Kuvagalleria: kuusi hiljaista ja tehokasta kotelovaihtoehtoa

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 3 kommenttia

Bitfenix Colossus





Vaikka Bitfenixin Colossus ei olekaan erityisesti suunniteltu hiljaisuutta silmälläpitäen, kotelossa käytetään pelkkiä kaksikerroksisia seinämiä. Kun paksut seinät yhdistetään ylisuuriin säädettäviin tuulettimiin, päästään melko hiljaiseen lopputulokseen.



Kotelon takaseinän yläosassa on neljä pyöreää läpivientiä, joiden kautta koteloon mahtuu kahden erillisen vesijäähdytyksen letkut. Colossuksen mukana ei toimiteta tuulettimia, mutta takaseinään mahtuu 120 mm tai 140 mm propellit.



Etupaneelista löytyvät tuuletusreiän näköiset rakennelmat ovat itse asiassa osa Colossuksen kaapelinhallintaominaisuuksia. Kaapelikourut jatkuvat koko etupaneelin pituudelta.

Kahdesta seinästä koostuva ovi vähentää kotelon sisään ilman imevän tuulettimen melua etupuolella. Kotelon oven saranointi on vaihdettavissa joko oikealle tai vasemmalle puolelle, mikä helpottaa sijoittelua.



Etuoven kaapelikourujen lisäksi myös kaapeleiden liittimet saa piiloon. Kotelon katolla on "säilytyslaatikko" josta paljastuu kattava valikoima liitäntöjä. Tarjolla on USB 3.0, USB 2.0, mikrofoni, kuulokkeet ja niiden vastakkaisella puolella eSATA portit.

Liitäntöjen lisäksi laatikossa on virtanappi, LED-valojen ohjaus ja kytkentä sekä analoginen tuuletinohjain.



Monissa koteloissa on nykyään emolevyn takana tilaa kaapeleiden piilottamiseen ja Colossuksessa sitä löytyy jopa tuuman verran. Siististi kulkevat kaapelit ovat entistä tärkeämpiä jos käytössä halvempi ikkunalla varustettu malli.



Bitfenixin Colossus sisältää 230 mm tuulettimet kotelon edessä ilmaa imemässä ja kotelon katossa poistamassa kuumaa ilmaa. Ainut ulkonäöstä hieman halvan oloisen tekevä yksityiskohta on irrotettavat EMI-suojaukset. Etupaneelin tuuletin on peitetty pölyä keräävällä verkolla ja samalla kohdalla etuovessa on lisäksi vaahtomuovi pölyn kulkeutumista vähentämässä.



Vaikka Colossuksesta löytyy 230 mm poistoilmatuuletin, vesijäähdytyksestä kiinnostuneet ilahtunevat emolevyn ja kotelon katon väliin jäävästä runsaan 6 cm tilasta. Tehdasasennetun tuulettimen yläpuolella on ruuvinreiät joko yhdelle 140 mm tuulettimelle tai kahdelle 120 mm mallille. Luovemmat rakentelijat havaitsevat, että kiinnitysreikien avulla alkuperäisen 230 mm tuulettimen alle voidaan asentaa 2x120 mm jäähdytyskenno.



Emolevyn laajennuskortit on helppo kiinnittää ilman ruuveja toimivan tukimekanismin avulla. Kiinnitysmekanismi toimii kaikilla kokeilemillamme korteilla, mutta jos ongelmia syntyy, klipsien takaa löytyy standardinmukaiset ruuvinreiät.



Jos kotelon mukana tulevat tuulettimet eivät riitä, kotelon pohjasta löytyy 140 mm kokoinen lisäpaikka tuulettimelle. Aukko on peitetty paikalleen ruuvattavalla suodattimella, jonka poistamiseksi kotelo on laitettava kyljelleen.



Virtalähteen alle on sijoitettu lyhyt suodatin, joka liukuu ulos paikaltaan puhdistamisen helpottamiseksi. Täytyy kuitenkin ihmetellä, miksi Bitfenix ei yksinkertaisesti tehnyt pohjan suodattimesta niin pitkää, että se ylettyisi myös pohjaan sijoitetun sisäänottoaukon peitteeksi.



Colossukseen mahtuu vaikkapa 33,5 cm mittaiset näytönohjaimet eli siihen voisi helposti asentaa 12x13 tuuman kokoisen Extended ATX -emoelevyn (SSI-EEB). Sen kokoinen emolevy kuitenkin peittäisi osan kotelon kaapeliläpivienneistä, mikä tekisi kaapeleiden asennuksesta sotkuisemman, mutta samalla yksinkertaisemman. Kahdeksannen korttipaikan lisääminen mahdollistaa kahden korttipaikan kokoisen näytönohjaimen asentamisen ATX-emolevyn alimpaankin korttipaikkaan.

kommenttia 3

Ibanez90

Tämmöisiä artikkeleita lisää kiitos! :)

Muff77

Mahtava artikkeli! Vihdoinkin mieleistä luettavaa :)
Tosin jäin kaipaamaan Yhteenveto-kappaletta loppuun. Eli mahdolliset koosteet koteloista, joka sisältäisi plussat ja miinukset, keskimääräiset hinnat ja testin voittajakotelo! Kokonaisuudessaan kuitenkin ihan riittävä artikkeli!



Kone: ASUS GTX 570 Dc2 | P67 Extreme4 | i5-2500K | Thermalright Silver Arrow | G.Skill 2x4GB Ripjaws-X 1333MHz | Seasonic X-660 | Spinpoint 1TB | LG GH22NS50 | Fractal R3 | X-Silent 140 | Gentle 1150 | Kingston HyperX 120GB 3K SSD
Oheislaitteet: Steelseries Xai | Steelseries 6GV2 | BenQ G2420HDBL | Razer Goliathus | Steelseries Siberia V2

squi

Originally posted by Muff77:
Mahtava artikkeli! Vihdoinkin mieleistä luettavaa :)
Tosin jäin kaipaamaan Yhteenveto-kappaletta loppuun. Eli mahdolliset koosteet koteloista, joka sisältäisi plussat ja miinukset, keskimääräiset hinnat ja testin voittajakotelo! Kokonaisuudessaan kuitenkin ihan riittävä artikkeli!
Tarkempaa yhteenvetoa tulossa artikkelin pidemmässä versiosssa.

Kommentoi artikkelia