Nvidian uusi 3D Vision 2 vastaan AMD:n HD3D

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Nvidia 3D Vision 2 vastaan AMD HD3D: laitteistovertailu


3D Vision 2 on kiistatta parannus edeltäjiinsä verrattuna. AMD:n HD3D-tekniikka on kuitenkin nykyään varteenotettava kilpailija, joten otetaan selvää miten lasit ja näytöt pärjäävät vertailussa.

Kysymys on itse asiassa monimutkaisempi kuin voisi uskoa. Vaikka kaikki 3D Vision 2 -lasit ovat identtisiä, näyttöjä löytyy useilta eri valmistajilta. AMD:n HD3D -tekniikka ei sisällä minkäänlaista lasi- tai näyttöstandardia. Sen kanssa voidaan käyttää polarisaatiotekniikkaan perustuvia 3D-näyttöjä kuten LG:n D2342P-PN tai mitä tahansa 120 Hz:n LCD-näyttöjä niiden omilla aktiivisilla sulkijoilla varustetuilla laseilla kuten Samsungin 750- tai 950-sarjoja.

AMD:n mukaan yhtiö on jo pidempään työstänyt HD3D-sertifikaattia. Yhtiöstä kerrotaan, että sertifikaatti tulee koskemaan näyttöjä ja ensimmäisiä tuloksia pitäisi olla nähtävissä vielä tämän syksyn aikana. Siitä huolimatta AMD:n HD3D-tekniikka on tällä hetkellä voimakkaasti riippuvainen Samsungin 3D-näytöistä. Samsungin 750- ja 950-sarjan näytöt ovat ainoat laajasti saatavilla olevat FullHD-resoluutiota tukevat 3D-näytöt. Ainakin tällä hetkellä hinnat ja saatavuus vastaavat paljolti Nvidian sertifioimaa tarjontaa, mikä pitää kilpailun tasaisena.

Nvidian puolella näytöissä on runsaasti valinnanvaraa huolimatta identtisistä laseista. Olemme varmoja, että testilaboratorioomme saapunut Asus VG278 tarjoaa hyvän esimerkin 3D Vision 2 -tekniikan kyvyistä.

Lasien vertailua

Samsungin SSG-3100GB -lasit ovat kevyemmät ja hieman mukavammat päässä kuin 3D Vision 2 -lasit, mutta Nvidian lasit estävät ympäristön valoa tehokkaammin. Molempia on miellyttävä käyttää myös silmälasien kanssa, mikä tietysti riippuu omien lasiesi muodosta ja koosta.



3D Vision 2 -lasien hyvä puoli on niiden ladattavuus. Kun SSG-3100GB-laseista loppuu virta, ne vaativat uuden CR2025-pariston. Samsung myy myös ladattavaa SSG-3500CR-mallia, mutta ne on ostettava erikseen.
Entäs taaksepäin yhteensopivuus? Samsungin 2011-vuoden lasit eivät ole yhteensopivia yhtiön 2010-vuoden tekniikan kanssa, vaikka lasit vaikuttavatkin lähes identtisiltä. Toisaalta Nvidian 3D Vision 2 -lasit toimivat mukisematta myös vanhempien 3D Vision -näyttöjen kanssa.



Viimeinen harkittava asia on hinta. Nvidia pyytää 99 dollaria ladattavista laseistaan (joita toimitetaan 3D Vision 2 -näyttöjen kanssa). Samsungin ladattavaa SSG-3500CR-mallia on myynnissä 80 dollarin hintaan, mutta niitä ei toimiteta näyttöjen kanssa, eli ne on ostettava aina erikseen. Pelkästään paristoilla toimivat SSG-3100GB-lasit toimitetaan Samsungin omien 3D-näyttöjen kanssa ja niitä saa kaupasta noin 50 dollarin hintaan.

Näyttöjen vertailua

Asuksen VG278 on täysillä ominaisuuksilla varustettu 3D Vision 2 -näyttö, joka sisältää LightBosst-tekniikan ja 400 cd/m2 kirkkauden. Ruudun koko on 27 tuumaa ja resoluutio 1920x1080. Hinta ei ole matalimmasta päästä, sillä suositeltu myyntihinta on 700 dollaria. Mukana toimitetaan yhden 3D Vision 2 -lasit. Liitäntöjä löytyy DVI-D, HDMI sekä VGA. Lisäksi näytössä on 3 W kaiuttimet sisäänrakennettuna.



AMD:n HD3D-tekniikkaa testataan Samsungin S23A750D-näytön avulla. Kyseessä on LED-valaistu LCD-paneeli, jonka kirkkaudeksi ilmoitetaan 250 cd/m2. Näytön koko on 23 tuumaa ja hinta noin 400 dollaria. Mukana toimitetaan Samsungin omat SSG-3100GB-lasit, joita ei voi ladata, vaan ne toimivat paristoilla (mukana paketissa). Liitäntöinä löytyy DisplayPort sekä HDMI.



Molemmat näytöt tarjoavat erittäin hyvän 3D-kuvan. Valmistajien ilmoittamista kontrastisuhteista huolimatta Samsungin tehdasasetukset näyttävät paremmalta ja Asuksen kuva vaikuttaa ylikirkkaalta ja haalealta siihen verrattuna. Asetuksia voi toki säätää, mutta Samsungin kuvanlaatu vaikuttaa silmämääräisesti paremmalta.

Näitä näyttöjä on tietysti hankalaa verrata suoraan toisiinsa. Toinen näytöistä on kuitenkin 23 tuuman kokoinen ja toinen huomattavasti suurempi 27 tuuman paneelilla. Siitä huolimatta olemme erittäin vaikuttuneita Samsungin lasien valovoimaisuudesta 3D-tilassa. Laseista huolimatta ruudun ulkopuolella olevat asiat kuten näppäimistö ja hiiri erottuvat selvästi.

Samsungin S23A750D-näytössä on silti pieniä vikoja verrattuna 3D Vision -sertifioituun kilpailijaansa. Testijärjestelmän uudelleenkäynnistyksen jälkeen ensimmäistä 3D-peliä käynnistettäessä näkyy usein pieni (mutta häiritsevä) haamukuva. Ongelma poistuu vaihtamalla input-portiksi HDMI ja sen jälkeen taas DisplayPort, mutta kikkailun ei pitäisi olla ollenkaan tarpeellista. Yhdellä kerralla lasit eivät onnistuneet ollenkaan löytämään näytön lähettämää stereosignaalia ennen kuin painoimme näytön jalustasta löytyvää 3D-nappulaa ja otimme käyttöön side-by-side-kuvan. Näistä pienistä ongelmista huolimatta näyttö tarjoaa erinomaisen 3D-elämyksen.

Asuksen VG278 ei ole yhtä teräväkuvainen, mutta sen 27 tuuman kokoa osaa kyllä arvostaa, sillä 3D-kuva toimii parhaiten mahdollisimman isona. Se toimii vakaasti eikä asetuksia ole pakko säätää. Kunhan Nvidian 3D-ajurit ovat käytössä, näyttö toimii kuten pitääkin. Kuten aiemmin mainittiin, 3D Vision 2 parantaa lasien valotehoa ja helpottaa ympäristössä olevien asioiden näkemistä. Sen vuoksi VG278 tarjoaa tähän mennessä parhaan 3D Vision -kokemuksen.

Kommentoi artikkelia