Intel Pentium 4 Vs. Atom: Sukupolvien taistelu

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

LoppuyhteenvetoVanhan Pentium 4 koneen voi herättää uudestaan henkiin ja laittaa se kevyeen työskentelyyn. Kotipalvelimena tai varakoneena Intelin vanha alusta toimii yhä kelvollisesti, niin kauan kuin et odota siltä liikoja. Halusimme kuitenkin verrata sitä Atom nettop-alustaan, joten testasimme 2,2 ja 3,2GHz Pentium 4 -suorittimet vastassaan Atom 230 ja kaksiytiminen Atom D510.

Suorituskyky (suorituskyvyttömyys?)

Suorituskyvyn osalta Pentium 4 voittaa yhä osassa testejä. Tämä pätee erityisesti sovelluksiin, jotka eivät ole säikeistetty ja optimoitu hyödyntämään uudempia käskykantalaajennuksia, kuten SSE3. Muut testit toimivat kuitenkin paremmin Atom D510 -alustalla, kiitos sen kahden ytimen. Suorituskykyero oli silmiinpistävä.

Virta ja energiatehokkuus
Suorituskyky itsestään ei ehkä ole ongelma, sillä mainitsemamme sovellukset eivät vaadi hirveästi laskentatehoa. Virrankulutuksella ja energiatehokkuudella on kuitenkin paljon merkitystä. Molemmat Atom-kokoonpanot ovat esimerkillisiä virrankulutukseltaan ja hiljaisuudeltaan. Pentium 4 taas vaatii kolmesta viiteen kertaan enemmän virtaa idlessä ja rasituksessa. Vaikka et välittäisi sähkölaskusta, tällä on merkitystä myös jäähdytyksen ja melun osalta.

Kahdeksan vuotta on tarpeeksi!
Lopuksi on jokaisen halpaa kokoonpanoa kaipaavan helppo tehdä yksinkertainen johtopäätös: Pidä vanha Pentium 4 jos on pakko, mutta moderniin ratkaisuun verrattuna kokonaisuus (suorituskyky, melu, virrankulutus) on todella heikko.

Jos sinulla on varaa tuhlata pari sataa uuteen nettop-koneeseen, suosittelemme sitä ehdottomasti. Yleensä valitamme Atomista sen puutteiden takia, mutta vanhaan P4 verrattuna se on edistyksellinen. PC:n pitäminen käytössä kahdeksan vuotta lienee jo tarpeeksi. Muista vain hankkia tuplaydin kun lopulta siirryt uuteen.

Kommentoi artikkelia