Intel Xeon E3-1275: Sandy Bridge ammattilaiskäyttöön

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Alustat: C200-piirisarjat



Yhdentoista uuden prosessorimallin mukana saapuu kolme erilaista piirisarjaa, vaikka todellisuudessa kaikki periytyvät Cougar Point -piirisarjasta ja ominaisuuksiensa puolesta ne näyttävät paljolti H67 Express -piirisarjalta. Intelin mukaan C202 on tarkoitettu kevyeen palvelinkäyttöön, C204 on raskaamman luokan palvelinten piirisarja ja C206 soveltuu työasemiin.

C202 on tarkoitettu nimenomaan niille yrityksille, jotka muutoin päätyisivät ostamaan työpöytätekniikkaan perustuvia palvelimia. Sen ominaisuuksia on rajoitettu hinnan saamiseksi alemmalle tasolle. Se sisältää esimerkiksi kuusi kappaletta SATA 3 Gb/s -portteja, mutta ei yhtään 6 Gb/s -liitäntää. Alusta tuo käyttöön 16 prosessorin kaikista 20 PCIe-kaistasta ja käytössä on kolme ohjainta kaikkien neljän sijaan. PCH-keskitin sisältää kuitenkin kahdeksan ylimääräistä PCIe 2.0 -kaistaa, joten laajennuspaikkojen loppuminen ei ole erityisen akuutti ongelma. Lisäksi tarjolla on enintään 12 USB 2.0 -porttia, vanhanmallinen PCI-liitäntä ja integroitu MAC, mutta ei näytönohjainta eikä äänipiiriä. C202 ei myöskään tarjoa kehittyneempiä etähallintamahdollisuuksia eikä tukea Intelin Intelligent Power Node Manager -tekniikalle.


Intel C202
Intel C204
Intel C206
Prosessoriin liitettyjä PCIe 2.0 -väyliä
16 kaistaa / 3 ohjainta
20 kaistaa / 4 ohjainta
PCIe-väyliä PCH:n kautta
8
8
8
SATA 3Gb/s -portteja
6
4
4
SATA 6Gb/s -portteja
Ei
2
2
Rapid Storage Technology
Kyllä
Kyllä
Kyllä
USB 2.0 -portteja 12
12
14
Management Ei
Ei
AMT 7.0 / vPro
Node Manager Ei
Kyllä
Ei
Vanhanmallinen PCI
Kyllä
Kyllä
Kyllä
Integroitu MAC
Kyllä
Kyllä
Kyllä
Integroitu näytönohjain
Ei
Ei
Kyllä
Integroitu äänipiiri
Ei
Ei
Kyllä



C204 sen sijaan tuke myös Node Manager -tekniikkaa, eli se on hyvä ratkaisu, jos palvelinkeskuksessa on tarvetta järjestelmien joustavalle alas- ja ylösajolle riippuen esimerkiksi sähkönhinnan vaihteluista (mikä on vain yksi esimerkki tekniikan hyödyistä). C204 pudottaa emolevyltä kaksi SATA 3 Gb/s -paikkaa ja ne on korvattu 6 Gb /s -liitännöillä. Lisäksi käytössä on kaikki 20 PCIe-kaistaa, jotka saattavat tulla tarpeelliseksi tietyissä tilanteissa.

Jos olet aikeissa rakentaa palvelinta, C204 on kallein malli mitä kannattaa harkita. Intelin omat C204-piirisarjalla varustetut emolevyt sisältävät mahdollisuuden liittää emolevylle PCIe-pohjainen SAS-laajennusosa, joka ei kuitenkaan varaa varsinaisia PCIe-korttipaikkoja. C204-pohjaiset emolevyt tukevat pientä Remote Management Module -laitetta, joka mahdollistaa hiiren, näytön ja näppäimistön liitännän ohjaamisen TCP/IP-yhteyden yli. Sen avulla järjestelmää voi etähallita verkon läpi. Lisäksi paikalliseen työasemaan on mahdollista kiinnittää esimerkiksi USB-tikku, joka voidaan virtuaalisesti liittää muualla olevaan palvelinkoneeseen.




C206 vastaa käytännössä H67 Express -piirisarjaa, paitsi että käytössä on 20 PCIe-kaistaa Xeon-prosessorille (sekä kahdeksan lisää piirisarjassa itsessään). Käytössä on neljä SATA 3 Gb/s -liitäntää sekä kaksi SATA 6 Gb/s -liitäntää ja 14 USB 2.0 -porttia. Palvelinversioista poiketen C206 sisältää integroidun näytönohjaimen ja äänikortin.

Testiyksilömme

Vaikka C202- ja C204-piirisarjoihin perustuvia emolevyjä on tarjolla useammilta valmistajilta kuten Inteliltä, Supermicrolta ja Tyanilta, C206-pohjaista emolevyä tarjoaa vain Asus. Koska testiprosessorimme on työasemiin tarkoitettu Xeon E3-1275, päätös Asuksen emolevystä oli helppo.



Emolevy on luonnollisesti varustettu LGA 1155 -kannalla, johon voi asettaa minkä tahansa neljästä työasemakäyttöön tarkoitetusta prosessorimallista. Neljään muistipaikkaan mahtuu enintään 32 GB DDR3-1333-muistia joko ECC-ominaisuuksilla tai ilman. Intelin HD Graphics P3000 on käytettävissä yksilinkkisen DVI-liitännän kautta, mikä mahdollistaa enintään 1920x1200 pikselin resoluution. Se on mielestäni ikävä rajoite työasemaluokan emolevylle, mutta se johtuu pelkästään Intelin näytönohjaimen tekniikasta eikä Asuksen huonosta suunnittelusta.

P8B WS sisältää neljä 16-kaistaista PCIe-paikkaa, johon voisi asentaa yhtä monta kahden paikan kokoista näytönohjainta. Emolevy ei kuitenkaan tue ollenkaan SLI-tekniikkaa, mutta neljän ohjaimen CrossFireX on sen sijaan tuettu. Alustan 20 prosessorille menevää kaistaa voidaan asettaa toimimaan x16/x4/x4 tai x8/x8/x4/x4 tilassa, jolloin osa kaistoista lainataan PCH:lta. Jos kaikkia korttipaikkoja ei kuitenkaan käytetä isojen näytönohjainten asentamiseen, tarjolla on myös x1 PCIe-paikka sekä vanhanmallinen PCI-paikka.



Muiden liitäntöjen osalta levyltä löytyy kaksi gigabitin Ethernet-porttia, kolmannen osapuolen USB 3.0 -ohjain, kaksi IEEE 1394 -porttia sekä kahdeksankanavainen ääniliitäntä.

Kommentoi artikkelia