovelluksissa. Ne AMD:n fanit jotka toivoivat kilpailijaa Intelin Sandy Bridge -suorittimille joutuivat pettymään, ja pelikonetta rakentavat tulevatkin valitsemaan lähes poikkeuksetta Intelin Core i5- tai Core i7 -suorittimen.

FX-sarjan suorittimia julkistettiin yhteensä seitsemän kappaletta, mutta vain neljä niistä on saatavilla maailmanlaajuisesti. Tällä hetkellä Suomessa tarjolla on ainoastaan FX-8120 (n. 210e) ja FX-6100 (172e) -mallit. Huippumalli FX-8150:n (250e) saatavuus on toistaiseksi olematon, kuten myös neliytimisen FX-4100:n (120e). Lisää tietoa AMD:n uusista suorittimista voit lukea vastikään julkaistusta artikkelistamme.

FX:n lisäksi AMD on julkaissut pari pienempää päivitystä. Phenom II X4 960T on alunperin kuusiytiminen Thuban-piiri, josta on kaksi ydintä poistettu käytöstä. AMD kertoi aiemmin ettei se tulisi julkaisemaan tätä piiriä kuin OEM-myyntiin, mutta ilmeisesti näin ei käynytkään. Zosma-koodinimellä kulkeva piiri toimii 3,0 GHz peruskellotaajuudella, joka nousee Turbon avulla 3,4 GHz:n tasolle. Samassa hintaluokassa sen kanssa on Phenom II 955 BE, jolla on korkeampi kellotaajuus, mutta siitä ei ole mahdollista avata lisää ytimiä. 960T:n ytimien avautuminen ei ole kuitenkaan kiveen kirjoitettu, joten sitä ei voi suositella kuin vannoutuneille AMD-harrastajille.

Phenom II X2 270 on uusi tuttavuus, kuten myös A4-3300. Molemmat ovat pelkkiä kellotaajuudellaan erottuvia malleja aiemmin julkaistuista sisaristaan, eikä kumpaakaan ole tarpeen tällä kertaa suositella ostettavaksi.

Entäs Intel? Intelin ei ole juuri tarvinnut tuoda uusia suorittimia markkinoille kiitos AMD:n hapuilun, mutta joka tapauksessa se julkisti vastikään Core i7-2700K:n, joka nostaa Sandy Bridge -malliston huippumallin nopeutta 100 MHz. Intel tiputti samalla muutaman halvemman suorittimen hintoja, mutta 2700K eikä nämä halvemmat mallit mahdu tämänkertaiselle suosituslistallemme. Sen sijaan kehotamme nostamaan katseen kohti tulevaisuutta, sillä aivan piakkoin Intel tulee julkaisemaan uudet Sandy Bridge E -suorittimet uudella LGA2011-kannalla. Nämä suorittimet tulevat korvaamaan jo vanhentuneen X58-alustan Intelin suorituskykyisimpänä ja kalleimpana alustana. Uusissa suorittimissa tulee olemaan 4-6 ydintä sekä hypersäikeistys, ja ne on suunniteltu raskaaseen käyttöön ja hyvin säikeistyville kuormille.

Muutama sana suosituksistamme

Tämä lista on ensisijaisesti pelaamista silmällä pitäen tehty. Jos et pelaa pelejä, suoritinlistauksemme ei välttämättä anna kunnollista kuvaa suorittimien paremmuusjärjestyksestä omassa käytössäsi.

Luokittelemme suorittimet yksinkertaisesti hinnan ja suorituskyvyn perusteella. Muitakin tekijöitä on olemassa, kuten alustan hinta ja ylikellottuvuus, mutta emme tee asiaa liian vaikeaksi sisällyttämällä esimerkiksi emolevyjen hintoja. Saatamme kuitenkin ottaa esille tulevaisuudessa julkaistavia malleja joita kannattaa odottaa. Valinnat perustuvat kuitenkin peruskellotaajuuksiin ja suorituskykyyn suorittimen omassa hintaluokassa.

kommenttia 4

miketso

En ole vielä kertaakaan ostanut Intelin suorittimia, mutta se taitaa muuttua seuraavalla kerralla kun konetta päivittää. On jo pitkän aikaa näyttänyt siltä että amd:ltä ei tule kunnon vastustusta, mikä olisi kyllä ollut hyvä kilpailun ja hinnoittelun kannalta.

Anonymous User

Jep. Itselläni on koneessani intelin i5 650 ja sillä pelailee hyvin. (Vaikka MC:tä tai jotain muuta. Se on riittänyt hyvin. Nettiselailussa voi moniajaa vaikka yli seitsemää eri kevyttä ohjelmaa ja todella helposti vaikka yli neljää raskasta ohjelmaa. Suosittelen! Ja hintakin on ok.

Anonymous User

Kokeile ihmeessä Inteliä! Jos saan esitellä niitä, niin uusimmista: i3 = halpa pieniin pelailuihin ja toimistotyöskentelyyn, i5 suht raskaaseen pelikäyttöön ja raskaaseen toimistotyöskentelyyn sekä i7 erittäin raskaaseen pelikäyttöön + tietenkin erittäin raskaaseen toimistotyöskentelyyn

Anonymous User

i5:nen menee vaan jo aika paljon otsikon 100 euron yli.

IC i5/2500K 3,3 GHz4-core LGA1155 230€ cpu markissa 7500 pistettä.
AMD FX-8150 3.6 GHz 8-core AM3 250€ cpu markissa 7200 pistettä.

Intel tekee paremmat pisteet puolillä ytimillä ja pari kymppiä halvemalla.

Jos päivittäsin ja haluisin päästä halvalla ostaisin lga1155 kantaisen emon ja Intel i3 2130 prossun. hintaa n. 200€ ja myöhemmin ostaisin i5 tai i7 prosessorin samaan emoon. Jos omistaisin lga1155 emon ostaisin siihen suoraan i5/2500k tai i7/2700k joka onkin sitten jo top5 kärjessä vertailuissa.

m

Kommentoi artikkelia