Intel Pentium 4 Vs. Atom: Sukupolvien taistelu

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Intel Pentium 4 Vs. Atom: Sukupolvien taistelu



Atom vai Pentium 4?



Olimme järjestelemässä vanhoja komponentteja testilaboratoriossamme kun aloimme pohtia mitä tekisimme vanhoille Socket 478 Pentium 4 kamoille. Niiden hävittäminen ei oikein tuntunut oikealta, ja tiedämme, että moni Pentium 4 kokoonpano on vielä jokapäiväisessä käytössä. 2GHz ja 3,4GHz kellotaajuuden välillä toimivat suorittimet tarjoavat vielä riittävää suorituskykyä kotipalvelimelle tai varakoneelle, joten miksi emme testaisi miten nämä kaksi vanhaa Pentium 4 kokoonpanoa pärjäävät yhden ja kahden ytimen Atom-ratkaisuille nähdäksemme kuinka pitkälle suorittimet ovat kehittyneet?



Jokaiselle paikkansa

Ensimmäisenä on tärkeää ymmärtää, että Atom ei kilpaile samassa markkinasegmentissä työpöytäprosessorien, kuten Core 2, Core ix, Phenom ja Athlon, kanssa. Atom on tähdätty matalimpaan hintaluokkaan miniläppäreihin ja nettop-koneisiin. Niitä ei ole suunniteltu erityisen tehokkaiksi, eivätkä ne riitä tehokäyttäjälle. Itse asiasssa mikä tahansa alemman hintaluokan Core i3 -suoritin tarjoaa moninkertaisesti parempaa suoritustehoa.

Atom on toimiva ratkaisu kun laskentatehoa ei vaadita paljoa, eli toisin sanoen kevyessä nettiselailussa, sähköpostissa tai sosiaalisten verkkojen seuraamisessa sekä myös kevyessä tekstidokumenttien ja taulukoiden muokkaamisessa. Näitä tehtäviä varten Atom tarjoaa riittävästi suorituskykyä.

Ostaako Atom vai kierrättää P4?

Onko sitten järkevämpää ostaa halpa Atom-pohjainen tietokone, vai kierrättää vanhaa uskollista Pentium 4:sta? Molemmat toimivat kohtuullisilla kellotaajuksilla ja niistä löytyy 51 KB L2 välimuistia. Molempia voidaan pitää riittävinä jos laskentatehon tarve on rajallista. Molemmissa on noin transistoreja melkein yhtä paljon, 55 miljoonaa Pentium 4:ssa (Northwood) ja 47 miljoonaa Atom 230:ssa. Tärkeämpää on kuitenkin, että Pentium 4 voi saada hyvin halvalla uuteen päivittävältä kaverilta tai firmalta. Vertaamme tässä artikkelissa Atom 230 ja D510 -malleja Pentium 4 2,2 ja 3,2 GHz malleihin.

Kommentoi artikkelia